Pandèmia

BURGOS

Mentre se’ls aplaudeix, se’ls treu el sou: empresa d’ambulàncies a Burgos redueix salaris “per la crisi”

En plena pandèmia, l'empresa burgalesa Ambulàncies Rodrigo treu 100 euros al mes de sou a la seva plantilla.

David Medina

Burgos

dissabte 11 d’abril de 2020| edició del dia

Mentre des del govern, els mitjans de comunicació i les grans empreses que estan gastant milions en publicitat per a rentar-se la cara, ens diuen que de la pandèmia sortim tots junts la realitat és una altra. Les denúncies que publiquem de manera contínua donen una imatge oposada: des de les monitores de menjador que cobren 350 euros mentre els diputats 7000, se sanciona a operaris de neteja per no voler treballar sense proteccion i aquí mateix a Castella i Lleó ja han sortit diversos casos com aquest.

En el cas d’Ambulàncies Rodrigo (pertanyent a Health Transportation Group -HTC), no és el primer conflicte laboral que tenen. Ja va haver-hi una vaga en 2018 tant per pèrdua salarial com per calendari de treball. Posteriorment al febrer de 2019 va patir requeriments i propostes de sanció per inspecció de treball per una llista llarga de raons: incompliment del conveni en jornades laborals, torns, calendaris, vacances, models de contractació i nomines a més també per problemes amb el registre de jornada. Com veiem una empresa exemplar.

El desvergonyiment de l’empresa no sembla haver acabat aquí, sinó que enguany, en plena pandèmia, ha fet un nou salt. Ja el 18 de març els treballadors denunciaven la falta de EPIs que obligava a reutilitzar o fins i tot treballar sense ells. Arribat abril l’empresa decideix retallar en concepte de dietes i quilometratge 100 euros al mes als conductors i 80 als tècnics dels serveis d’urgència, és a dir, a 180 treballadors i treballadores dels 250 de l’empresa a Burgos. L’empresa amb cinisme al·lega haver fet això a requeriment de la inspecció de treball. Així aprofita la situació d’emergència sanitària per a realitzar aquest atracament, compta que els treballadors en plena pandèmia no podran oposar la seva millor arma, la vaga.

Es podria al·legar que igual l’empresa és petita i no té més remei, que cal fer sacrificis (sempre els han de fer els mateixos sembla). Investigant una mica descobrim que Ambulàncies Rodrigo pertany a Ambuiberica, empresa que opera en tota Castella i Lleó, excepte a Sòria. El que ja costa una mica mes trobar és que aquesta empresa es va funsionar amb EmerU al 2017, l’empresa resultant és la líder del sector en l’Estat Espanyol i la segona a nivell europeu com explica Expansion. L’empresa es diu Health Transportation Group - HTC, té presència en tres països, 7500 empleats i uns 300 milions de facturació anual, ells mateixos ho expliquen. Parlem d’una multinacional que vol incrementar els seus ja gegants beneficis robant part del seu sou als treballadors de primera línia contra el virus.

Des d’Esquerra Diari sostenim que hi ha dues possibles solucions per a sortir d’aquesta crisi: o bé, com va passar en 2008, que paguem de nou els i les treballadores, tots els costos mentre les multinacionals es fan encara més riques; o bé, com proposem nosaltres, que siguin elles els qui ho paguin.

La nostra intenció és donar veu als i les que lluiten contra els atropellaments que estem sofrint i per a això animem que ens maneu les vostres denúncies o testimoniatges del que veieu o viviu durant aquesta pandèmia a [email protected]




temes relacionats

Pandèmia   /    Crisi coronavirus   /    Crisi de la sanitat pública   /    #Coronavirus   /    Treballadors sanitat   /    Sanitat pública   /    En Català   /    Burgos

Comentaris

Comentar