×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso

Durant la primera onada de la pandèmia el govern de Madrid “va denegar el deure de socors” a través dels “protocols de la vergonya”. Els experts de la comissió ciutadana per la veritat, després de mesos de recerca sobre la mort de 7.291 residents, apunten com a principal culpable a les decisions del govern d'Isabel Díaz Ayuso.

Elías Lavín

diumenge 17 de març
Facebook Twitter

A Madrid va morir el doble de persones que a la resta de Comunitats Autònomes. Els investigadors assenyalen en el seu informe que les causes són clares: l’existència de criteris discriminatoris que impedien el trasllat de les residències, on les persones majors i amb diversitat funcional van ser abandonades a la seva sort.

En la recerca s’han realitzat més de 25 entrevistes a treballadors del sector i responsables polítics, que van explicar els fets ocorreguts en les jornades organitzades per familiars de morts i experts. Entre els entrevistats es troben fins i tot alguns dels responsables que van dimitir mesos després, com Alberto Reyero, l’exconseller de Polítiques Socials.

La recerca, impulsada pels propis familiars i experts, té l’objectiu d’esclarir els fets davant l’ocultació i la censura de la qual la Comunitat de Madrid ha embolicat tota la seva gestió durant la Covid. No és casualitat, ja que en els dos primers mesos de la pandèmia van morir 9.468 persones, el doble que en altres comunitats. La comissió denuncia una “vulneració del dret a la veritat”.

Les directrius eren clares, com assenyala el magistrat emèrit del Tribunal Suprem Jose Antonio Martín Pallín, impedir els trasllats de les persones malaltes de les residències als centres hospitalaris en tots aquells casos en què aquestes persones manquessin d’assegurança privada o que sofrissin alguna deterioració cognitiva o discapacitat. El 21,5% dels quals vivien en residències van morir, és a dir, un de cada cinc residents.

La comissió recalca que els recursos socials i sanitaris eren insuficients ja en el moment en què esclata la pandèmia, i que, fins i tot la pròpia resposta del Govern de la Comunitat de Madrid va ser insuficient una vegada es va declarar l’alerta, ja que “no es va activar la vigilància epidemiològica” i “les residències no van comptar amb mitjans materials i humans adequats”.

Per exemple, l’hospital provisional d’IFEMA, que va funcionar entre el 22 de març i el 23 d’abril, amb 1.300 llits i 3.000 professionals, només va acollir a 23 pacients lleus de les residències madrilenyes. En el mateix període més de 5.000 no van rebre cap mena d’atenció mèdica. Tot això a esquena dels familiars, per als quals la Comunitat de Madrid no va facilitar la comunicació i deguda informació sobre l’estat real dels seus familiars malalts.

La Comunitat de Madrid va fer tot el possible per impedir la medicalització de les residències, i no es van emprar cap “dels mitjans alternatius existents per oferir atenció sanitària”. Els experts de la comissió destaquen “el sofriment i horror evitable” que van sofrir aquestes persones, que van acabar morint ofegats i asfixiats.

La comissió conclou de manera lapidària que les mesures preses per la Comunitat de Madrid van ser “decisions perfectament conscients, planificades i mantingudes en el temps” i que, a més, “ignoraven l’evidència sanitària”.

El govern d’Ayuso de la Comunitat de Madrid hauria d’haver posat a la disposició de les cures mèdiques de la majoria de la població tots els recursos existents en la sanitat privada, intervenint directament tots els mitjans materials i humans de la sanitat privada en coordinació i sota supervisió de la sanitat pública. Alguna cosa que òbviament no va fer, mentre els recursos sanitaris privats no aconseguien el grau de saturació de la pública en aquests moments de col·lapse sanitari.

Transcorreguts diversos anys des de l’inici de la pandèmia, gairebé totes les comissions de recerca demanades en els parlaments regionals han estat bloquejades pels partits, de qualsevol signe polític, que governen. I, la justícia avança amb una lentitud paquidèrmica i ve deixant majorment una autèntica riuada de sobreseïments. En concret, la Fiscalia ja ha arxivat fins a finals de setembre 411 de les 517 recerques penals que havia iniciat, és a dir, el 80% dels processos ha estat sobreseguts.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï