Internacional

BREXIT UE

La UE evita donar per descomptat que accepti un retard del "Brexit"

Els països de la Unió Europea no van voler donar per descomptat aquest dimarts que vagin a donar llum verda a un retard en la data de sortida del Regne Unit del club comunitari, prevista per al 29 de març, i van demanar al Govern britànic un pla clar sobre com pensa procedir.

dijous 21 de març de 2019| edici� del dia

"Proporcionar una extensió (de l’article 50 sobre la retirada d’un Estat), per a què? És sempre la qüestió. El temps no és una solució, és un mètode si hi ha un objectiu i una estratègia", va declarar la ministra francesa d’Assumptes Europeus, Nathalie Loiseau, en arribar a una reunió de ministres i secretaris d’Estat de la UE celebrada aquest dimarts a Brussel·les per a preparar la cimera europea del dijous i divendres, centrada en el "Brexit".

La política francesa va recalcar que aquest objectiu i estratègia "han de venir de Londres" i va descartar "retardar per retardar" el dia de la marxa britànica.

El Parlament britànic va descartar dijous passat sortir de la Unió Europea (UE) sense acord amb Brussel·les en "qualsevol moment i sota qualsevol circumstància". Després d’aquesta votació, de caràcter consultiu, s’espera que la primera ministra britànica, Theresa May, sol·liciti aquesta pròrroga a Brussel·les. En la seva petició, May ha d’explicar els motius pels quals considera necessari retardar el "brexit".

Els líders dels vint-i-set països que seguiran a la UE després de la marxa britànica, han de donar llum verda a aquest retard per unanimitat o rebutjar-lo. Una decisió que avaluaran en el cim que celebren el dijous a Brussel·les.

"Si el Regne Unit ens demana un retard, ha de dir per què fa falta que hi hagi darrere una iniciativa creïble, i de moment no sabem quina és. Una pròrroga curta per a finalitzar la ratificació de l’acord de retirada, evidentment seria acordada", va comentar Loiseau.

També va assegurar que una marxa sense pacte "pot perfectament succeir", si bé va precisar que no és el que al seu país li agradaria. "És una decisió que ha de prendre el Regne Unit. Han dit no a una sortida sense acord i han dit no a un acord realista. Han de canviar d’opinió sobre una de les dues opcions", va declarar.

Va agregar que, en el context actual, si Londres no pren una decisió, està optant per marxar-se sense acord, perquè es manté la data límit del 29 de març.

Fonts de la UE han assegurat que els Vint-i-set necessiten haver aprovat de forma definitiva el retard en la data de la sortida "una hora abans de la mitjanit de Brussel·les" del 29 de març, encara que no oculten que prefereixen donar el vistiplau durant el cim.

Per part seva, el negociador cap de la UE, Michel Barnier, també va advertir que el Govern del Regne Unit ha de presentar un pla "concret" sobre com pensa procedir perquè els líders puguin decidir sobre el retard de la retirada.

"Les preguntes clau seran: Una extensió incrementa les possibilitats de ratificació (en la Cambra dels Comuns) de l’acord de retirada? El Regne Unit demanarà una extensió perquè vol una mica més de temps per a re-elaborar la declaració política?", va plantejar.

Barnier va recordar sobre aquest tema que la declaració política amb les línies generals sobre el vincle futur entre Londres i Brussel·les "pot fer-se més ambiciosa els pròxims dies si una majoria en la Cambra dels Comuns ho desitja".

"Si no, quin seria el propòsit i el resultat d’una extensió, i com podem garantir que al final d’una possible extensió no estem de nou en la mateixa situació que avui?", es va preguntar a deu dies del 29 de març, i va precisar que una extensió llarga ha d’estar vinculada "a un procés polític nou".

El ministre irlandès d’Afers exteriors, Simon Coveney, va reconèixer que existeix "molta preocupació" entre els Estats comunitaris sobre "la perspectiva d’una extensió llarga" pel seu possible impacte en les eleccions europees, la formació d’una nova Comissió i els desafiaments que afronta la UE en l’actualitat, a més del "Brexit".

Per aquest motiu, va considerar que Londres haurà de presentar un pla "molt persuasiu" si desitja una pròrroga llarga, encara que al mateix temps es va mostrar convençut que la decisió es prendrà de forma col·lectiva entre els Vint-i-set i va confiar que no hi hagi "un o dos països que es quedin aïllats del conjunt".

El secretari d’Estat espanyol per a la UE, Luis Marco Aguiriano, va declarar que a l’Estat espanyol no el preocupa tant la "durada" d’una pròrroga, sinó els arguments i el full de ruta que proposi Londres.

El seu homòleg alemany, Michael Roth, va reconèixer que el seu país està "realment esgotat" per les negociacions sobre el "Brexit" i va demanar a Londres claredat si finalment sol·licita retardar la data de la seva marxa.

La incertesa sobre quan May demanarà la pròrroga continua. Des de la seva investidura com a primera ministra, Theresa May ha fet de la negociació de la sortida del Regne Unit de la UE el seu principal objectiu polític. La seva proposta d’acord, no obstant això, ha estat fortament rebutjada en dues oportunitats i els seus aliats es van reduint dia rere dia. En les mateixes circumstàncies, un altre mandatari ja hauria renunciat. Si s’ha sostingut fins ara potser es deu al fet que ningú més vol ocupar el seu lloc en el marc d’una negociació que pot esclatar en qualsevol moment i desencadenar una crisi majúscula.

Agències: EFE
temes relacionats

Regne Unit   /    Unió Europea   /    Theresa May   /    Brexit   /    Europa   /    Internacional

Comentaris

Comentar