Internacional

OFENSIVA COLPISTA A VENEÇUELA

Pedro Sánchez parla amb Guaidó i demana “eleccions lliures” a Veneçuela

El president espanyol va parlar deu minuts per telèfon amb l'autoproclamat president de Veneçuela. Encara que va evitar reconèixer-ho oficialment com a tal, va brindar suport a la seva proposta de convocar noves eleccions.

divendres 25 de gener de 2019| edici� del dia

L’ofensiva colpista de l’imperialisme i la dreta a Veneçuela està tenint enormes repercussions a nivell internacional. En la cimera de Davos, Suïssa, el president espanyol del PSOE, Pedro Sánchez, s’ha reunit aquest matí amb els presidents de Colòmbia, l’Equador i Costa Rica per a analitzar els successos de Veneçuela. Després d’aquesta reunió, ha mantingut una conversa telefònica amb Juan Guaidó. Aquest informava així del suport obtingut en les seves xarxes socials:

D’altra banda, l’executiu espanyol ha sol·licitat a la Unió Europea una reunió d’urgència per a abordar la qüestió de Veneçuela i resoldre una posició comuna. Fins al moment, l’alta representant comunitària per a la Política Exterior, Federica Mogherini, en una declaració en nom dels Estats membres de la Unió ha expressat: "La UE dóna suport totalment a l’Assemblea Nacional com la institució triada democràticament, els poders de la qual han de ser restaurats i respectats". I ha cridat a iniciar "immediatament" el procés per a celebrar unes eleccions "lliures i creïbles, de conformitat amb l’ordre constitucional".

Mentre que Donald Trump i la majoria dels presidents llatinoamericans encapçalen una ofensiva obertament colpista a Veneçuela, que parteix de reconèixer com a nou president a Guaidó, la Unió Europea pretén situar-se com a possible “mediació” entre el govern de Maduro i l’oposició de dreta, i com a supòsits “garants” d’una via transitòria cap a noves eleccions. És una forma d’encobrir la ingerència imperialista europea a la regió amb un vel més “democràtic”, quan són part de la mateixa política de penetració imperialista i atac als drets democràtics del poble veneçolà, apostant clarament a una renovació per dreta del govern de Maduro.

El govern de Sánchez, amb aquest gest polític, respon d’una banda a les pressions de Ciutadans i el PP perquè reconegui a Guaidó com a nou president, mostrant el seu suport a aquest com a principal interlocutor, però sense arribar encara a reconèixer-ho oficialment, per a no sortir-se del guió de la Unió Europea. En les pròximes hores s’esperen nous moviments des de Brussel·les.

Sense que això signifiqui brindar cap suport polític al govern de Maduro, és fonamental rebutjar de forma contundent la ingerència imperialista a Veneçuela, tant la dels Estats Units com la de la UE.

Et pot interessar: Amb Trump i l’imperialisme no hi ha sortida per als treballadors i el poble veneçolà
temes relacionats

Colpisme   /    Crisi Veneçuela   /    Eleccions Veneçuela   /    Veneçuela   /    En Català   /    Pedro Sánchez   /    PSOE   /    Internacional

Comentaris

Comentar