×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La vaga de les treballadores de neteja de trens de París: nova esperança per a la lluita de classes!

El 2 de novembre de 2017 van començar una vaga local, com les milers que hi ha cada any i cada vegada més des de l'última dècada. Els 84 vaguistes d'H. Reinier van aconseguir que aquesta vaga, que va durar 45 dies, fos una bandera per a la lluita de classes.

Anasse Kazib

dimarts 9 de gener de 2018
Facebook Twitter

Foto: Louiz Art

Una vaga que definitivament marcarà als esperits tant per la determinació d’aquests treballadors precaris i immigrants, com per l’abast polític i mediàtic del conflicte, però també per l’autoorganització i l’estratègia guanyadora que s’ha engegat. Una vaga que va triomfar i que dóna esperança a tota una classe. Entrevista amb Anasse, Sud-Rail, treballador ferroviari que va ser part del conflicte.

Révolution Permanente (diari francès de la xarxa Izquierda Diario): Quina és per a tu la importància o l’abast de la victòria obtinguda per les treballadores i treballadors de la neteja de les estacions parisenques?

Anasse: Mentre el moviment obrer sofreix un dels seus atacs més durs, amb derrotes que segueixen arribant des de l’ofensiva de 2006 contra el CPE (contracte de primera ocupació), als recents revessos amb la llei i les ordenances, la vaga dels empleats d’H. Reiner ha travessat aquest núvol de desmoralització que es posa sobre els milions de treballadors i activistes sindicals a França. Aquesta lluita exemplar ens ha donat a tots el desig de lluitar, el desig de creure en ella, el desig de dir que podem guanyar, que quan tots estem units i unides, amb una estratègia per guanyar, els proletaris poden fer caure a qualsevol.

Qui hagués pensat per un segon que els 84 vaguistes de neteja de les estacions del nord de la Illa de França, serien capaços de deixar a dues gegantes SNCF atacar sense pietat a 150.000 ferroviaris amb l’arribada de la competència en 2019, i el grup ONET que factura 2.000 milions per any i que empra a més de 60.000 empleats. Tot això acompanyat de la força de les institucions, a saber, la policia i la justícia, que els patrons han pogut utilitzar repetidament per tractar de trencar la moral dels vaguistes.

Quan els vaig conèixer, no sabia com anava a acabar, no obstant això, estava convençut d’una cosa al parlar amb molts d’ells: que estaven decidits a guanyar. Els vaig conèixer el dia 14 de la seva vaga i no tots els dies es veuen treballadors precaris anar a la vaga. Quan vaig escoltar que el meu amic Fathi treballador de la neteja va dir "Anasse, menjarem les rates de l’estació si hem de seguir 6 mesos, però no ens mourem". Em vaig adonar que alguna cosa estava succeint i que nosaltres, com a sindicalistes, ferroviaris i militants revolucionaris, havíem de posar tota la nostra força en la batalla amb ells.

Llavors l’inici de la vaga va ser organitzat exclusivament pels propis empleats de neteja?

Sí, van anar només ells, els qui van aconseguir desencadenar i organitzar una lluita amb gran suport. Per a això no necessitaven a ningú. La retòrica i les millors estratègies són inútils si no estan en mans del vaguista. Van demostrar a tots que el que estàvem cantant en les manifestacions, a saber, "la força dels treballadors és la vaga", que era el cas, que si ho fèiem sovint per conjur, ho demostraven al terra. I repeteixo, però em va sorprendre veure un nivell d’autoorganització per als empleats que mai abans havien estat en vaga en més de 30 anys de servei. Van organitzar la vigilància de les plataformes i estacions, van organitzar equips dia i nit per monitoritzar la seva eina de treball i van mostrar als usuaris contra qui estaven lluitant. Ells han demostrat que quan els treballadors estan units i decidits, que mostren un nivell de militància i l’autoorganització de totes les burocràcies sindicals sovint pensen que són els únics que poden organitzar la lluita proletària. Definitivament han demostrat que quan la base decideix, organitza i lluita amb determinació, guanya.

Quin va ser el paper de Sud Rail en la segona fase de l’atac?

Com a ferroviari sindicalitzat en Sud Rail durant 4 anys, puc dir-ho sense vergonya o oportunisme per als meus, perquè no sóc sectari, haig de reconèixer que vaig redescobrir un nou sindicat, el que estava buscant des de fa molt temps. La federació va ser capaç de posar-se en ordre de batalla per ajudar a portar la lluita dels treballadors d’H. Reiner, la difusió als mitjans materials per tenir èxit en les accions, així com a donar diners per alimentar el fons de vaga. Molts al principi ens van preguntar què feiem els ferroviaris amb els treballadors de neteja, que el nostre lloc estava amb els ferroviaris i no amb l’empleat de neteja. Els vam dir que considerem que aquests treballadors de neteja són ferroviaris, que són treballadors ferroviaris per dret propi, que van servir al ferrocarril més que Guillaume Pepy o qualsevol altre oficial de la SNCF. Continuarem denunciant la subcontractació i demandant que aquests empleats integrin la SNCF i l’estat dels treballadors ferroviaris, com tots aquells que fan el servei públic. La SNCF està sorpresa per les nostres afirmacions, com si l’estació de neteja o la seguretat no tinguessin res a veure amb la SNCF.

En qualsevol cas, els treballadors d’H.Reinier han demostrat que quan estan en vaga, quan les estacions estan brutes, que els mostradors estan bruts, que els trens estan bruts, que de fet és el ferrocarril expropiat de la seva condició de ferroviaris durant tants anys.

Així que sí, la Sud Rail va jugar un paper principal en aquesta lluita. Però posem totes les nostres eines sindicals, els nostres activistes, els nostres contactes per donar un abast més enllà de les fronteres de les estacions a aquest conflicte. Sud Rail i Union Syndicale Solidaires han contribuït amb 10.000 € al fons de suport i la Federació Sud Rail ha pagat tots els costos legals per als empleats assignats. Ja no demanem un sindicat, excepte per recolzar una lluita, i això s’ha fet perquè la vaga són els treballadors que la lideren. Quan SNCF va acusar a Sud Rail d’explotar el conflicte i forçar la "línia dura", això només va mostrar la seva ignorància sobre el progrés de la vaga, en la qual els vaguistes es van reunir en AG cada matí i van votar la renovació del moviment preguntant cada vegada que ho van creure necessari perquè tots els no vaguistes surtin durant les discussions i la votació.

Heu funcionat en unió amb el CFDT i FO durant tot el conflicte. Aquesta unitat sindical va jugar un paper en l’atac?

Va jugar un paper central, ha de subratllar-se, perquè sabem de molts conflictes en els quals els sindicalistes defensen les seves cúpules en lloc de l’interès dels vaguistes. És una lliçó per tot els que van transmetre els delegats Cfdt, Sud Rail i FO en aquesta lluita, que van portar de principi a fi la paraula de l’assemblea general, sense tractar de parlar o parlar fora del mandat de l’assemblea general. No obstant això, en els sectors més precaris, els ocupadors sovint recorren a tècniques de compromís per dividir el moviment subornant als delegats, que sovint són precaris i que, a través de la cobdícia, traeixen els moviments.

Més enllà dels sindicats, la vaga d’agents de neteja de Onet /H. Reinier va ser molt forta. Com va ser construida?

Vam començar el fons de vaga i algunes accions. Després de la repressió del piquet de Saint-Denis, vam proposar la creació d’un comitè de suport. El comitè de suport va jugar un paper molt important també, els vaguistes sovint diuen "vam ser invisibles, ens vas fer visibles".

El comitè de suport va poder organitzar-se per donar una dinàmica a aquest moviment a través de menjars solidaris enfront de l’estació de Saint-Denis, concentracions enfront de la seu de la SNCF, o aquest bell esdeveniment als carrers de Saint-Denis. Estava compost per activistes de tot tipus, feministes, contra la violència policial, activistes de diferents grups polítics i organitzacions, ferroviaris, aturats, jubilats. El comitè de suport va saber posar les diferències polítiques de cadascun al servei dels treballadors en vaga, perquè tots teniem una sola idea en ment: ajudar-los a guanyar i donar a conèixer la seva vaga.

Degut a que som activistes, ens aixequem cada matí amb l’esperança d’una revolució, amb l’esperança d’un món millor, vivim tots els dies per a aquestes lluites i la d’H. Reinier ha estat una escola de lluita per a tots els activistes. Ha donat esperança en la possibilitat de lluitar junts contra el mateix enemic malgrat les nostres diferents aspiracions, i per mostrar que el nostre únic enemic és la classe burgesa que domina avui i ens oprimeix a tots sense mirar les nostres etiquetes. El comitè haurà jugat aquest important paper perquè aquest atac, sense ofendre a aquells que solament volen veure el costat econòmic de les coses, ha tingut un caràcter profundament polític.

Quan veiem el nivell d’exigències econòmiques, és a dir, 2,10 € més pel menjar, i l’augment de la prima de vacances del 50 al 70%, la qual cosa en termes generals representa un pressupost anual de 100.000 €, que no és gens per a una empresa com ONET que genera milers de milions de guanys a tot el món. Podrien molt fàcilment respondre favorablement a aquestes demandes, o el duo ONET-SNCF, però podria motivar a altres sectors a fer les mateixes peticions, per tant van preferir gastar en policia que tractar de detenir la vaga. I no parlem del tren, que malgrat l’estat de les estacions, va seguir mantenint finestretes de funcionament com si estigués en el preu del bitllet, però en el qual no va haver-hi participació financera de la neteja.

Per tant, aquesta vaga va ser política per a la SNCF i per ONET, però també per a nosaltres perquè va ser una vegada més, una història de respecte i dignitat, per mostrar amb l’exemple que fins i tot els treballadors més precaris poden plantar cara, lluitar i guanyar.

Vols agregar alguna cosa abans d’acabar?

Seria necessari escriure un llibre complet per resumir aquests 45 dies i el paper que tots podrien jugar en la batalla. Però aquesta vaga certament romandrà en la història, a causa de la seva popularitat i el seu resultat. Rares vegades s’ha informat tant d’una vaga local en els mitjans de comunicació, i quan parlo d’una vaga local, em refereixo a un conflicte de reclamació i no a un conflicte amb un pla social massiu o un tancament comercial.

En un moment en què tots teníem el cap sota l’aigua, després de les derrotes en contra de la Llei de Treball i Ordenances, hem d’usar aquesta vaga, popularitzar-la i fer vagues com aquesta a tot arreu, per retornar l’esperança en la lluita de tots els proletaris, perquè demà puguem estar junts llests per lluitar fins al final contra el govern i els patrons.

Ja estan preparant el plat principal amb l’atac a la seguretat social i els plans de pensions. Aquest cop dóna esperança per lluitar ofensivament, un company vaguista, el Sr. Fofana, em va dir una nit durant l’aturada local "el cap ens va atacar en retirar els nostres drets, ara som nosaltres els qui l’atacarem, demanant més del que ens retira". Aquesta és la lliçó d’aquesta història.

Depèn de nosaltres prendre avui aquest exemple de vaga en les nostres drassanes, les nostres empreses, les nostres fàbriques per restaurar la confiança a la nostra classe. Aminata, un vaguista, va dir a la festa organitzada pel comitè de suport en el Teatre de l’Étoile: "Fins i tot si la vaga acaba, avui tot està començant". Així que vull acabar dient, com ella: Llarga vida a la lluita de classes i comença el joc!


Facebook Twitter
El 25% passarà al TC per inconstitucionalitat del nou marc legislatiu del govern

El 25% passarà al TC per inconstitucionalitat del nou marc legislatiu del govern

IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les “democràcies” imperialistes empenyen al món a noves i pitjors guerres

Les “democràcies” imperialistes empenyen al món a noves i pitjors guerres

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"