×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les organitzacions que impulsen la Xarxa Internacional La Izquierda Diario es mobilitzen aquest 1 de Maig

Les organitzacions que impulsen la Xarxa Internacional La Izquierda Diario són part de la Fracció Trotskista - Quarta Internacional i aquest 1 de Maig es mobilitzaran i realitzaran diferents accions en 14 països. Aquí t'expliquem cadascuna d'elles.

Redacció internacional

dilluns 1 de maig de 2023
Facebook Twitter

La Xarxa Internacional La Izquierda Diario és impulsada per les diferents organitzacions que formen part de la Fracció Trotskista per la Quarta Internacional. Amb presència a l’Argentina, França, Brasil, Xile, l’Estat espanyol, els Estats Units, Mèxic, Itàlia, Alemanya, Veneçuela, Costa Rica, Bolívia, Perú i l’Uruguai, les organitzacions que la conformen participaran d’actes, marxes i accions aquest 1 de Maig, Dia internacional de les i els treballadors.

A l’Argentina, el Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS), que forma part del Frente de Izquierda y de los Trabajadores - Unidad (FIT-U), participarà d’un acte a la Plaza de Mayo on "Denunciarà l’ajust de l’FMI acordat per l’oficialisme i l’oposició de dreta, davant la treva escandalosa de les direccions sindicals cridarà al suport de les lluites obreres i populars en curs i plantejarà una sortida perquè la crisi la paguin els capitalistes. Serà un acte internacionalista: entre els qui prendran la paraula estarà Clément Allochon, jove treballador ferroviari francès que és part de la lluita contra Macron, i una de les oradores centrals serà Myriam Bregman, diputada nacional del PTS-Frente de Izquierda i precandidata a presidenta".

A França, l’organització Révolution Permanente participarà de diverses activitats en les principals ciutats del país enmig de la lluita que continua contra la reforma de les pensions de Macron. Aquest primer de maig es convertirà en els fets en la tretzena manifestació nacional del moviment històric que viu el país contra el govern i la seva reforma jubilatoria. Révolution Permanente destaca que tot i que Macron va fer una crida a "cent dies de calma" i que les direccions sindicals s’han negat a continuar la lluita, les expressions de brega continuen i cap funcionari del Govern pot presentar-se en públic sense ser esbroncat, el rebuig contra la reforma són permanents i diferents sectors de treballadors continuen en vaga o planificant accions com tallar la llum en el Festival de Cannes o Roland Garros. En necessari continuar i estendre la lluita.

A Brasil, el Movimento Revolucionario de Trabalhadores (MRT) fan una crida a un 1 de maig independent de governs i patrons i al servei de derrotar les reformes i la precarietat. Es tracta del primer Dia Internacional dels Treballadors després del govern de Bolsonaro i del retorn de Lula i el PT a la presidència del país i quan és necessari tirar a baix totes les reformes regressives i antiobreres que es mantenen en peus després dels anys de cop institucional primer i de gobienro de Bolsonaro després. Per a això és necessari trencar la paràlisi i la conciliació de classe dels principals sindicats.

A Xile, el Partido de Trabajadores Revolucionarios (PTR) realitzarà dos actes centrals a les ciutats de Santiago i Antofagasta, els dies 30 d’abril i 1 de maig. A més, a Santiago està convocant a marxar a les 10 del matí en el centre de la ciutat. Aquesta data està marcada per una conjuntura on el govern s’ha subordinat a l’agenda securitaria de la dreta i juntament amb ella ha impulsat una sèrie de projectes de lleis repressius que atacaran als sectors populars, a més que es realitza en vespres de l’elecció dels membres del Consell Constitucional a realitzar-se el 7 de maig, que donaran continuïtat al segon procés constitucional en curs a Xile després del triomf del rebuig en el plebiscit de sortida per a una nova constitució de l’any 2022. Des del PTR criden a organitzar-se i mobilitzar-se aquest primer de maig contra les lleis repressives del govern i la dreta, per denunciar el frau constitucional en curs, que està controlat pels partits tradicionals i que busca relegitimar la institucionalitat del Xile neoliberal que ve en crisi, i per aixecar una alternativa política de les i els treballadors, socialista, revolucionària i internacionalista que es proposi construir una oposició des de l’esquerra als carrers al govern, per enfrontar conseqüentment a la dreta empresarial.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario Chile (@laizquierdadiariocl)

Als Estats Units els companys de Left Voice, part de la xarxa La Izquierda Diario, participaran en les accions convocades en solidaritat amb els treballadors del gegant de la logística UPS que estan lluitant per arrencar-li un contracte just a la patronal, enfrontant el sistema de contractació a dos nivells, per augment salarial per als treballadors de mig temps, entre altres reivindicacions. Les accions convocades a Nova York les encapçalen els estudiants no graduats i professors adjunts del City University of Nova York (CUNY) i altres universitats que en tot el país s’han mobilitzat durant l’últim any pel reconeixement dels seus sindicats i per millores laborals com a part de l’onada de lluites per la sindicalització que es va desenvolupar l’últim any.

A Mèxic, aquest Primer de Maig està creuat per les disputes entre el govern “progressista” de Manuel López Obrador i l’oposició neoliberal, en el marc de la carrera cap a les eleccions de juny a el Edomex i Coahuila, i les presidencials del pròxim any. Es tracta d’una disputa per veure qui administra millor els negocis dels empresaris, ja sigui amb un neoliberalisme salvatge, o combinant-lo amb polítiques d’assistència social i un discurs progressista.

Alhora, el govern, que gaudeix de suport popular pel desprestigi dels partits neoliberals i la implementació de programes socials, ha aprofundit la precarització laboral i ataca a les i els treballadors en lluita, com amb l’amenaça de tancament de l’Agència de Notícies de l’Estat Mexicà (Notimex), els treballadors del qual estan en vaga des de fa més de tres anys.

En el marc de les exigències del T-MEC (successor del Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord, TLCAN), s’està desenvolupant un procés de legitimació dels contractes col·lectius de treball, en el qual la burocràcia busca evitar el sorgiment de lluites antiburocràtiques.

En aquest context, el Moviment de les i els Treballadors Socialistes participarà de la mobilització del Primer de Maig en la capital, com a part del Bloc Combatiu Independent, juntament amb organitzacions de treballadors com el Sindicat Nacional de Treballadors d’Educació per a Adults, secció 9 Ciutat de Mèxic, el Sindicat Únic de Treballadors de la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic i treballadors de Birmex, l’empresa paraestatal productora de vacunes.

A Bolívia, la Liga Obrera Revolucionaria (LORCI) i Pa i Roses, en el apthapi socialista realitzat a mitjan abril al costat de mig centenar de companys i companyes, va convocar a una mobilització amb independència política per a l’1 de maig. "La crisi econòmica ingressa al nostre país i les treballadores i treballadors al costat de la població comencen sentir els efectes. Per aquesta raó, la lluita de treballadors i estudiants a França són l’exemple a seguir on enfronten la reforma en les pensions. Al nostre país estem en un context de divisions dins Moviment al Socialisme (MAS), que és el partit de govern, entre “Evistas” i “Renovadors”. Des de la LORCI plantarem les banderes d’un socialisme des de baix, per combatre als carrers a la ultradreta que ve avançant per la conciliació amb el govern i denunciar el rol del MAS. Que ha subordinat a la Central Obrera Boliviana que calla davant l’atac als sindicats, els acomiadaments i la precarització dels treballs a nivell nacional. Aquest 1 de maig denunciarem el rol traïdor de la COB i fem una crida als milers de treballadors a recuperar els nostres sindicats lluitant per un congrés de bases per fer fora a aquesta burocràcia. I poder discutir en el marc de la independència política el control obrer d’empresa que tancament o faci fallida, per una educació laica, lliure i gratuïta, per Educació Sexual Integral".

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de LaIzquierdaDiarioBolivia (@izquierdadiario.bo)

A l’Estat espanyol, el Corrent Revolucionari de Treballadores i Treballadors (CRT) participarà d’actes convocats per diferents sectors de l’esquerra sindical a Madrid, Barcelona i Saragossa. "Contra la guerra i l’explotació capitalista. Lluitem com a França" són alguns dels lemes que portaran a aquestes mobilitzacions. Allà també s’assenyalarà que el govern del PSOE-Podemos no és cap alternativa enfront de la dreta i s’exigirà: augment de salaris i pensions per sobre de la inflació, derogació de totes les reformes laborals i reduccion de la jornada laboral sense reduir el salari.

A Alemanya, Revolutionäre Internationalistische Organisation (RIO) crida a mobilitzar-se, i participarà també de diversos actes i marxes en diverses ciutats del país, cridant a continuar la lluita contra les polítiques del govern de centre dreta (la coalició on conviuen liberals, socialdemòcrates i els anomenats Verds) que no sols rebutja atorgar augments en els salaris menjats per la inflació (inflació provocada per la guerra a Ucraïna i per les sancions d’occident a Rússia), sinó que ara anuncia retallades en el sector social i en l’administració pública, mentre fa mesos va augmentar en 100.000 milions d’euros per a les seves Forces Armades. En el mateix sentit que els altres països imperialistes, membres de l’OTAN, augmenta el militarisme en detriment de la classe treballadora i els sectors populars. Contra això, aquest 1 de maig a Berlín, Munic, Leipzig i altres ciutats els carrers s’ompliran de manifestants.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Klasse gegen Klasse (@klassegegenklasse)

A Veneçuela, "el que patim és capitalisme del més salvatge, el Govern de Maduro repressiu va destruir els drets laborals per a plaer de tota la patronal: el capital privat, els vells i nou-rics, l’alta burocràcia corrupta, són els beneficiaris d’aquesta política que fa desballestament amb els drets dels treballadors. La suposada “recuperació” és sobre la base de l’entreguisme nacional, i rebentar a la classe obrera, amb jornades extenuants, dos i tres treballs alhora, salaris miserables o bonificats, sense drets contractuals, acomiadaments massius, amb una desigualtat social cada vegada més brutal. Els treballadors han sortit a respondre, com ho ha fet amb força el magisteri i altres sectors estatals i privats. Però necessitem lluitar amb una perspectiva política pròpia, amb independència de classe. Per això, aquest 1r de Maig la Liga de Trabajadores por el Socialismo (LTS) aixeca aquesta bandera i marxa al costat de sindicats, corrents sindicals, agrupaments d’esquerra i activistes".

Aquest 1 de maig al Perú, "els treballadors sortim a lluitar contra la informalitat i la precarietat laboral que són conseqüència directa del règim del ’93 impost per Alberto Fujimori i continuat pels diferents governs neoliberals.

Govern rere govern s’han encarregat d’aprofundir aquella herència fujimorista amb la complicitat de la burocràcia sindical de la CGTP (Central General de Treballadors del Perú). Una expressió del descontentament amb el règim del 93’ van ser les recents mobilitzacions i l’aixecament popular contra el govern colpista de Dina Boluarte, les quals van tenir en el centre el qüestionament a la constitució del 93, als partits polítics, al Congrés de la República, al Poder Judicial i a les forces repressives.

Els nostres companys del Corrent Socialista de les i els Treballadors (CST) estaran participant, al costat d’altres organitzacions, en l’acte cultural a realitzar-se en el monument de José Carlos Mariátegui del districte de San Juan de Lurigancho (Lima) aquest diumenge 30 d’abril des de les 12:30pm.

A l’Uruguai, Corriente de Trabajadores por el Socialismo (CTS-l’Uruguai) participarà en activitats de la classe treballadora. "D’una banda, estarem en l’acte de la central obrera PIT-CNT, on el rebuig a la recentment votada reforma de la seguretat social, serà tema cardinal. Posteriorment participarem i serem convocants de l’Acte Classista, des del qual es defensa una postura crítica contra l’actual direcció del PIT-CNT. A 50 anys del cop d’estat i la històrica vaga general que el va enfrontar durant dues setmanes, la CTS planteja reprendre les banderes i millors tradicions de la lluita contra les classes dominants, els seus partits i el seu Estat. En perspectiva de barallar per la construcció d’una esquerra anti capitalista, obrera i revolucionària, com a tasca històrica de la classe treballadora uruguaiana".

A Itàlia, el govern de dreta i extrema dreta de Giorgia Meloni s’ha tret la màscara del seu discurs ’popular’: continua endavant atacant en primer lloc a la classe treballadora, les condicions de treball i la “renda de ciutadania” (RdC), és a dir una forma limitada de renda bàsica per a aturats i treballadors molt pobres.
El consell de ministres convocat per al mateix primer de maig que aprovarà el Decret llei ’del Treball’, amb noves regulacions de la precarietat i l’actualització pràctica sobre l’eliminació de la RdC, és una provocació frontal.

La Fraccion Internacionalista Revolucionaria participarà en les principals mobilitzacions convocades en ciutats com Milan, Napoles i Roma. En la capital, sectors d’esquerra van organitzar una manifestacion de lluita a l’atac anti-obrer i anti-popular del govern, en alternativa al “gran concerto” despolititzat que tradicionalment la grans centrals sindicals burocraticas organitzen.

La classe obrera, la joventut, les dones i la comunitat LGBT+, i els immigrants necessiten donar una gran resposta de lluita a aquest govern que fomenta l’explotació i l’opressió racista i patriarcal. Itàlia necessita seguir l’exemple de les impressionants lluites dels últims mesos a França, Alemanya, Gran Bretanya.

A Costa Rica, la Organización Socialista Revolucionaria (OSR), estarà participant de la tradicional Desfilada del Primer de Maig. La desfilada es donarà en el context dels partits patronals d’aprovar la jornada de 12 hores. A pocs dies de complir-se el primer any del nou Govern, la passivitat de les direccions sindicals manté a la classe treballadora per fora dels fenòmens de carrer que s’han expressat contra l’agenda neoliberal i reaccionària del Govern. El moviment de dones i de sectors agraris són un indici que l’experiència amb el Govern ja va acabar.

La OSR realitzarà també una recol·lecció de signatures en solidaritat amb els obrers bananers de la Standard Fruit Company, afectats per l’aplicació del agrotóxico Movento OD 15.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea