Pandèmia

ESTRENA

Nou campus virtual: Idees per a revolucionar el món

Presentem el nou Campus Virtual de Izquierda Diario. Amb cursos marxistes, pel·lícules i xerrades sobre temes d'història, feminisme, ecologia, classe obrera, LGTBI, teoria política, i molt més.

diumenge 31 de maig de 2020| edició del dia

Avui estem presenciant una crisi històrica, que combina múltiples facetes; la crisi sanitària ha desencadenat una veritable catàstrofe econòmica i social, així com l’augment de les tensions geopolítiques a tot el món. També comencem a veure la resistència i la resposta dels oprimits i explotats contra la violència racista, contra l’explotació capitalista, la precarietat i els intents de descarregar aquesta crisi a la seva esquena.

El Campus Virtual de Izquierda Diario neix en aquesta situació, perquè estem convençudes que és necessari enfortir les armes de la crítica per a comprendre la dinàmica i contradiccions del món en què vivim, però també per a proposar-nos transformar-lo.

Sabem que aquesta crisi no és cap fatalitat de la destinació ni de la naturalesa, sinó el producte de les relacions socials capitalistes. Això demostra que a aquest sistema no és possible reformar-lo ni humanitzar-lo, que només ens condueix a crisis i catàstrofes socials cada vegada més greus com la que estem vivint, i això recentment comença.

Però en aquesta crisi també s’ha fet visible el rol essencial de la classe obrera per al funcionament del capitalisme i la reproducció social. Una classe més precarizada, més feminitzada i racialitzada, més fragmentada, però més estesa que mai a tot el planeta.

En el Manifest Comunista, Marx deia que la història de totes les societats fins als nostres dies és la història de la lluita de classes. Una lluita que condueix a la transformació revolucionària de la societat, o a l’enfonsament de les classes en pugna. Però si això era tan cert fa més d’un segle, ho és molt més ara mateix.

Avui veiem que els estats capitalistes estan desemborsant paquets mil milionaris per a rescatar als empresaris, mentre permeten acomiadaments massius i desocupació. Es confirma que l’Estat capitalista no és més que la “junta de negocis” de la burgesia, i en això Marx també tenia raó.

En el front de la batalla d’idees, es contraposen diferents maneres d’interpretar el món i diverses estratègies polítiques. Nosaltres pensem que la sortida a aquesta crisi no està determinada per endavant i serà una altra vegada la lluita de classes el mitjà per a definir els contorns del nou món en el qual volem viure.

En les últimes dècades molts havien decretat, massa vegades, la “mort del marxisme”, el van atacar dient que era anacrònic, que no podia explicar les societats actuals, on avançaven les democràcies liberals, o que la classe obrera no existia més, que ara l’única cosa que importava eren els discursos i el relat. Res més il·lusori.

El marxisme és una concepció del món basada en el materialisme històric, i és també la crítica més aguda i sistemàtica al sistema capitalista. Un sistema social que no ha cessat de llançar a la humanitat a catàstrofes, crisis i guerres, però també genera les condicions per a noves rebel·lions i revolucions. Aquest element explica la vigència del marxisme com una guia per a l’acció revolucionària.

Les militants de Izquierda Diario i Esquerra Diari i el CRT que impulsem aquest Campus virtual ho fem amb la convicció que, enfront de l’auge del nacionalisme més reaccionari, és necessari reforçar l’internacionalisme. Enfront del racisme i la xenofòbia, hem de lluitar per la unitat de tots els explotats al costat dels oprimits i oprimides. Enfront dels atacs de les patronals i els capitalistes, serà necessari contraposar la lluita de la classe treballadora i el poble pobre, i reprendre els fils de la tradició del marxisme per a construir organitzacions revolucionàries a tot el món.

Inscriu-te al Campus!

Per a poder gaudir de tots els cursos i seminaris, només has d’ingressar al Campus i crear-te un usuari. La majoria dels nostres cursos, pel·lícules i xerrades són totalment gratuïts, però hi haurà alguns cursos amb un aranzel molt econòmic, per a finançar el funcionament i activitats del campus.

Inaugurem aquest Campus virtual amb dos nous cursos: Historia de las Revoluciones (comença el 9 de juny) i Debates sobre Patriarcado y capitalismo (comença l’11 de juny). Inscriu-te!

Per ingressar només has de fer clic en aquest enllaç: https://campus.izquierdadiario.es/
temes relacionats

Campus Virtual   /    Pandèmia   /    Debats esquerra   /    Món obrer   /    Marxisme   /    Història   /    Gènere i sexualitats   /    Política Estat espanyol   /    Karl Marx   /    Societat   /    Cultura

Comentaris

Comentar