×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Amb el suport d'ERC, Junts, EH Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària, a part del PSOE i Sumar, Pedro Sanchez ha reunit 179 vots en el Congrés dels Diputats -tres més de la majoria absoluta necessària- i ha estat investit una vegada més com a president.

EsquerraDiari.cat

dijous 16 de novembre
Facebook Twitter

Amb el suport de vuit grups polítics independentistes, nacionalistes conservadors i regionalistes, amb els quals va aconseguir acords després de ser proposat com a candidat pel rei Felip VI el passat 3 d’octubre, l’actual líder de l’Executiu en funcions i secretari general del PSOE ha aconseguit el suport de 179 diputats i diputades.

Després de dues tibants sessions d’investidura, marcades per l’aprovació d’una amnistia limitada als independentistes catalans acordada pel PSOE i Sumar amb Junts i ERC, no hi ha hagut sorpreses i Sánchez ha aconseguit la reelecció per al seu tercer mandat com a president del Govern, on haurà de mantenir un complex equilibri amb totes les formacions que li han donat suport.

Durant el debat, a més de defensar la llei d’amnistia davant els grups parlamentaris, el líder socialista va presentar en les seves intervencions en el Congrés un programa per a la pròxima legislatura basat en “la concòrdia, els drets socials i la projecció internacional d’Espanya”.

El segon Govern de coalició “progressista” de la història de l’Estat espanyol estarà conformat per una coalició amb Sumar, l’espai que lidera Yolanda Díaz i que integren partits com Podemos, IU, Más País, Comuns, Compromís o Chunta Aragonesista o MÉS, entre altres, encara que Podem ja va avançar que haver-se quedat fora del repartiment de ministeris, actuarà com un bloc independent amb el qual el nou govern haurà de negociar al mateix nivell que amb els partits independentistes.

Abans de la votació, Sánchez va reivindicar la plena legitimitat de la seva investidura i va instar el Partit Popular que assumeixi la seva derrota, recalcant que el seu govern és plenament constitucional. "La democràcia només és possible si s’accepta aquesta derrota temporal i limitada. Així és la democràcia parlamentària i així ha de continuar sent si volem preservar la nostra convivència lliure i pacífica", ha dit Sánchez.

No obstant, el nou govern “progressista” s’enfronta a una legislatura complexa, com és obvi amb només veure el contradictori entramat de suports parlamentaris que li han permès a Sánchez seguir en la Moncloa.

Lluny d’aconseguir estabilitat, els acords amb la resta de grups parlamentaris, especialment Junts i ERC, lluny de donar-li estabilitat, seran una permanent font de desequilibri, al que s’hi suma el treball de desestabilització permanent que prometen la dreta i l’extrema dreta.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, acudirà previsiblement en la tarda d’aquest dijous al Palau de la Zarzuela per a comunicar al rei Felip VI el resultat de la investidura.

Encara és una incògnita quan es produirà l’anunci dels integrants del nou Consell de Ministres. Una de les opcions que més sona és que es produeixi aquest mateix cap de setmana. Caldrà esperar i veure.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?