×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Manifestació de Riders: “Les nostres condicions com a falsos autònoms són de total explotació”

Els riders de Glovo de Madrid es varen autoorganizar per a portar endavant una manifestació en motocicletes i bicis, la primera sota l'Estat d'alarma. Glovo els ha baixat la tarifa a la meitat.

EsquerraDiari.cat

dissabte 18 d’abril de 2020
Facebook Twitter

“Primera manifestació de Riders a Madrid davant l’explotació que sofrim. Ens consideren servei essencial però les nostres condicions com a falsos autònoms són de total explotació”, així comentava, aquest dijous a la tarda, la plataforma Riders x drets, la manifestació semiespontánea que va sorgir a Madrid, amb desenes de joves precaris protestant en dues rodes contra la precarietat.

Com es va organitzar aquesta primera manifestació de treballadors sota el confinament? Per a conèixer més aquesta experiència conversem amb Dani, de la plataforma RidersxDerechos.

“La manifestació d’ahir a Madrid, que entenem que és una de les primeres que s’ha fet a Espanya durant un Estat d’alarma, va sorgir després que es van reunir diversos companys en grups d’afinitat, no sota cap organització, no va anar Riders x drets ni una altra plataforma. I va sorgir de forma una mica espontània per la baixada de pràcticament la meitat de la tarifa que cobrem per part de Glovo”, explica.

Les condicions de precarietat s’han agreujat amb la quarantena per a milers de riders en l’Estat espanyol, un sector que té una alta rotació, perquè ningú s’aguanta treballar allí molt temps. “Si abans de la crisi ja teníem unes condicions precàries, que hem denunciat mil vegades en tribunals, inspecció de treball, etc., durant la crisi sanitària se’ns ha considerat ‘treball essencial’, cosa que nosaltres no compartim perquè no entenem que portar una pizza o una hamburguesa a domicili sigui un treball essencial”, assegura Dani.

El seu treball els imposa estar en contacte amb molta gent, arriscant la seva pròpia salut. “Així i tot, ens han obligat a treballar sense EPIs, sense formació ni res, però a més ens baixen a la meitat la tarifa que cobrem, llavors això és ja el sumun de la precarietat”.

Si bé el volum de treball és una mica menor, perquè hi ha menys comandes, la càrrega de treball és bastant forta, perquè hi ha menys treballadors en actiu (molts s’han negat a treballar sense protecció). En aquest marc, i amb la reducció de la tarifa que paga l’empresa a cada treballador, la ràbia ha esclatat.

“Les demandes són les que portem denunciant fa ja més de tres anys. Que nosaltres som treballadors i no autònoms. Per a posar fi a aquesta situació de precarietat l’única cosa que ha de fer el govern és obeir als tribunals i inspeccions de treball, perquè es legisli i es prohibeixi la figura del fals autònom”.

Des de Barcelona, els Riders estan denunciant al Institut Català de la Salut, que en el seu compte de Twitter felicita a Glovo per portar menjar de manera gratuïta al personal sanitari. Una campanya de màrqueting per a una empresa que es preocupa ben poc de la vida i la salut dels seus propis treballadors.

“Ara els riders estem en la primera línia de la lluita contra els falsos autònoms, però si el model s’implanta definitivament i els governs permeten que aquest tipus de contractació es continuï realitzant, aquest frau s’estendrà a molts sectors de treballadors, la qual cosa provocarà la disminució de drets laborals, i a més caurà la recaptació per part de les administracions”.
La seva manifestació ha estat la primera en l’Estat d’alarma. Qui li seguirà?

Si treballes en un sector precari com els riders, i vols denunciar les teves condicions laborals durant la quarantena, pots escriure’ns!

Contacta amb nosaltres!

Contacta’ns per a col·laborar, difondre o construir un nou "cercle virtual" d’Esquerra Diari. La teva aportació serà benvinguda.

Truca’ns o envia’ns un missatge de WhatsApp o Telegram des de tot l’Estat espanyol als nostres telèfons: 631 66 49 49 o 633 61 75 48.

Escriu-nos un correu electrònic a [email protected]

O segueix-nos en les xarxes socials!

Twitter Esquerra Diari: https://twitter.com/EsDiariCat?s=20
Instagram Esquerra Diari Intagram: https://www.instagram.com/esquerradiari.cat/
Canal Telegram: Esquerra Diari Telegram: https://t.me/EsquerraDiariCat


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent