Política Estat espanyol

PANDÈMIA

La “nova normalitat” de Pedro Sánchez (I): milions a l’atur i en ERTO

El President va encunyar aquest “nou concepte” tractant de dibuixar un futur millor per a tots i totes. Però hi ha milions de treballadors que estan a l’atur, en ERTO, pateixen desnonaments, o petits botiguers i autònoms que han hagut d'abaixar les persianes definitivament. La nova normalitat no és altra que capitalisme.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

dijous 10 de juny| edició del dia

Segurament tothom recordarà la frase del President Pedro Sánchez “Nadie quedarà tirado”. Aquesta frase s’ha d’interpretar correctament. Segurament l’enorme majoria dels treballadors i el poble van interpretar que tots tindríem prou ajudes com per conservar els ingressos, els llocs de feina i la llar. Malauradament, res més lluny de la realitat.

Sánchez quan pronunciava aquest discurs s’adreçava als grans empresaris de l’Ibex 35 i no als milions de treballadors. El que volia dir Sánchez és que les grans empreses i la banca no havien de patir per la crisi. De fet les milionàries ajudes de la Unió Europea es concentren en projectes de la banca, grans empreses energètiques, etc. I de fet el govern “més progressista” de la història ha permès un augment històric dels preus de la llum.

A més, “aquests ajuts” de la Unió europea venen amb una sèrie de mesures que són d’obligat compliment. Els diners són 140.000 milions d’euros que pagarem “tots” amb la reforma de les pensions, amb els peatges a les carreteres, amb més flexibilització laboral, etc. És a dir, capitalisme, potser “el més progressista de la història”: els empresaris es queden amb els calers i nosaltres ho paguem.

“Nadie quedará tirado”

L’atur ha superat 3,7 milions de treballadors aquest mes de maig. I hem de tenir en compte que amb la baixada de la incidència de la Covid-19 en picat, també hi ha hagut aquest més un descens important, encara que ja se sap que son feines d’estiu i que s’acaben com a màxim al setembre. Si sumem els 540.000 afectats per ERTO, a l’Estat espanyol hi ha uns 4,3 milions de persones sense ocupació activa. Vam arribar al 16,4% d’atur sent el país amb més atur de tota la UE d’acord amb l’Eurostat.

I si parlem del jovent, la situació és desastrosa. La joventut duplica les taxes d’atur (més de 40% amb 657 mil menors de 25 anys sense feina), les de precarietat i a més són culpabilitzats per sortir als carrers a gaudir d’una estona d’oci després d’any i mig de pandèmia. Si això és “Nadie quedará tirado”, doncs “Apaga y vámonos”.

Més del mateix amb els petits comerços i autònoms i botiguers. Més de 430 mil treballadors per compte propi han hagut d’abaixar la persiana. L’any passat van haver de tancar més 12 mil botigues i gairebé 48 mil companyies amb 1 treballador també ho van haver de fer. Els ajuts a aquests col·lectius ha arribat tard i amb escasetat. Tot el contrari que a les grans empreses. Si això fa el govern “més progressista”, millor no saber què en faria la dreta més casposa.

Sánchez pensa en les grans empreses

Després d’aquesta curta descripció, queda clar que quan Sánchez deia que no deixaria a ningú a terra, no parlava dels treballadors i el poble que s’aixeca cada dia d’hora per treballar. Era un missatge per tranquil·litzar als grans empresaris de l’Ibex 35 i per enganyar a la classe treballadora.

Les grans empreses estan passant molt millor la crisi, les grans fortunes continuen concentrant més diners i pel contrari les files de l’atur i per demanar menjar creixen. Aquest no és un govern d’esquerres, ni dels treballadors. El PSOE i UP estan gestionant els negocis dels Florentino Pérez, dels Amancio Ortega i dels Isidre Fainé.
temes relacionats

Crisi coronavirus   /    Govern de coalició PSOE-UP    /    Precarietat laboral   /    Retallades   /    Política Estat espanyol   /    Pedro Sánchez

Comentaris

Comentar