×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les educadores d’escoles bressol denuncien la situació de precarietat que estan patint

El col·lectiu d'educadores de les escoles bressol municipals denuncien en un manifest la gestió de l'Ajuntament de Barcelona i la precarietat a la que aboca a aquest sector en temps de pandèmia.

EsquerraDiari.cat

dijous 8 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Les educadores de les escoles bressol han començat el curs escolar amb una situació molt més complexa que en anteriors cursos. I es que la gestió de la pandèmia i la tornada a les aules deixa a aquest sector com un dels més afectats dins de la comunitat educativa.

El col·lectiu d’educadores de les escoles bressol municipals de Barcelona en qualitat de substitutes ja fa setmanes que venen denunciant les noves condicons contractuals degut a la pandèmia i que ha aplicat l’Ajuntament sense previ avís.

Bàsicament són dues clàusules, denuncien, que comporta la rescissió dels seus contractes laborals en cas de que les escoles hagin de tancar degut a la pandèmia. Quelcom que comportaria, com elles mateixes manifesten, en una greu situació d’aprofundiment de la precarietat laboral que ja venen patint.

De fet, fins fa poques setmanes totes elles portaven des del mes de març en l’atur, i en molts casos sense cobrar cap prestació. Quelcom identic al que ve passant en d’altres sectors de l’educació.

No obstant, des del col·lectiu d’educadores d’escoles bressol denuncien també la precarietat que ja es venia vivint en aquest sector des de fa temps. Consideren que són "un gruix molt important de la plantilla laboral" i que fa més de deu anys que no surten oposicions públiques.

Enfront tot això, el col·lectiu d’educadores de les escoles bressol en qualitat de substitutes han publicat un comunicat amb el que pretenen que la seva veu i la seva situació es faci més visible i poder aconseguir canviar els plans de l’Ajuntament.

A continuació reproduïm el comunicat del col·lectiu d’educadores de les escoles bressol:

MANIFEST DE SUBSTITUTES IMEB EN LLUITA.

El passat 4 de setembre va començar un nou curs escolar, aquest any ple d’incerteses per a moltes. Hem començat un curs especialment difícil, amb equips incomplerts i amb treballadores substitutes que van presentar-se a treballar el mateix dia que rebien la trucada de l’IMEB, moltes aturades des del març, ja que es va considerar no cobrir baixes de cap tipus durant el confinament i durant la reobertura d’escoles.

Aquest any les treballadores substitutes, moltes de nosaltres amb triennis d’antiguitat, hem signat a les escoles la presa de possessió al lloc de feina i en els dies posteriors hem rebut el nostre nomenament amb dues noves clàusules totalment abusives i que anteriorment no apareixen on s’especifica:

“Primer.- Atès que a les escoles bressol municipals de Barcelona, d’acord amb les característiques pròpies del servei i l’edat dels infants, les funcions del lloc de treball d’educador/a d’escola bressol estan basades en l’atenció directa als infants en l’espai de l’escola, que requereix la prestació del servei presencial.

Segon.- En cas que s’ordeni el tancament de l’escola bressol on es presta presencialment el servei d’educador/a escola bressol, quedarien sense justificació la necessitat i la urgència que han originat la substitució transitòria del titular.”

Considerem que la invenció d’aquesta nova clàusula és un fet gravíssim primer perquè se’ns ha fet signar un contracte de feina sense saber les condicions laborals prèviament. En segon terme se’ns deixa en una situació de més precarietat laboral i d’incertesa absoluta ja que aquesta clàusula té la intenció de deixar-nos al carrer en cas del tancament d’escoles per un brot de COVID-19. Després de mesos abandonades ja que van decidir no cobrir cap baixa laboral, les educadores ens veiem abocades al carrer, sense atur, sense dret a ERTO, però a la vegada se’ns
demana un compromís laboral total amb l’IMEB que no podem eludir.

EL NOSTRE CONTRACTE ESTÀ VINCULAT A LA BAIXA D’UNA PERSONA CONCRETA I AQUESTES CLÀUSULES IMPLIQUEN LA TRANSGRESSIÓ DELS NOSTRES DRETS
LABORALS I DE SALUT, CONTRADIENT DIRECTAMENT L’ACORD POLÍTIC PEL QUAL
NO ES POT FER FORA A ALGÚ PER UNA RAÓ COVID-19. FETA LA LLEI, FETA LA
TRAMPA.

RETALLAR EN EDUCACIÓ I, CONCRETAMENT EN ELS DRETS LABORALS DE LES
TREBALLADORES DE LES ESCOLES BRESSOLS MUNICIPALS ÉS UNA DECISIÓ
POLÍTICA, AIXÍ COM QUE PORTEM 11 ANYS SENSE CONVOCATÒRIES D’OPOSICIONS I L’ÚNIC CAMÍ PER A FORMAR PART D’AQUESTES SIGUI LA BORSA DE SUBSTITUCIONS QUE ARA ENS PORTA FINS ON SOM.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"