×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La llei d’amnistia no surt aprovada després de la negativa del PSOE a blindar-la davant el lawfare de la dreta

Aquest dimarts es debatia la llei d'amnistia en el ple del Congrés, els vots en contra de Junts per Catalunya han retornat la llei a la Comissió de Justícia per debatre de nou el text. Les esmenes proposades per Junts per modificar el text plantejaven blindar-la davant les operacions de lawfare per acusar de “terrorisme” i “alta traïció” a activistes i dirigents independentistes. Totes han estat rebutjades per la Cambra amb els vots en contra del PSOE i la dreta.

EsquerraDiari.cat

dimarts 30 de gener
Facebook Twitter

Aquest dimarts es debat la llei d’amnistia en el ple del Congrés dels Diputats, en la seva aprovació són claus els vots de tots els socis del Govern. No obstant, Junts per Catalunya, reunida la seva Executiva durant el matí, han anunciat que no donarien suport a la llei si no incloia delictes de “terrorisme” i “alta traició”. Així ho ha manifestat la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, en la intervenció d’aquesta tarda en el ple.

La demanda de Junts apunta a tractar de sortejar les constants maniobres de la Judicatura, en particular en la figura del jutge de l’Audiència Nacional, García-Castellón, per convertir el text en lletra morta per a les causes que afecten, entre altres, a l’expresident Carles Puigdemont, la dirigent d’ERC Marta Rovira o els activistes dels CDR encausat en el muntatge de l’Operació Judas.

Sobre ells pesen acusacions de "terrorisme" per les protestes contra la sentència de 2019 o la seva suposada responsabilitat del Tsunami Democrátic. El jutge ha anat modificant les acusacions i la seva fonamentació conforme es coneixien detalls del projecte de llei. L’última d’elles, i fins al moment la més surrealista, és la que tracta de vincular el moviment independentista amb una conspiració amb la Rússia de Putin, per poder incloure l’acusació d’"alta traïció".

Tot un escandalós cas de lawfare, en el qual la dreta per mitjà de la Judicatura, tracten de boicotejar la possible futura Llei d’Amnistia. El PSOE, amb el suport de la resta dels seus socis de govern, han optat per deixar-ho córrer i dipositar tot a una confiança cega en uns jutges que ja han deixat més que clar que esperen intervenir com a guardians de les essències del 78.

Les esmenes presentades per Junts han estat rebutjades en la Cambra pel PSOE i la resta de grups parlamentaris, excepte per les abstencions dels socis del Govern. Tot indica que la llei no comptarà amb els suports suficients.


El rebuig a la llei que no seria una carpetada final a aquesta, però sí un retrocés, la dilatació en el temps i la represa de les negociacions. A més, un text legal només pot ser retornat de ple a la comissió una vegada, per la qual cosa la pròxima vegada que se sotmeti a votació decauria si no té majoria absoluta per aprovar-se.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna