×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Lula nou president del Brasil, guanya amb mínim avantatge sobre Bolsonaro

Amb el 98% dels vots comptats Lula da Silva aconsegueix el 50,83% dels vots vàlids superant a l'actual president Jair Bolsonaro que queda amb el 49,17% dels vots.

dilluns 31 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

Les eleccions més polaritzades i tenses de les últimes dècades ha arribat al seu final. Amb el 98% dels vots comptats, Lula da Silva aconseguia el 50,83% dels vots vàlids, superant a l’actual president Jair Bolsonaro que queda amb el 49,17% dels vots.

L’avantatge final de Lula ha estat mínima. Bolsonaro es va enfortir en relació al resultat de la primera volta. A això s’han de sumar les maniobres antidemocràtiques portades endavant per la Policia durant la votació, especialment en el Nord-est.

En una comparació amb el resultat de la primera volta, Lula suma uns 2 milions de vots mentre que Bolsonaro suma més de 7 milions. L’aliança de Lula amb la dreta de Simone Tebet, del MDB, o el PDT de Ciro Gomes no s’ha transformat en un avantatge que li doni victòria amplia al líder del PT.

Durant la jornada es van viure moments de molta tensió a causa de diferents accions repressives dutes a terme per l’Exèrcit i la Policia en favor de Bolsonaro. Entre els més notoris es va veure la mobilització d’efectius militars impedint el pas de busos carregats d’electors o directament reprimint en les proximitats de centres de votació.

El Partit dels Treballadors de Lula va reaccionar molt tèbiament demanant que es donés una hora més de votació però la Justícia va negar aquest dret elemental democràtic i no va sancionar a cap militar, justificant la seva decisió en què només hi hauria hagut demores però que la possibilitat de votar no s’hauria vist afectada.

La campanya electoral venia reescalfada per part de la ultradreta que va protagonitzar accions violentes contra partidaris de Lula com la diputada aliada de Bolsonaro, Carla Zambelli, que va perseguir amb una pistola automàtica a un home negre per manifestar el seu suport al candidat del PT.

Els militars van difondre explícitament el seu suport a la reelecció de Bolsonaro, des del més alt nivell com el general Boes, fins i tot al carrer, detenint busos per fer propaganda electoral "amb les armes a la mà".

A més, el president va denunciar sense proves suposades "manipulacions" electorals en contra seva, deixant entendre que podria no reconèixer els resultats en cas de perdre. Passades les 23 h d’aquest diumenge, encara Bolsonaro no havia parlat. No obstant això, la situació podria seguir en tensió, tenint en compte les denúncies prèvies.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?