×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Lula nou president del Brasil, guanya amb mínim avantatge sobre Bolsonaro

Amb el 98% dels vots comptats Lula da Silva aconsegueix el 50,83% dels vots vàlids superant a l'actual president Jair Bolsonaro que queda amb el 49,17% dels vots.

dilluns 31 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

Les eleccions més polaritzades i tenses de les últimes dècades ha arribat al seu final. Amb el 98% dels vots comptats, Lula da Silva aconseguia el 50,83% dels vots vàlids, superant a l’actual president Jair Bolsonaro que queda amb el 49,17% dels vots.

L’avantatge final de Lula ha estat mínima. Bolsonaro es va enfortir en relació al resultat de la primera volta. A això s’han de sumar les maniobres antidemocràtiques portades endavant per la Policia durant la votació, especialment en el Nord-est.

En una comparació amb el resultat de la primera volta, Lula suma uns 2 milions de vots mentre que Bolsonaro suma més de 7 milions. L’aliança de Lula amb la dreta de Simone Tebet, del MDB, o el PDT de Ciro Gomes no s’ha transformat en un avantatge que li doni victòria amplia al líder del PT.

Durant la jornada es van viure moments de molta tensió a causa de diferents accions repressives dutes a terme per l’Exèrcit i la Policia en favor de Bolsonaro. Entre els més notoris es va veure la mobilització d’efectius militars impedint el pas de busos carregats d’electors o directament reprimint en les proximitats de centres de votació.

El Partit dels Treballadors de Lula va reaccionar molt tèbiament demanant que es donés una hora més de votació però la Justícia va negar aquest dret elemental democràtic i no va sancionar a cap militar, justificant la seva decisió en què només hi hauria hagut demores però que la possibilitat de votar no s’hauria vist afectada.

La campanya electoral venia reescalfada per part de la ultradreta que va protagonitzar accions violentes contra partidaris de Lula com la diputada aliada de Bolsonaro, Carla Zambelli, que va perseguir amb una pistola automàtica a un home negre per manifestar el seu suport al candidat del PT.

Els militars van difondre explícitament el seu suport a la reelecció de Bolsonaro, des del més alt nivell com el general Boes, fins i tot al carrer, detenint busos per fer propaganda electoral "amb les armes a la mà".

A més, el president va denunciar sense proves suposades "manipulacions" electorals en contra seva, deixant entendre que podria no reconèixer els resultats en cas de perdre. Passades les 23 h d’aquest diumenge, encara Bolsonaro no havia parlat. No obstant això, la situació podria seguir en tensió, tenint en compte les denúncies prèvies.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"