×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La lluita més gran del món: Rihanna i Greta Thunberg fan costat als agricultors a l’Índia

Des de fa tres mesos treballadors agraris estan en lluita contra tres lleis del Govern de Narendra Modi a favor de l'agronegoci multinacional. El suport de figures en l'àmbit mundial no va ser ben rebut pel règim.

Valeria Foglia

divendres 5 de febrer de 2021
Facebook Twitter

Des d’agost els pagesos de l’Índia protagonitzen una enorme protesta contra tres lleis agràries del Govern de Narendra Modi aprovades el setembre passat en el Parlament. Les descriuen com a "lleis anti agricultors", ja que els deixen a la mercè del control de preus per part de megacorporacions agràries. Organitzacions d’esquerra, sindicats, referents ambientals en l’àmbit mundial com Greta Thunberg i artistes com Rihanna i Mia Khalifa donen suport al reclam dels agricultors del país asiàtic.

Els falsos cridats al diàleg per part de Modi queden exposats atès que la resposta a la mobilització és la repressió, el bloqueig en les comunicacions i filats punxeguts per a impedir el seu pas. Els agricultors temen la possibilitat que, a partir d’aquestes tres lleis, l’agronegoci defineixi les condicions per a l’activitat que realitzen i el Govern deixi de comprar-los grans com el blat i l’arròs a un preu mínim garantit.

"Per què no estem parlant d’això?", va tuitar Rihanna aquest dimarts als seus més de cent milions de seguidors, acompanyant-lo amb un article que descriu com el Govern de Modi, amb l’excusa de mantenir la "seguretat nacional", va tallar internet en diversos districtes (en alguns fins per 48 hores), va demanar la suspensió de comptes a Twitter i va llançar una dura repressió contra els treballadors rurals organitzats en més de cinquanta sindicats. Greta Thunberg, enemiga acèrrima de l’agronegoci i les seves pràctiques, també va manifestar la seva solidaritat amb la lluita pagesa en un tuit que es va viralitzar ràpidament.

Aquestes publicacions van enfurir a l’administració índia: va acusar de "sensacionalista" la ingerència de personalitats mundials en un "assumpte intern" i va llançar un comunicat en el qual parlen de "propaganda" contra el seu Govern, que com a màxim va oferir "suspendre" les normes. La veritat és que des de l’origen de les protestes les autoritats han respost amb una dura repressió al moviment pagès, que va començar principalment a Panjab, un estat al nord de l’Índia. Segons el Govern del Partit Popular Indi, les lleis són beneficioses per als agricultors perquè els permetran els seus productes directament a grans compradors privats.

Però el moviment pagès no opina el mateix, per la qual cosa les protestes segueixen in crescendo. El 26 de novembre passat el suport a la lluita per la derogació d’aquestes lleis va decantar en una vaga general que va involucrar a 250 milions de treballadors. Per al 30 d’aquest mes, centenars de milers marxaven des de diferents punts cap a Nova Delhi, la capital del país, i diversos d’ells van morir a causa del fred o accidents quan es traslladaven des de les seves localitats.

El dimarts de la setmana passada, coincidint amb un festiu nacional i demostració militar a la qual assistiria Modi, l’enorme protesta agrícola, protagonitzada en gran manera per joves, va irrompre en el Fort Vermell de Nova Delhi, un edifici històric declarat patrimoni cultural de la humanitat en 2007. Després d’una dura repressió, Navreet Singh, de trenta anys, va morir quan un tractor va bolcar durant les protestes prop de la seu de la Policia de Delhi.

Les barricades de punxes i claus en l’accés a la capital no detindran la marxa dels grangers. És el que va assegurar Anoop Chanaut, membre de l’Exèrcit Social de Kisan, a la BBC Hindi. Encara que el Govern es vana d’estar a prop de la resolució del conflicte, que ja fa tres mesos que dura, "després instal·len barricades com si fos una frontera internacional". L’objectiu dels manifestants és envoltar el Parlament.

L’Índia és el segon país en quantitat d’habitants i un dels quals més emissions contaminants aporten en l’àmbit mundial després de la Xina, els Estats Units i la Unió Europea. Més enllà del seu discurs d’ocasió en esdeveniments climàtics internacionals, el perfil nacionalista, xenòfob i racista per part del Govern de Modi no va fer sinó augmentar durant la pandèmia, que va aprofitar per a avançar en plans antiobrers i lleis de tipus neoliberal contra el futur del planeta i les més elementals garanties dels treballadors agraris, en favor de la penetració de l’agronegoci multinacional en el mercat agrícola local. Aquestes protestes, que van atreure l’atenció internacional, són un dels desafiaments més importants per al règim de Modi.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea