×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Mujeres, revolución y socialismo: un llibre per obrir la imaginació d’una altra societat

Ediciones IPS

dilluns 13 de febrer de 2023
Facebook Twitter

Presentem Mujeres, revolución y socialismo simultàniament a Brasil, l’Estat espanyol i Argentina. Un llibre amb escrits de Karl Marx, Friedrich Engels, Eleanor Marx, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Alexandra Kollontai, Inessa Armand, Vladimir Lenin i Lleó Trotsky.

Ja es troba a la prevenda, amb més informació sobre el llibre, índex, pròleg, característiques de la compilació i il·lustracions, a més dels beneficis per la compra anticipada. La seva publicació serà el #8M i es podrà adquirir també a Mèxic, Bolívia, Xile i Uruguai. Per a conèixer i/o participar de la prevenda en:

Prevenda a Argentina.

Crowdfunding a l’Estat espanyol.

Prevenda a Brasil.

Els escrits de Karl Marx, Friedrich Engels, Eleanor Marx, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Aleksandra Kollontai, Inessa Armand, Vladimir Lenin i Lleó Trotsky que es reuneixen en Mujeres, revolución y socialismo aborden importants reflexions teòriques i polítiques sobre l’emancipació de les dones des d’una perspectiva socialista i revolucionària.

Les autores i autors d’aquests textos van ser part de grans esdeveniments de la lluita de classes –des de la Primavera dels Pobles i la Comuna de París fins a esdeveniments que van marcar la història del segle XX, com la Revolució Russa. En les seves gairebé 400 pàgines, el llibre compila alguns capítols de llibres, articles de diaris o revistes i actes de congressos internacionals. Es tracta d’una de les compilacions més completes de textos marxistes clàssics sobre aquest tema que es trobi disponible en l’actualitat, amb edició simultània en castellà i en portuguès.

Moltes lectores i lectors se sorprendran, potser, en descobrir les nombroses elaboracions del marxisme sobre l’alliberament de les dones en més d’un segle d’història. Els escrits seleccionats proposen vies per acabar amb el capitalisme patriarcal, socialitzar el treball domèstic, posar fi a l’explotació i a totes les opressions. Revolucionar el món i transformar la vida, per desplegar les capacitats creatives de l’educació i la cultura, alhora que construir noves relacions entre les persones.

En aquest llibre s’aborda la necessitat de lligar les múltiples batalles quotidianes pels drets de les dones i de la classe treballadora –una classe obrera feminitzada i diversa– amb la lluita contra el capitalisme i per una nova societat. Aporten reflexions i pistes per pensar problemes actuals, com a part del desafiament de recrear un feminisme socialista per al segle XXI.

En els últims anys hem vist l’aparició de massius moviments de dones que han qüestionat la violència masclista, han convocat vagues de dones, han exigit drets reproductius, han obert el debat sobre el treball de reproducció en les llars, sobre la feminització de la pobresa, o les interseccions entre patriarcat, racisme i capitalisme. Després de dos anys de pandèmia, i sota l’impacte de les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, amb l’alça de la inflació, reapareixen les tendències a la mobilització en diferents latituds. Motius no falten: la precarietat, la degradació de les condicions de vida de grans sectors de la població treballadora, les violències cap a les dones i la joventut, no han fet més que agreujar-se. I es mostra la urgència d’aquella disjuntiva que Rosa Luxemburg va plantejar fa més de cent anys, entre socialisme o barbàrie.

En aquest context cobren rellevància els debats teòrics i estratègics sobre com aconseguir vies per a l’emancipació. Polèmiques que travessen al moviment de dones des dels seus inicis i on es creuen diferents visions sobre la relació entre opressions i explotació, sobre els subjectes i els mètodes de lluita, les aliances polítiques, el programa, o els objectius finals. Sobre totes aquestes qüestions, el marxisme i el feminisme socialista han desenvolupat nombroses elaboracions que constitueixen una font de lliçons molt riques per a l’actualitat.

Josefina Martínez i Diana Assunção assenyalen en el pròleg introductori que els textos seleccionats "són molt suggeridors també per pensar la perspectiva del socialisme. Si el gran triomf ideològic de les classes dominants en les últimes dècades va fer que fos més fàcil preveure catàstrofes i distopies que pensar el final del capitalisme, aquests escrits apunten en un altre sentit. Proposen imaginar les enormes possibilitats d’una societat emancipada de la propietat privada i l’acumulació capitalista. Un projecte per revolucionar la vida, els costums, la cultura i les relacions personals en una societat de nou tipus."

En Mujeres, revolución y socialismo es poden trobar fragments de les actes de l’Associació Internacional dels Treballadors amb les paraules de Marx sobre la necessitat de formar seccions de dones en l’organització, o els escrits de Engels qüestionant les bases de la família patriarcal, el matrimoni i la monogàmia. Alguns textos de Rosa Luxemburg i Clara Zetkin han estat traduïts de l’alemany especialment per a aquesta compilació. Els escrits de Aleksandra Kollontai conviden a reflexionar sobre l’amor i la transformació de les relacions personals més enllà del capital.

Alguns d’aquests escrits s’han traduït per primera vegada al castellà, uns altres han estat revisats i acarats per un equip d’editores d’Ediciones IPS, aconseguint millorar la seva presentació. Ens enorgulleix també que aquest llibre sigui producte d’un treball col·lectiu en l’àmbit internacional, entre companyes d’Ediciones IPS de l’Argentina, Edicions IPS de l’Estat espanyol i Edicions Iskra de Brasil. I ha comptat amb la col·laboració de moltes companyes i companys a nivell internacional. D’aquesta manera, reprenem en part aquella tradició de formar equips de treball internacionals per a l’elaboració i la propaganda socialista per l’emancipació de les dones.

El llibre disposa de belles il·lustracions a color, obra de Letícia Parks, referent de Pao y rosas del Brasil. Parks comenta sobre les il·lustracions que "la unitat més enllà de les fronteres es va materialitzar en una il·lustració que busca transmetre, amb diferents colors i formes, que a tot el món lluitem entorn de desitjos similars. Ens uneix la lluita contra la violència capitalista i per una vida lliure d’opressió i explotació. El paper les revolucionàries i revolucionaris ha quedat representat en una altra il·lustració, que els ret homenatge, ja que són una font d’inspiració permanent. La tercera il·lustració busca simbolitzar diferents moments en la història que han conformat la nostra lluita contra les opressions, allò que ens va portar fins aquí. En l’última il·lustració, em vaig enfrontar a un desafiament que durant moltes setmanes semblava insuperable: imaginar i il·lustrar com seria la vida comunista, lliure d’opressió i explotació capitalista."


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó