×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Per què les docents vam fer vaga el 8M i per què fem vaga de cinc dies?

Les docents diem prou perquè el govern i el departament volen desmantellar l’educació pública. Les jornades de vaga són els dies 15, 16 i 17 i els 29 i 30 de març.

Ingrid Chavarria de Ros

dissabte 12 de març de 2022
Facebook Twitter

Els mitjans han intentat durant aquestes setmanes tergiversar els motius pels quals hem convocat la vaga, per així demonitzar-nos i donar la imatge de que no volem treballar. Res més allunyat de la realitat.

Els motius principals no són cap altre que el govern de la Generalitat i el departament d’Educació estan imposant 7 punts amb el propòsit de desmantellar l’educació pública.

Un nou currículum

Amb el nou currículum que volen implantar, no només disminuirà el rigor i la qualitat, sinó que es redueixen també les hores de matèria i especialitat a l’ESO, com és el cas de Tecnologia en un 50% menys o Valors i Filosofia amb un 81% menys.

Això significa que les direccions podran decidir quines especialitats potenciar, és a dir quines persones contractar. Quelcom que suposa un doble perill.

Per una banda es promociona la singularització dels centres amb un projecte educatiu propi i incrementarà la segregació avalada pel decret d’autonomia de centre. Per l’altra banda, quan les direccions poden contractar a dit les que hi tenim a perdre som les dones, primer perquè al ser un sector molt feminitzat es solen escollir homes i també quan estem embarassades o en edat de ser mares se’ns discrimina, com passa a l’empresa privada.

A més, el curriculum parla de coeducació i educació afectivosexual però no concreta els mitjans, la formació ni els recursos necessaris per dur-ho a terme. I per altra banda, es parla de competències com l’emprenedoria empresarial, ja a primaria, el que demostra que anem cap a una educació neoliberal centrada en els valors capitalistes.

La LEC i els decrets de plantilla i autonomia

Una altra qüestió important és que la LEC (Llei d’Educació Catalana) i els decrets de plantilla i autonomia de centres, ja vigents des de fa temps, han esborrat la democràcia perquè donen un poder absolut a les direccions.

Són els decrets que avalen la singularització del projecte educatiu, que marca moltes diferències entre les escoles i els que permeten la contractació a dit. Els claustres s’han convertit en mítings dels equips directius on les docents no tenen espai ni valor per opinar perquè el seu lloc de feina depèn de caure bé a la direcció.

Més de deu anys de retallades a l’escola púbica mentre s’incrementa la dotació a la concertada

L’escola concertada s’emporta uns 6.000 milions cada any, però es tanquen grups a l’escola pública i cada any està més infrafinançada.

La majoria d’aquestes escoles són religioses i algunes segreguen per sexe.
Mentrestant, no s’ha revertit cap retallada a l’escola pública, ni les ràtios, ni les condicions laborals de les docents que afecten directament la qualitat de l’educació.

La deixadesa en quant a l’immersió lingüística

Arran de la sentència del 25% de castellà el departament ha reaccionat obligant-nos a treure’ns el nivell C2 de català com si el problema de la pèrdua de l’ús del català fos el nivell de les docents. En realitat el que passa és que han tancat aules d’acollida i que no pensen invertir en immersió lingüística.

A més, el nou currículum deixa en mans de l’autonomia del centre l’organització i tractament de les llengües, per tant el departament es renta les mans en aquesta qüestió i deixa desemparats els centres i les docents.

Una gestió de la pandèmia nefasta

Ens han llençat a la palestra sense protecció ni reconeixement i s’ha fet del teletreball una falsa mesura de conciliació familiar que ha resultat embogidora majoritàriament per les dones. Hi ha estudis que demostren que quan els homes fan teletreball són capaços d’aillar-se de l’entorn familiar, en canvi les dones no, i ho hem hagut de fer tot a la vegada, multiplicant exponencialment la nostra presència.

L’abús de temporalitat que afecta majoritariament les dones

L’Icetazo, la nova llei de reducció de la temporalitat al sector públic, pot suposar l’ERO encobert més gran de la història. El fet que s’hagin aturat els processos d’oposició durant més de 10 anys ha fet que milers de treballadores estiguin en abús de temporalitat i ara poden perdre la seva feina si no aproven una oposició després d’haver-se deixat la pell en els serveis públics durant gran part de la seva vida. Parlem de dones, moltes ja grans, i amb moltes càrregues familiars.

El calendari escolar, la gota que ha fet vessar el got

Un canvi del calendari escolar sense consulta ni consens, en el que s’han saltat tots els procediments d’aprovació. A més, aquest calendari s’ha venut sota el màrqueting de la conciliació familiar quan en realitat és conciliació empresarial i fa de l’escola un pàrking perquè tal i com estan les plantilles a 1 de setembre és impossible preparar un curs de qualitat. Per a nosaltres és un insult directe al feminisme.

A més, el que és molt greu és que les tardes de setembre no hi haurà classe, i que seran empreses externalitzades de lleure que oferiran el servei a canvi de licitacions milionaries però explotant les treballadores (majoritàriament dones en aquest sector). ës un gran pas cap a la privatització del temps escolar.

Els mitjans s’han agafat a aquest punt per posar en entre dit les vacances de les docents. Hem de saber que nosaltres cobrem uns 600€ menys al mes que el funcionariat de la mateixa categoria per les vacances que tenim i que la feina docent mai s’acaba ni es contabilitza, a banda del temps que estem als centres, passem moltes hores preparant classes, materials i corregint. Això mai s’explica des dels mitjans. I tot, sense parlar del desgast físic i emocional que comporta tenir més de 25 infants o més de 30 adolescents a l’aula.

Però el problema real que hi ha i que els mitjans silencien és la qüestió de la conciliació familiar real i els horaris laborals de les famílies, això mai s’aborda i és on hem de posar el focus si volem una societat relment feminista on la vida estigui al centre.

Per tot això, fem una crida a tota la societat a donar suport a la vaga del sector educatiu, perquè el futur dels nostres fills i filles està en joc i només tota la força de la comunitat educativa podrà aturar el despotisme d’aquest conseller.

Per una educació 100% pública, laica, inclusiva, partcipativa, transformadora i feminista.

Pots veure aquí l’intervenció d’Ingrid Chavarria de Ros en l’acte de Pan y Rosas cap al 8M: Treballadores contra la #ReformaLaboral i la llei d’estrangeria


Facebook Twitter

Ingrid Chavarria de Ros

Secretària de Gènere de CGT Ensenyament Barcelona

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah