Política Estat espanyol

INVESTIDURA

Per a ERC la investidura de Pedro Sánchez val un "calendari"

ERC fa un pas més en la negociació amb el PSOE i rebaixa la possibilitat de facilitar la investidura de Sánchez a un calendari i un compromís per a una "taula de diàleg".

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

dimecres 27 de novembre de 2019| edició del dia

Esquerra Republicana de Catalunya ha donat aquest dimarts un pas més de cara a permetre la investidura de Pedro Sánchez amb l’abstenció de la formació catalana.

Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés, ha manifestat aquest dimarts que estarien disposats a donar suport a un Govern entre el PSOE i Unidas Podemos, si des del partit social-liberal es comprometen a establir un calendari per a una futura taula de diàleg "entre governs", no necessàriament prèvia a la sessió d’investidura.

Tant és així que el mateix Rufián ha indicat que el que estan plantejant és un diàleg amb dues fases. Una primera de preinvestidura que començaria aquest mateix dijous amb una reunió entre Rufián i Adriana Lastra, portaveu del PSOE.

I una altra amb el compromís per a la formació de la "taula de diàleg, negociació i resolució del conflicte català" després de la formació del Govern que sorgeixi del pacte entre les formacions de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Com si es tractés de la continuació de l’sketch del dijous passat del Polònia, en el que Pedro Sánchez els lliurava a Gabriel Rufián i a Pere Aragonès una taula de diàleg embolicada en paper de regal, però en la qual no s’incloïen els interlocutors.

En aquest sentit, en menys d’una setmana ERC hauria rebaixat encara més la seva predisposició a facilitar un govern de Sánchez amb la seva abstenció a canvi d’"un calendari" i "un compromís".

I tot això, a més, creuat per la consulta interna d’ERC en la que un 94% va votar a favor d’investir a Sánchez si aquest activava la famosa "taula de diàleg". És clar, amb una pregunta calculadament ambigua en favor de la direcció del partit, favorable a l’abstenció.

Símptomes, tots ells, més que evidents del rumb d’ERC i la direcció processista en la seva tornada a l’autonomisme a canvi de mantenir un diàleg a l’estil Pedralbes amb el PSOE. Però, per a dialogar sobre que?

Pedro Sánchez és el mateix que fa un mes i mig es va posar al capdavant de la repressió a la joventut catalana que va sortir a lluitar als carrers com a resposta a la infame sentència del Suprem. I és el mateix que va donar suport al 155 després de l’1-O i la declaració simbòlica de la República catalana en 2017. Per altra banda, Unidas Podemos, la pota esquerra del govern neoliberal "progre" al que vol donar suport ERC, també va donar validesa a la sentència i va saludar la "coordinació policial" d’aquestes setmanes.

Aquest dimarts, en el marc de les negociacions, Rufián donava una mostra més de la política d’ERC en afirmar que durant la campanya electoral Pedro Sánchez "es va dedicar a insultar i criminalitzar l’educació pública catalana, els mitjans catalans i més de dos milions que van votar l’1-O". Però, i els més de 200 detinguts que va haver-hi durant les dues primeres setmanes de revolta catalana? Alguns dels quals encara continuen a la presó preventiva com a presos polítics. Per cert, amb la repressió també del Govern de la Generalitat del que forma part ERC, i amb els Mossos d’Esquadra al capdavant.

Així i tot, i davant milers de catalans que comencen a afartar-se de la política de tornada a l’autonomisme i els acostaments d’ERC per a facilitar el Govern PSOE-UP, Rufián assenyalava que, malgrat tot "es pot fer asseure a Pedro Sánchez".
temes relacionats

Govern de coalició PSOE-UP    /    Repressió Catalunya   /    Unidas Podemos   /    Política Estat espanyol   /    PSOE

Comentaris

Comentar