×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Per què fan vaga els tripulants de cabina de Ryanair?

La vaga de Ryanair està tenint un gran impacte internacional. Aquí t'expliquem com és el mètode “low cost” de Ryanair per als seus treballadors.

EsquerraDiari.cat

dimecres 25 de juliol de 2018
Facebook Twitter

La vaga de Ryanair, convocada pel 25 i 26 de juliol a Espanya, Bèlgica i Portugal, està tenint gran impacte. Només a Espanya, Ryanair ha hagut de cancel·lar 400 vols per a aquestes dates. L’empresa ha amenaçat als treballadors amb acomiadaments massius, fins i tot ha arribat al xantatge de dir que marxaria d’Espanya si els treballadors fan vaga.

"Si aquestes vagues innecessàries continuen danyant la confiança dels clients, els preus i la rendibilitat en determinats mercats nacionals, haurem de revisar el nostre programa d’hivern, la qual cosa pot portar a reduccions de flota en determinades bases i pèrdues d’ocupacions en mercats on els empleats de la competència interfereixen en les nostres negociacions amb la nostra gent i els seus sindicats. No podem permetre que els vols dels nostres clients siguin innecessàriament interromputs per una petita minoria", ha advertit l’empresa en un comunicat.

Per la seva banda, el govern de Pedro Sánchez, a través del ministeri de Foment, ha imposat serveis mínims molt alts, que atempten de fet contra el dret a vaga, i ha assegurat que garantirà els viatges dels passatgers… però no diu res dels drets dels treballadors!

A aquesta altura, molts es pregunten, per què lluiten els treballadors de Ryanair? Aquests són alguns dels seus motius.

En primer lloc, és necessari recordar que es dóna una situació completament abusiva en la contractació d’aquests treballadors. Ryanair té seu fiscal a Irlanda (on paga menys impostos) i contracta als seus treballadors sota la legislació laboral irlandesa. No només això, sinó que paga les seves nòmines en aquest país: els treballadors han d’obrir comptes en bancs irlandesos per cobrar tots els mesos. Això permet tot tipus d’irregularitats i abusos contra els drets dels treballadors que viuen a Espanya.

1. No tenen mútua d’accidents de treball. És a dir, per qualsevol accident que ocorri en horari laboral, es troben desprotegits. Però això no és res: com les seves nòmines figuren a Irlanda, tampoc tenen dret a assistència mèdica a Espanya, encara que viuen i treballen aquí.

2. Això ens porta a una altra situació d’extrema precarietat: si s’emmalalteixen i han d’absentar-se al treball, no cobren. No fa falta dir que això atempta contra la salut de tots els treballadors i passatgers que comparteixen vols, ja que els treballadors moltes vegades van a treballar fins i tot estant malalts per no perdre salari.

3. Una altra denúncia que fan els treballadors és que tot i que viuen a Espanya, no poden demanar una hipoteca en aquest país, perquè cobren la nòmina a Irlanda. Això dificulta resoldre la qüestió de l’habitatge per a molts treballadors.

4. Quelcom que sembla insòlit: els treballadors denuncien que cada mes, l’Estat els reté entre 40 i 50 euros mensuals del rescat de la banca a Irlanda.

5. Sobre les condicions laborals, els treballadors de Ryanair també tenen molt a dir. Qualsevol persona que hagi viatjat en l’aerolínia recordarà als tripulants intentant vendre productes als passatgers, des d’entrepans a perfums importats, rellotges o begudes. Els treballadors diuen que, si no interpel·len als clients amb les vendes de productes durant el vol, els sancionen.

6. Una mica més greu encara, els delegats sindicals no estan reconeguts per Ryanair, i només poden fer treball sindical en les hores lliures.

7. Finalment, la precarietat i el sistema “Lowcost” de Ryanair arriba a tots els plànols. Els tripulants que viatgen en el mateix avió i fan el mateix treball tenen diferències salarials entre ells. És que Ryanair subcontracta a personal de cabina, a través d’altres empreses que també són de Ryanair, i els paga menys.

Aquests són alguns dels motius pels quals els tripulants de cabina de Ryanair fan vaga contra una empresa que s’ha expandit mundialment sobre la base de fraus fiscals, precarietat laboral i abusos laborals.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"