Política Estat espanyol

NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

PSOE i Podemos: del “Govern de coalició” al “Govern de cooperació”

Després de la reunió mantinguda entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es va perfilant quin tipus de col·laboració governamental hi haurà entre PSOE i Podem per a la formació del nou Govern. Amb el suport de Podemos a la investidura s'aparta la possibilitat de repetir les eleccions, però la necessitat de Sánchez de comptar amb més suports marcarà l'agenda política en les pròximes setmanes.

Juan Carlos Arias

Madrid | @as_juancarlos

dissabte 15 de juny de 2019| edici� del dia

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, durant la reunió mantinguda el dimarts en el Congrés dels Diputats. EFE/Zipi

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han començat a fer passos cap al que podria ser algun tipus d’acord de Govern, segons es pot concloure del resultat de la reunió, d’una mica menys d’hora i mitja, celebrada aquest dimarts al matí entre tots dos líders polítics.

No es veien les cares des de fa més d’un mes i ni tan sols s’havien produït contactes informals. Si bé les eleccions municipals, autonòmiques i europees van tenir alguna cosa que veure, també Pedro Sánchez va aprofitar per a marcar distàncies i tractar d’assegurar-se una posició política sense molts peatges ni condicionaments de Podemos, sobretot després dels mals resultats electorals de la formació habitada el 26M.

Et pot interessar: Unidas Podemos i les seves confluències, claus polítiques de la reculada del neo-reformisme

La reunió s’emmarca en la ronda de negociacions que el president en funcions ha mantingut durant la tarda del mateix dimarts amb els líders del PP i Ciutadans. El mateix dia en què es veia amb Iglesias, Sánchez no va deixar clar sobre la seva voluntat, manifestada moltes vegades, de tractar d’aconseguir algun acord amb Albert Rivera. Voluntat que el líder de Ciutadans ha tornat a rebutjar, malgrat tractar-se de la fórmula favorita de l’IBEX35.

No obstant això, Pablo Iglesias ha sortit satisfet d’aquest primer contacte. El primer acord aconseguit obre el camí a futures noves reunions de treball, ja més discretes, per a tractar d’aconseguir acords programàtics. Segons Iglesias, en aquesta reunió Pedro Sánchez li ha proposat avançar cap a un “Govern de cooperació".

El líder morat ha destacat, no obstant això, que per a ell l’important és "aconseguir un Govern plural amb representació proporcional als vots de les eleccions generals".

Govern de cooperació

La definició de la fórmula concreta del pacte d’investidura entre i PSOE-Podemos és ambigua, tant per la resistència del PSOE a un Govern de coalició amb Podemos, com pel fet que el pacte no sumaria la majoria necessària -la suma del PSOE i Unidas Podemos dóna 166 diputats, a 9 escons de la majoria absoluta- ni per a formar govern ni per a aconseguir acords legislatius.

Tant Iglesias com Adriana Lastra, representant del PSOE, han assenyalat que de moment no s’ha parlat de carteres ministerials ni de cap mena de veto previ. Però és un fet que des de les eleccions del 28A, la intenció de Pedro Sánchez ha estat diluir la possible influència d’Unidas Podemos en el futur executiu i mantenir la porta oberta a la col·laboració amb Ciutadans, i fins i tot amb el PP.

L’objectiu de Sánchez és aconsegueix una investidura que no es trobi condicionada ni per Podemos ni pels nacionalistes catalans. Però fins i tot si pogués aconseguir-ho, no s’espera una legislatura còmoda per al PSOE per part del bloc del “Trifachito”, que promet mantenir una política de desgast contra el futur govern.

Als peus del PSOE

Unides Podem espera poder condicionar al Govern de Pedro Sánchez perquè adopti algunes mesures socials més profundes del que per pròpia voluntat dels social liberals podrien dur-se a terme amb un Govern en solitari del PSOE, no diguem en aliances amb sectors “a la seva dreta” com a Ciutadans.

Pablo Iglesias està disposat a pactar costi el que costi amb Pedro Sánchez com a única política. Així li ho va transmetre a Felip VI en la ronda de consultes amb el monarca la setmana passada, prometent que la seva formació és avui una garantia d’ordre i estabilitat. Una destinació tràgica després d’haver jugat un paper fonamental en la recuperació del PSOE, i amb això del conjunt del Règim polític, que avui fa cada vegada més supèrflua la pròpia existència de Podemos.

Et pot interessar (en castellà): Felip VI acaba la ronda de consultes i inicia el “borboneo”

Després d’haver abandonat en el bagul dels records la definició del PSOE com a part de “la casta” del Règim del 78 al costat del PP, encara que Iglesias tracti de vendre que vol participar del Govern de Pedro Sánchez per a imposar alguns aspectes del que denomina “agenda social”, el líder de Podemos es cuida molt de fer qualsevol qüestionament a Sánchez. Tot i que els “socialistes” ja han acceptat plenament -i fins lloat- la reforma laboral del PP, estan disposats a continuar governant per a l’Ibex35 -com ho han fet sempre- i són un factor clau en l’ofensiva reaccionària contra els drets democràtics del poble català i els seus líders polítics presos.

Et pot interessar: Què li deu el Règim del 78 al neo-reformisme ibèric?

Les negociacions d’investidura són una nova demostració que, a cinc anys del seu naixement, Podemos -al costat dels seus socis d’Esquerra Unida-, s’ha integrat al Règim com una nova “casta” d’esquerra, l’estratègia de la qual es redueix a intentar regenerar el Règim del 78 al costat del PSOE.

Davant la fallida del nou i vell reformisme, és urgent desenvolupar una nova hipòtesi estratègica que aboni el sorgiment d’una extrema esquerra anticapitalista, revolucionària i de la classe treballadora. L’experiència feta per franges cada vegada més àmplies de treballadors, dones i joves en tot l’Estat, és la base per al seu desenvolupament.
temes relacionats

Unidas Podemos   /    Política Estat espanyol   /    Règim del ’78   /    Pedro Sánchez   /    Pablo Iglesias   /    Podemos   /    PSOE

Comentaris

Comentar