×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La lluita sense fronteres de les cambreres d’hotels: 44 dies de vaga de l’Hotel Holiday Inn de França

Cambreres de l'Hotel Holiday Inn de França en vaga des de fa 44 dies. Criden a una “Acció europea contra les externalitzacions” han començat aquest divendres 1 de desembre a Barcelona. Entrevistem a un dels seus treballadors.

Cynthia Lub

divendres 1 de desembre de 2017
Facebook Twitter

L’Hotel Holiday Inn és una de les firmes del grup hoteler britànic IHG Intercontinental Hotels Group, el primer grup hoteler mundial en quantitat d’habitacions. Com la majoria dels hotels del món, aplica la externalització del servei d’allotjament i de les activitats principals de l’hotel com la de les cambreres de pis i ajudants de cuina. És a dir, la sobreexplotació de milers de treballadors i treballadores que pateixen la brutal precarietat laboral.

Aquest grup ha tingut 400 milions d’euros en beneficis, posseeix 440 hotels al món. La seva seu està prop de Londres i s’expandeix per més de 100 països amb sis firmes, entre elles Hotel Holiday Inn de Clichy, avui en vaga des del 19 d’octubre, convocada pel sindicat CNT-SOTA i amb el suport de CGT-HPEi US CGT Comerci de París.

El principal reclam es posar fi a les externalitzacions i denuncienen un comunicat el “Treball dissimulat, hores no pagades, esquenes trencades Ja n’hi ha prou!”. Un reclam que no té fronteres i que s’identifica amb la incessant lluita de les Kellys, qui van acollir a un grup de treballadors que es troben aquesta setmana a Barcelona, pera a realitzar un acte, aquest divendres, davant de l’Hotel Holiday Inn de Barcelona, al carrer Pallars 203 a les 12hs. Un acció organitzada per les KellysBarcelona i recolzada pels sindicats d’esquerra.

“Espanya viu del turisme, però les persones que s’ocupen de les habitacions són les “Cenicientas” dels hotels, les que susciten menys interès i a les quals s’assigna el pressupost més ajustat. Som les sobre explotades d’aquests hotels. Estem fartes de treballar en condicioni abusives i decidim parlar”, expliquen en el seu comunicat”.

Hem parlat amb un treballador, Claude Lévy, responsable del sindicat CGT d’hotels de prestigi i econòmics (HPE) de França, per explicar-nos sobre la lluita actual de l’Hotel Holiday Inn de Clichy.

Claude Lévy: Estem lluitant contra les subcontractacions als hotels i contra la “esclavitud moderna” que és la precarietat laboral. La nostra principal reivindicació és contra la externalització de les treballadores d’hotels i exigim que s’internalitzi l’activitat principal com son les que realitzen les cambreres de pis.

Hi ha moltes lluites contra aquest fenomen. Fa sis anys que vam començar i vam guanyar en hotels que arterialitzen, i que existeixen també en l’Estat espanyol, després de 28 dies de vaga. Després d’aquesta victòria s’ha vist que es pot lluitar i es pot guanyar. Seguim lluitant i hem guanyat en cinc hotels més, des de fa dos anys. Actualment estem lluitant en Intercontinental, des de fa 44 dies, que és el primer grup al món que té moltes firmes d’hotels. Tenim un equip molt sòlid que continua ferm i per això tenim la necessitat de difondre la nostra lluita.

ID: Quina mena de precarietat laboral pateixen les treballadores d’hotels? Quins són les seves reivindicacions?

Claude Lévy: La majoria són dones d’origen immigrant, nou sobre deu són immigrants. Per exemple, com a producte de intenses jornades interminables, d’explotació en brutals condicions precàries; la malalties laborals són permanents. Rebem molts casos de dones que als cinquanta anys tenen molt deteriorada la seva salut, és catastròfic. Durant aquesta lluita la seguretat social va haver d’intervenir perquè havien dones treballant en condicions de salut terribles i es van veure obligats a exigir als directors que aquestes treballadores no podien continuar treballant d’aquesta manera. És un veritable problema.

També lluitem pel sistema de pagament, perquè netegen per habitació i això és il•legal, és un engany. És el que cridem “treball dissimulat” i per això lluitem perquè paguin totes les hores. El nostre objectiu és que s’internalitzi aquesta activitat.

ID: Quin és l’objectiu del vostre viatge a Barcelona?

Claude Lévy: Vam venir a Barcelona per trobar-nos amb Les Kellys i els sindicats, ja que la nostra lluita és la mateixa que les d’elles aquí a l’Estat espanyol. La patronal d’Intercontinental te por al fet que difonguem aquest conflicte a altres països d’Europa, perquè dona mala publicitat a l’hotel. En avisar-los que veníem a Barcelona, he rebut una trucada d’un dels patrons d’Intercontinental de França que em va proposar negociar la setmana vinent . Jo li vaig dir que la setmana vinent es massa tard i ja que estarem a Barcelona i després ens anirem a Londres, on està la seu central d’Intercontinental. Perquè el que volem és que aquesta lluita serveixi per a tots els hotels d’Europa. La patronal té por d’això.

ID: Com s’està desenvolupant la vaga que ja compleix un mes i mig? Com actúen els sindicats?

Claude Lévy: És molt important la unitat de tots els sindicats, les associacions, els partits polítics que lluiten contra aquesta “esclavitud moderna” que és la precarietat laboral als hotels.

La vaga va ser decidida per 33 dels 35 treballadors i treballadores de l’hotel, però alguns sindicats estan corromputs com la CGT propreté amb la patronal i són els que permeten que de 33 treballadors solament 11 continuïn la lluita, i d’una determinada manera.

El principal problema que tenim no és només contra el patró, és també contra els sindicats corromputs. Fa dos anys la CGT ens va voler allunyar, però com hem guanyat moltes lluites a diversos hotels no han pogut fer-ho. És increïble que hàgim de lluitar contra les direccions sindicals, quan en veritat la lluita és contra la patronal, perquè tracta de frenar les lluites sempre. Això no pot ser, perquè estem defensant els drets de les treballadores cambreres de pis, que és l’activitat principal de l’hotel. No és normal l’externalització. Així ho plantegen Les Kellys també.

ID: De què es tracta l’Acció europea contra les externalitzacions?

Claude Lévy: Volem fer una acció europea, una manifestació europea de totes les treballadores d’hotels, el Primer de Maig a París. Estem organitzant aquesta gran manifestació.

Nosaltres anem a guanyar. Mai acabem un conflicte sense guanyar, sense acabar amb les externalizatcions. Els patrons ens coneixen per això, perquè quan comencem una lluita no l’acabem fins a guanyar-la. I si no guanyem en internalitzacions guanyem en millorar les condicions laborals, com contra el pagament dissimulat i augments de salaris. Canvien moltes les condicions de treball entre hotels internalitzats que els externalitzats.


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género.

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria