×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

PSOE, PP i VOX al servei de sa majestat: bloquegen un cop més la investigació sobre la monarquia

Després de l'últim escàndol de corrupció de l'emèrit que va pagar més de 678 mil euros a hisenda per evitar la via penal, divendres es van presentar al Congrés dues sol·licituds per investigar a l'emèrit i a la Casa Reial. Però aquest dimarts ja han estat rebutjades. Fa falta alguna cosa més que una sol·licitud "sense viabilitat política" que s'atura davant el veto del bloc monàrquic.

Lucía Nistal

dimecres 16 de desembre de 2020
Facebook Twitter

A ningú tenia cap dubte, el Congrés no permetria que s’investigui a la monarquia, ni tan sols a rei emèrit que col·lecciona desenes d’escàndols de corrupció ja evidents.I així, amb les dues noves sol·licituds per a crear una investigació, la taula de Congrés ha rebutjat per quarta vegada aquest any una investigació dels comptes de l’emèrit.

Els representants de PP, de VOX i, per descomptat, el PSOE, sempre al servei de sa majestat, es van assegurar que no s’obri cap comissió. ¿El veredicte? La inviolabilitat de l’emèrit és permanent. A més, la petició d’Unidas Podemos ni tan sols ha estat tinguda en compte amb l’excusa que una iniciativa d’aquest tipus "li correspon a la Mesa, a dos grups parlamentaris o la cinquena part dels membres de la Cambra". Ha tornat a quedar clar amb aquest nou veto que a la monarquia, des del Congrés, no se la toca.

Les sol·licituds dutes a terme el passat divendres 11 per obrir una investigació van arribar després de l’últim gran escàndol de la corona, l’acord amb hisenda pel qual l’emèrit, des del seu retir daurat a Abu Dhabi, ordena el pagament de més de 678 mil euros a Hisenda per evitar la investigació que implicava a diversos membres de la família reial.

En aquesta ocasió, es tractava de fins a 250 mil euros anuals (el màxim per no constituir delicte fiscal) que venien del magnat mexicà, Allen Sanginés-Krause, conegut per evitar obligacions fiscals a grans fortunes, amb la inestimable ajuda de coronel de l’Exèrcit de l’aire i ajudant de camp Nicolau Murga, que administrava el compte bancari al qual arribaven els fons. Per alguna cosa el rei és el comandament suprem de les Forces Armades i el capità general de l’Exèrcit de l’Aire.

Com explicàvem en un article anterior, Aquest últim cas de corrupció conegut fins avui té dos agreujants. El primer, que les operacions dataven de dates posteriors a la seva abdicació, entre 2016 i 2018, i per tant en teoria ja havia perdut la figura medieval de la inviolabilitat. En teoria, diem, perquè sembla que la inviolabilitat del monarca no acaba mai.

El segon que, d’investigar, anava a qüestionar el relat sostingut per tota la casta política -inclosa la que avui ocupa la Moncloa- que els excessos de rei emèrit són una excepció i la resta de la Família Reial, especialment l’exemplar Felip VI, no tindrien res a veure amb això. De moment ja se sap que tant la reina Sofia, com les infantes Elena i Cristina i fins als nets Frolián i Victòria Eugènia, s’han utilitzat les targetes Black de patriarca per finançar-les seves viatges, festes, luxes i aficions aristocràtiques. Sembla difícil, un cop més, que al rei Felip VI "no li consti", com solen dir.

En aquest context la CUP, ERC, Bildu, JxCat, Més País, Compromís i BNG van impulsar una sol·licitud perquè s’investigui "la trama vinculada a les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudita". I van sol·licitar la compareixença de la ministra d’Hisenda María Jesús Montero per explicar les circumstàncies en què s’ha produït "la regularització fiscal parcial porteu a terme per Joan Carles de Borbó".

Per la seva banda, Unidas Podemos, desmarcada d’aquesta sol·licitud, presentar la seva amb un caràcter clarament acotat, sol·licitant la creació d’una "Comissió d’investigació sobre l’ús de targetes de crèdit opaques per part de Rei emèrit, amb posterioritat a la seva abdicació, amb càrrec a fons procedents de l’estranger".

La major part de l’escrit presentat, com Echenique -el mateix que deia a l’abril que "ara no toca" investigar a la corona- explica en el seu tuit, és una justificació de què els fets són posteriors a l’abdicació i, per tant, Joan Carles de Borbó ja no seria inviolable.

A més de restringir la sol·licitud als fets posteriors a la pèrdua d’inviolabilitat, assumint així de nou els privilegis medievals de la monarquia i respectant els marcs establerts, únicament sol·liciten la investigació de l’emèrit i Sofia de Grècia, sense un esment al paper de la resta de la família reial tant en el gaudi com en la gestió d’aquestes corrupteles.

Tant és així que, si en l’escrit recorden la investigació en curs sobre les comissions per la construcció de l’AVE a la Meca, són a continuació a separar totalment aquests casos de Felip VI: "Davant d’aquells esdeveniments, el mateix rei Felip VI va decidir retirar al Rei emèrit l’assignació que tenia fixada en els Pressupostos de la Casa de Rei. Així mateix, el Rei Felip VI també va declarar que renunciava a l’herència de Joan Carles I que personalment li pogués correspondre".

Curiosos republicans aquests de Podem i Esquerra Unida que s’entesten constantment a separar el monarca actual de les corrupteles del seu pare, deixar el seu republicanisme per twitter i declaracions abstractes i limitar-se a sol·licituds que saben que el partit amb el qual cogovernant no consentirà. Per si quedaven dubtes, es va aclarir, quan Carmen Calvo va dir que la proposta d’investigació no té "molta viabilitat política".

Una d’aquestes declaracions per intentar cobrir la "quota republicana" va ser la roda de premsa d’Isa Serra a l’Assemblea de Madrid el passat dilluns. Una intervenció en què critica les corrupteles de l’emèrit, fins i tot parlant de la "vergonya internacional" que suposen els seus escàndols. Això sí, ni una menció a Felip VI. ¿I el cap de la monarquia per a quan? Bé, segons Serra, en un exercici d’ambigüitat bastant evident: "la república evidentment té nom de futur".

Efectivament, som molts els que lluitem perquè el futur sigui republicà -per una república de la classe treballadora, en el nostre cas-, per això mateix pensem que cal una alternativa valenta, rupturista, que no deixi la fi de la monarquia per a un futur incert com Isa Serra i Unidas Podemos, sinó que el conjugui en present, i de passos reals perquè, per fi, puguem decidir sobre les nostres vides, sobre el nostre futur, que exigeixi processos constituents lliures i sobirans. Aquesta força, per descomptat, no serà Unidas Podemos, que forma part d’un govern monàrquic, imperialista, al servei de l’IBEX35. Quina sort ha tingut la monarquia de tenir a aquests conciliadors durant aquests anys que els seus escàndols surten a la llum.

Si volem acabar amb aquesta institució reaccionària, corrupta, imposada pel franquisme i que defensa els interessos de les grans fortunes i els grans empresaris hem d’acabar també amb el règim monàrquic per a rics que s’assegura de no permetre que res canviï, el règim en el qual UP està totalment integrat, tan integrat que forma part del seu govern.

Fent referència a la definició que donés Marx de govern burgès, no es tracta d’administrar "els negocis comuns de tota la classe burgesa", sinó d’acabar amb aquesta junta dels capitalistes, començant per tombar d’una vegada per totes l’herència de la dictadura, sense aturar-nos davant vetos dels sectors més reaccionaris de règim, per conquerir el dret a decidir, decidir també sobre les mesures urgents i el programa social perquè aquesta crisi social i sanitària sense precedents la paguin els capitalistes. I per això fa falta una altra esquerra.


Facebook Twitter

Lucía Nistal

Madrid

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah