×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Onada de calor i incendis en tot l’hemisferi nord

"El món necessita preparar-se per a onades de calor més intenses", adverteixen experts de l'Organització Mundial de la Salut mentre l'hemisferi nord registra temperatures rècord i incendis forestals.

Redacció internacional

dimecres 19 de juliol de 2023
Facebook Twitter

Incendis a Grècia i el Canadà, calor sufocant a Espanya, Itàlia i els Estats Units, i temperatures extremes a la Xina i el Japó, és el que es viu aquest dies a l’hemisferi nord on s’ha intensificat l’onada de calor, segons informen les autoritats d’aquests països.

Experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van dir que "El món necessita preparar-se per a onades de calor més intenses" i esperen que el continent europeu superi el seu rècord.

Europa és el continent que s’escalfa més ràpid en el món i podria trencar un rècord de temperatura a l’illa italiana de Sardenya, en cas que superi els 48,8 graus registrats en 2021 a Sicília, segons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

A l’Estat espanyol s’espera que les temperatures oscil·lin entre els 38 i els 42 graus centígrads en la zona central, però podrien aconseguir 44 o 45 °C a les regions de Catalunya, Aragó i Balears, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).


Incendis

Davant les altes temperatures, el Ministeri de l’Interior va advertir un risc d’incendi "molt alt", fins i tot "extrem" en algunes zones, com a l’illa canària de La Palma, on els bombers combaten les flames des del dissabte. Unes 3.500 hectàrees es van calar foc, segons van informar les autoritats locals, i 4.000 veïns van ser evacuats, encara que molts ja van poder tornar a les seves cases.

També a Grècia els bombers lluiten contra els incendis prop d’Atenes. El de major envergadura va ocórrer en el bosc de Dervenohoria, a 50 quilòmetres al nord de la capital, on treballen 140 bombers amb ajuda de sis bombarders d’aigua i un helicòpter.

En la zona de Kouvaras, a 40 quilòmetres a l’est d’Atenes, es va alertar dilluns passat d’un incendi que es va propagar a les localitats costaneres de Anavyssos, Lagonissi i Saronida, freqüentades pels estiuejants atenesos, focus que va cremar diversos habitatges.

A Suïssa, prop de 200 persones van ser evacuades per un incendi al poble de Bitsch.


També a Àsia i els Estats Units

Les altes temperatures s’alternen amb pluges torrencials, en part provocades per l’acumulació d’aigua evaporada a l’atmosfera.

la Xina va registrar durant el cap de setmana un rècord de temperatura, amb 52,2 °C a la província occidental de Xinjiang, i el Japó va emetre alertes de calor en 32 de les seves 47 prefectures.

A Vietnam i el sud de la Xina, un quart de milió de persones van ser evacuades per un important tifó que va tocar terra el dilluns amb potents vents i intenses pluges.

I a Corea del Sud es manté el pronòstic de fortes precipitacions que van provocar en els últims dies 41 morts i nou desapareguts.

Als Estats Units, més de 80 milions de persones en els estats meridionals i occidentals estaven exposades a alertes meteorològiques per una onada de calor "opressiva".

La Vall de la Mort a Califòrnia, un dels llocs més calorosos del planeta, va aconseguir una temperatura gairebé rècord de 52 °C el diumenge a la tarda.


Les causes profundes

Existeix consens científic en què l’escalfament és originat centralment per la producció de Gasos d’Efecte d’hivernacle (diòxid de carboni i metà, sobretot), centralment producte de la combustió de combustible fòssil per a diferents indústries; però també lligats a la desforestació, canvis en els usos del sòl, activitats que destrueixen embornals de carboni com a aiguamolls, promoguts per activitats com el agronegoci i la megaminería.

Mentre la temperatura global ve trencant rècord rere rècord de calor, les mirades es dirigeixen a les causes de la calor. I les mateixes no estan en el consum individual de "la humanitat", sinó centralment en la forma en què es produeix l’energia, la manufactura industrial, l’alimentació, el transport, etc. En altres paraules, no és "la humanitat", sinó el capitalisme.

En aquest marc, les empreses lligades al combustible fòssil (o l’agronegoci, si es parla de desforestació), de la mà dels Estats que garanteixen els seus negocis –començant pels Estats Units i la Xina, els principals emissors històrics i actuals–, mentre realitzen cims "verds", continuen impulsant aquesta producció de combustible fòssil. Per un exemple, Biden acaba d’anunciar una veritable "bomba de carboni" petroliera a Alaska, la combustió de la qual descarregarà en l’atmosfera deu vegades la suma de Gasos d’Efecte d’hivernacle que estalviarà el pla d’energies renovables del mateix govern.

Mentre l’Acord de París de 2015 estableix la necessitat de disminuir la utilització de combustible fòssil a la meitat en 2030 i a zero en 2050, transicionant cap a altres formes de generació d’energia, això no es compleix i per contra continua augmentant la producció de petroli, gas i fins i tot carbó.

Lluny de la sortida individual mitjançant el consum, es tracta de modificar la manera de producció d’energia, transport, producció d’aliment, avui orientat pels guanys dels capitalistes. És possible i necessari posar un "fre de mà" a aquest sistema que ens està portant a un abisme ambiental: està en mans de les i els treballadors que porten endavant cada branca de la producció, juntament amb les comunitats afectades per l’extractivisme, ambientalistes, i diferents sectors socials més afectats.

Al mateix temps, la lluita per serveis de salut, habitatge i energia adequats per suportar els efectes de les onades de calor (així com de fred, inundacions, sequeres, etc.) és central per a les majories treballadores, les que més sofreixen els seus efectes.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris