FOTO: EFE

Ahir, l’expresident de la Generalitat José Montilla compareixia a la comissió d’Assumptes Institucionals, on va ser preguntat pel seu nomenament com a conseller d’Enagás.

Marx va escriure que el govern de l’Estat modern és el consell d’administració dels capitalistes. Les portes giratòries de les grans empreses són un exemple d’aquesta dita. Unes portes giratòries que beneficien a la casta política del règim del 78, del que el PSOE és part garant i fundador.

José Montilla, exministre socialista amb José Luis Rodríguez Zapatero, expresident de la Generalitat, i senador dins el 2019, es va incorporar al maig d’aquest any al consell d’administració d’Enagás. Ho fa amb el també exministre de Foment de Zapatero José Blanco.

El sector elèctric és un sector molt "cotitzat" per polítics del PP, PSOE, PNV i CIU. I és normal. Les multinacionals aprofiten aquest cotització per influència en la creació o modificació de lleis i polítiques econòmiques, a la vega que augmenten els seus interessos.

Enagás, amb aquestes incorporacions, amplia el seu consell a 15 butaques, on també trobem a dues exministres del PP (Ana de Palacio i Isabel Tocino, aquesta darrera, exlíder d’Alianza Popular i vicepresidenta de Santander España i Banco Pastor).

Les portes giratòries deixen veure, ben clar, per qui legislen els partits polítics del règim del 78: pel capitalisme, per les seves empreses i els seus interessos. I després, quan es retiren de la vida política les empreses els hi agredeixen els seus serveis com a guardians de l’statu quo d’aquest sistema. Ja ho van veure amb Felipe González.

Pudor a calç viva: Sánchez defensa “el llegat” de Felipe González