×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La mort d’un jove treballador només li costa a l’empresa 328.460€

Morir treballant és assassinat. El 30 d’abril, Xavi, un jove de 19 anys, va morir a causa de les males condicions de la maquinària de la fàbrica on treballava, CIDAC. La Generalitat només ha imposat als responsables una multa de 328.460€.

Aitor M.

diumenge 4 de juliol de 2021
Facebook Twitter

Quan es va produir la mort d’aquest jove treballador, la família, els seus companys i amics, amb un bon nombre d’organitzacions que els vam donar suport, vam sortir al carrer amb un crit unànime: “No és un accident, és assassinat”.

Et pot interessar: L’explotació mata: CIDAC culpable de la mort d’en Xavi

Malgart que l’empresa ràpidament va intentar justificar-se, dient que va ser el jove qui va cometre un error, el crim patronal era evident. Les mesures de seguretat eren pràcticament inexistents. CIDAC és una empresa química i no té ni per rentar-se els ulls en tota la nau. Les màquines amb les que treballava en Xavi, a més de ser antiquades i obsoletes, no tenien cap classe de mesura de seguretat ni de control que no estigués espatllat.

La conclusió, que ara reconeix l’Inspecció de Treball, es que CIDAC és culpable de la mort del Xavi. Una realitat que no sucedeix únicament a CIDAC, sinó que és el dia a dia a moltes empreses que exploten al màxim a joves, migrants i gent en situacions deseperades, sense mesures de seguretat i sotmesos a ritmes de treball que posen en risc la seva salut i integritat.

Les empreses capitalistes sempre busquen el seu benefici econòmic, i això no només està per sobre dels nostres drets, sinò que moltes vegades fins i tot de les nostres vides. Per això diem ben alt que l’explotació mata.

L’any passat a l’Estat espanyol van morir més de dos treballadors cada dia al seu lloc de feina. I tot això amb l’encobriment dels mitjans de comunicació capitalista i el govern més “progressista” de la història, que segueix sennse reforçar la inspecció o sense derogar les reformes laborals que fan possible aquesta precarietat assassina.

La Generalitat per la seva part fa més del mateix. El Departament de Treball, per qualsevol que hagi viscut un conflicte laboral, sempre juga de part de les empreses. La situació a CIDAC i a altres moltes empreses és un “secret a crits”, però no fan res. I quan les consecuències són aquestes, quines són les mesures? Una multa perfectament asumible pels patrons que continuaran fent el mateix.

La quantitat no només és mínima, sinó que les mesures que s’haurien de posar a aquestes patronals assasines haurien de ser unes altres. Tota empresa que mati o deixi morir als seus treballadors hauria de ser inmediatament expropiada sense indemnització, ser posada a produir sota el control directe de la seva plantilla -els únics que garantiran que es reprengui l’activitat amb seguretat – i obligar a sufragar amb el patimoni personal dels amos les indemnitzacions necessaries per les famílies.

També pots llegir : No és una mort laboral, és la cobdícia del sistema capitalista


Facebook Twitter

Aitor M.

Representant estudiantil a la Universitat de Barcelona

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"