×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La vergonyosa “oferta de treball” de Burger King

L'oferta va ser publicada a les xarxes socials i al diari 20 minutos a tota pàgina de la contraportada de la seva versió impresa que es reparteix de forma gratuïta.

Federico Grom

dijous 14 de desembre de 2017
Facebook Twitter

En el mateix, s’exposen les condicions per formar part del servei a domicili. Entre elles podem trobar una extensa llista de coneixements i aptituds com literatura, matemàtiques, història, geografia, polítiques, esports, de les quals alerta que es realitzaran “prova de nivell”. Entre els requisits es troben les “habilitats lúdiques” i aclareix per acabar que es valoraran les aptituds musicals i de cant.

Com no podia ser d’una altra manera, aquests requisits han causat tot tipus de reaccions de rebuig i burla a les xarxes socials, encara que Burger King afirmés que "busquen al repartidor més guay".

“Per fi té sortida estudiar Filosofia #BurguerKing” comentava un internauta en to de burla.

“Els meus professors sempre m’han dit que si no estudiava no arribaria lluny. Ara si no ets un Leonardo da Vinci del segle XXI no pots ser repartidor de Burger King” comentava irònicament un altre internauta.

L’empresa ha sortit a “aclarir” que aquesta publicació no es tracta d’una oferta d’ocupació real sinó que és una campanya publicitària. "Aquesta oferta d’ocupació pertany a la campanya Play for the Whopper", indicat en la publicitat en lletra petita, fins i tot imperceptible a les xarxes.

Bianca Shen, responsable de màrqueting de Burger King Iberia, assenyala que "Està causant soroll i era el que esperàvem. Estem contents. Som trending topic gràcies a aquest anunci i està anant bastant bé". Posició que ha conquistat a Twitter durant la tarda d’aquest dilluns a causa de les reaccions en aquesta xarxa social contra el seu reclam publicitari. Shen prefereix no avançar el contingut de la campanya Play for the Whopper, que afegia “desvetllarem aquest dimecres -13 de desembre-"

En altres paraules, una pèrfida operació de màrqueting que es riu de les precàries i miserables condicions laborals a la qual està sotmesa la majoria de la joventut. I pretén fer-ho en to graciós encobrint la seva pròpia participació i benefici en la degradació de les condicions laborals.

La realitat supera a la ficció, i després d’aquest reclam publicitari, s’amaga la realitat de molts joves, dones i immigrants abusats per les patronals que treuen profit de la necessitat de milions de persones sense ocupació. Una de les conseqüències de la crisi que va arribar per quedar-se.

Treballar gratis, no tenir parella ni fills com a requisit, fins i tot pagar per tenir conveni o treballar de nit a jornada intensiva per 450 euros són algunes de les ofertes que els empresaris espanyols pengen dia a dia a Internet.

Segons el propi Consell de la Joventut d’Espanya (CJE) gairebé el 51% dels joves a l’Estat que tenen un treball ho fan sota la condició de temporalitat. Fins i tot per l’administració pública aquesta xifra ascendeix fins al 53,5% i s’eleva gairebé fins al 72% entre les dones.

Pel que fa a BK enfront de la majoria d’aquestes patronals no té res a envejar. És coneguda la publicitat enganyosa dels seus productes que poc o gens tenen a veure amb la foto que ho publicita. Sanitat fins i tot s’ha pronunciat sobre els elevats i desaconsellables nivells de greixos i calories als seus productes. I si és això el que ofereixen als seus clients podem imaginar que hi ha pels seus treballadors.

La mateixa Burger King ha estat denunciada per practicar contractes en frau de Llei. Amb prou feines paguen, en teoria, un miserable 2% extra l’hora de treball nocturn, mentre que les hores extres es paguen igual, si és que tens la sort de cobrar-les. Així és normal que els salaris que paga aquesta empresa, amb prou feines arribin als 800 euros mensuals. Aquestes condicions empitjoren en les tendes de franquícia.

Com si no fos poc, Bunge i Cargill, dues empreses subministradores de Burger KinBg, estan relacionades amb la destrucció de boscos tropicals a Llatinoamèrica com a part dels seus negocis lligats a la producció de soja.

També a Mèxic, ha estat denunciada per mantenir en estat de semi esclavitud a 3.500 jornalers, els qui recullen els tomàquets usats en els seus restaurants a Florida, EUA on la multinacional té la seva seu central.

Aquest tipus de campanya, per més que sigui considerada com a “brillant” per certs personatges sense escrúpols, no deixa de posar al centre del debat l’enorme precarietat laboral del mercat de treball a l’Estat espanyol, especialment pels joves. Més enllà de la imaginació retorçada i macabra de les ments creatives després d’aquestes campanyes, és una mostra de fanfarronería i impunitat de les patronals, que imposen tals condicions que aquesta delirant oferta de treball no queda tan lluny de la realitat.


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent