×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Ferran Guerrero

diumenge 24 de setembre de 2023
Facebook Twitter

Els Vetlladors som un col·lectiu que treballem subcontractats per la Generalitat de Catalunya, si ens contractés el Departament d’Educació directament, tindríem una categoria d’Auxiliars d’Educació Especial (AEE). Som més de 2000 Vetlladors a tota Catalunya, ara mateix sota la licitació de diferents empreses com poden ser EULEN, Eina Cooperativa, Clece, Basic, Fundesplai, Pere Tarres o SAMU (empresa de Sevilla que gestionen les famoses ambulàncies grogues) entre altres empreses del lleure.

Que fan els Vetlladors? (més del 90% de la plantilla són dones). Acompanyem i donem suport dins i fora de l’aula a alumnes des de P3 a 4t d’ESO amb Necessitats Educatives Especials (NEE), això significa des d’alumnes amb alguna discapacitat tipus TEA, síndrome de Down, Asperger, Mobilitat reduïda, fins a TDAH, TDA, aquests alumnes per les seves necessitats necessitaran fins que finalitzi l’etapa escolar d’un suport, en altres ocasions hi ha vetlladors/es que han de fer cures, posar sondes, etc. (anomenades Vetlladores Sanitàries, sense formació específica en Sanitat, els fan fer un curs d’1 a 3 h al CAP corresponent), fer feines que no estan dintre de les nostres funcions i serien més adients d’un infermer/a, aquest suport dins l’aula està reflectit a la Llei d’inclusió 150/2017 del 17 d’octubre, de la que els polítics s’omplen la boca, aquesta que no es porta a terme.

Totes les escoles no tenen aquest suport, però gairebé totes les escoles tenen alumnes NEE.

Tots aquests professionals cada any van perdent poder adquisitiu i drets laborals, perdem hores cada any i una estabilitat laboral, cada any hi ha més alumnes NEE i menys hores, jornades més curtes què ens obliga a treballar en diferents centres alhora.

El curs passat com cada quatre anys, la Generalitat va treure a licitació uns 800 vetlladors de Catalunya, aquest concurs el va guanyar l’empresa Sevillana SAMU, amb seu a Sevilla, els primers mesos no vam poder cobrar la nòmina, alguns a principi de desembre la van cobrar i d’altres fins passat gener del 2023. No atenien mails ni trucades, tan sols dues persones a Catalunya per fer-se càrrec de tots aquests professionals, en el traspàs de la licitació hi havia uns drets adquirits, com era el lot de Nadal, aquest passat Nadal, ningú l’ha rebut, antiguitat, mantenir el lloc de treball per la mateixa antiguitat, etc.

Els Vetlladors tenen un contracte Fix/discontinu, molts, s’ho intenten combinar fent de monitors de menjador per arribar a un sou digne, ja que aconseguir un contracte de 32,30 h (1180 € nets al mes, amb pagues incloses) que és el màxim a un institut, és gairebé impossible, així que amb aquest contracte, l’últim dia d’escola al juny, tot aquest personal passa a l’atur, fins al setembre, sense saber al setembre quantes hores tindrà, si estarà al mateix centre, i s’incorporarà el mateix dia que els alumnes, sense saber el tipus d’alumnat que tindrà, ni cap mena de planificació.

Aquest any tot això s’ha convertit en un caos total, ara com ara hi ha companyes/s que encara no estan treballant, ni donades d’alta a la Seguretat Social, la majoria ha patit una retallada mai vista a Catalunya, gent que tenia 32 h el curs passat a tenir ara 5 h de feina setmanal (això no dona per viure), ja que estem sota el precari Conveni del Lleure, a altres els han tret les hores i els ofereixen una mobilitat geogràfica a 45 km de casa seva, casos com companyes d’Igualada que els hi ofereixen anar cada dia a Vic per 15h setmanals, tenim constància que les persones referents a Catalunya que gestionen el servei, desconeixen que significa Catalunya central, i entenen que tot està a prop.

Ens estan dient que si no accepten aquestes condicions de reducció d’hores o mobilitat i ho signem, que signem la baixa voluntària, el que significa perdre tots els drets com a treballadors.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"