×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"No puc respirar": massives protestes contra la policia racista a l’Estat Espanyol

"No puc respirar", l'ultim crit de George Floyd abans de ser assasinat, s'escoltava avui a Lleida. Et comptem en directe des de Barcelona I Madrid les manifestacions que han reunit milers de persones contra el racisme institucional i la violència policial.

EsquerraDiari.cat

diumenge 7 de juny de 2020
Facebook Twitter

El crit #BlackLivesMatter s’estén per tot el món i diverses desenes més de ciutats se sumen avui en tot l’Estat espanyol. Des de fa dies la solidaritat i les comandes de justícia per George Floyd han arribat al vell continent. Aquesta setmana s’han registrar enormes mobilitzacions en ciutats com Amsterdam, París, Londres o Berlín.

A Barcelona, la plaça Sant Jaume abarrotada protestava contra el racisme institucional que es cobra vides, llegint en veu alta els noms de migrants que han estat asesinadxs per la Policia i la Guàrdia Civil, una realitat que no sols succeeix als carrers dels Estats Units, sinó que involucra a la policia d’aquest règim racista i imperialista.

"No puc respirar", l’ultim crit de George Floyd abans de ser assesinat, s’escoltava avui a Lleida.

El racisme és una qüestió estructural del capitalisme modern i, encara que per aquests dies hagi pres molta rellevància als EUA després de l’assassinat de George Floyd, això no significa que no existeixi en la resta dels països del món. Verónica Landa, periodista d’EsquerraDiari.cat, en directe des de la Plaça Sant Jaume de Barcelona ha dit que "El racisme no només és a Estats Units, també a Europa i a l’Estat espanyol está a Ceuta i Melilla, lleis d’extrangeria, CIEs i al racisme institucional del govern “progresista” del PSOE-UP”.

La gran demostració d’això és la indignació internacional i la rapidesa amb la qual es van propagar les marxes per justícia per Floyd, sota la consigna #BlackLivesMatter a tothom. La joventut té un important protagonisme en aquestes manifestacions, i així ho ha expressat Sergi, de l’agrupació juvenil Contracorrent:

A Madrid una gran manifestació ha sortit de la plaça Nelson Mandela del barri de Lavapiés, sumant a milers de persones durant el recorregut, que es deté enfront de l’ambaixada estatunidenca. Els crits de “policia assassina” o “cap ésser humà és il·legal” recorrien la manifestació, denunciant la racista Llei d’Estrangeria i també el degoteig de morts en CIEs, comissaries, presons o al carrer de migrants a les mans de les forces de repressió de l’Estat.

Al llarg del diumenge, ciutats com Saragossa, Bilbao, Donosti, Lleida i altres, han estat o seran escenari de més protestes, mostrant que aquesta ona d’indignació s’estén a nivell internacional, qüestionant l’ADN racista d’aquest sistema.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó