×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La resposta de Torra: dues mascaretes a dos mesos del covid

Una mostra més de la falta de preparació. El govern central va fer el mateix el dilluns de la setmana passada.

Guillermo Ferrari

dimarts 21 d’abril de 2020
Facebook Twitter

El preu de les màscares està per sobre dels núvols, multiplicat per deu. I, el govern central, a dos mesos que el Covid comencés a expandir-se, està “estudiant” posar un límit al preu a aquest article de primera necessitat. Sembla una escena dels “Germans Marx”: Sánchez i Iglesias caminant i ensopegant durant dos mesos per a “estudiar” què fer amb el preu de les màscares.

Davant el fort augment de la demanda (un 10.000%, segons FEDIFAR) l’única cosa que actua és la “mà invisible” del mercat. No tan invisible per a Carlos Gallina, secretari general de la Federación Empresarial de Farmacéuticos Españoles (FEFE), que alertava «Ha vingut molta gent aliena al sector farmacèutic a fer el seu agost», amb preus que «han pujat entre un 300% i un 500%».

Si bé és cert que la Generalitat no pot definir el preu de l’article, tampoc va ajudar molt a proveir màscares als treballadors. Això és greu perquè l’executiu català vol la gent porti mascaretes obligatòriament. Però, com? La Generalitat en dóna una en regal i la segona a 76 cèntims (i la resta a preu d’especulació). Com a molt tindrem per a dos dies. I, per descomptat, arriba massa tard. A més, aquest dilluns al matí es va col•lapsar el sistema informàtic que gestionava la seva distribució.

I el que és impressionant és que la culpa del col•lapse, segons el mateix govern, és la gent. Diuen que van anar molts a les farmàcies. El col•lapse va ser al voltant de les 10:30hs i les 3227 farmàcies només van repartir 100.000 mascaretes. Això vol dir que van anar una mitjana de 31 persones per farmàcia en un lapse de 45 minuts o més (1 persona cada tres minuts). Poques persones tenint en compte la crisi del Covid-19. Però, si el sistema no pot absorbir aquest volum, és que no estava preparat per a res.

No obstant això, de les 14 milions que es repartiran, la primera partida serà tan sols de 1,5 milions. Aquest dilluns tan sols es van repartir 200.000. Aquestes màscares només serveixen per a aquella gent que tingui el virus no contagiï a uns altres i no serveixen per a evitar el contagi. No sols que Salut arriba dos mesos tard, igual que el seu homòleg espanyol, sinó que de la mateixa forma reparteix la màscara més ineficaç.

Moltes famílies no poden comprar mascaretes. Les que estan en l’atur i encara no van cobrar, les dels ERTOs que només cobren el 70% del salari bàsic. Els falsos autònoms o autònoms individuals que sinó treballen no cobren i a més els obliguen a pagar l’IVA, els treballadors en negre que amb sort podran cobrar l’ “ingrés mínim vital” de tan sols 400€, els immigrants sense papers, els “top manta”. Ah! Clar que ni Sánchez, ni Torra no governen per a ells.

Pot interessar-te: Negoci rodó: Torra paga a la privada 43.000 euros per pacient en UCI

Més enllà de les diferències polítiques que hi ha entre el govern central i el català, compateixen que arriben molt tard a la crisi del Covid. No potser que portem més d’un més d’Estat d’alerta perquè prenguin aquesta mesura pitjor que mínima. Haurien de requisar sense indemnització tota la producció de productes per a la seguretat dels treballadors i la població. Però això no ho farà la Generalitat. Pensa que Meritxell Budó ha dit que “En una Catalunya independent no hauria hagut tants morts”. Potser tants, no, però gairebé tots serien dels nostres.

La Catalunya capitalista de Torra (ja sigui autonòmica o independent) garanteix els guanys dels grans empresaris. A Esquerra Diari vam publicar com la Generalitat paga

a la sanitat privada concertada la quantitat de 43 mil euros per cada pacient donat d’alta i que hagi estat ingressat en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI). Però, segons Lluis Monset, director general de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut, el tractament “són poc més de 1.000 euros al dia”, i una estada mitjana de 21 dies per pacient. Negoci rodó: pagues 21 mil i reps 43 mil.

El problema és que els governs estan a les ordres dels grans empresaris. Ja sigui l’espanyol o el català. Els governs capitalistes, encara que s’auto-anomenin “de progrés”, continuen sent capitalistes. Des d’inici d’any s’està fent una forta especulació (no sols dins de l’Estat espanyol). I, com a tal, el govern central l’està deixant córrer. Potser faig alguna cosa per a maig (de l’any que ve).

Només amb fortes mesures anticapitalistes es pot parar l’especulació i començar a resoldre la falta d’inputs sanitaris entre la població i els treballadors que lluiten en primera fila contra el virus. Cal requisar totes les existències de màscares, guants, etc. I, gestionar la seva distribució a través de comitès de treballadors i d’usuaris d’hospitals, especialment de familiars de pacients amb Covid-19.

Així sí que es pot. Com fan Pedro Sánchez, Pablo Iglesias o Quim Torra, no Podem.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea