×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

La reforma del delicte de malversacions impulsada per ERC dins de la proposta de reforma del Codi Penal obligaria a revisar centenars de sentències entre elles les de casos com els ERE, el cas Noos i la Gürtel. Es podrien reduir les condemnes de desenes de polítics corruptes.

Roberto Bordón

dijous 17 de novembre de 2022
Facebook Twitter

La reforma del Codi Penal ha generat una gran polèmica a causa de l’augment de les penes per protestes socials i l’atac als drets democràtics que això suposa. A això se li podria sumar l’escàndol que suposa la petició d’ERC de modificar el delicte de malversacions per a reduir la pena en cas que la persona no s’hagi quedat amb diners públics per a la seva butxaca. Una mesura que obligaria a revisar centenars de sentències entre elles les dels casos ERE, Noos o Gürtel que afecten els grans partits del règim i que van suposar en gran part el motor de la protesta del cicle del 15-M davant la indignació per la palesa corrupció de la classe política.

El canvi afectaria des de cada regidor condemnat per beneficiar a un amic sense lucrar-se personalment a importants figures polítiques com José Antonio Griñán, expresident de la Junta d’Andalusia pel PSOE i condemnat pel cas ERE, qui està pendent d’entrar a la presó en deu dies. O Jaume Matas, expresident balear pel PP, condemnat al cas Noos per contractar a Iñaki Urdangarín, gendre del rei. En tots dos casos, van ser grans escàndols de corrupció que van remoure l’escenari polític i van alimentar el desencantament pel bipartidisme, deixant a la llum la corrupció sistemàtica del règim del 78. I també en tots dos casos, és estrictament cert que no es van lucrar personalment, és a dir, no es va transferir diners públics a la seva butxaca, encara que a la llum està que els va beneficiar d’altres maneres durant anys.

Fins i tot el cas Gürtel que tants maldecaps ha donat al PP i que és utilitzat pels seus oponents polítics per a qualificar-los d’organització criminal com acostuma a fer Podemos als seus discursos podria ser revisat i algunes persones implicades podrien veure les seves condemnes rebaixades.

Del “PP-PSOE la mateixa merda és” que es cridava al 15M, els seus autoproclamats hereus en cogovernança amb el PSOE secunden avui una reforma del Codi Penal que no sols criminalitza la protesta sinó que blanqueja i cobreix l’esquena d’algun dels polítics més assenyalats en aquella onada d’escàndols de corrupció que va sacsejar fa una dècada el règim del 78.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï