×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Junta d’Andalusia donarà 732 milions en ajudes directes a empreses que mantinguin "almenys al 65% de la plantilla"

L'acord, signat per sindicats i patronal, ve al rescat d'un model precaritzador i híper explotador. També contempla prestacions per a complementar ERTO i ajudes a treballadors fixos discontinus.

Roberto Bordón

dijous 25 de març de 2021
Facebook Twitter

Aquesta setmana la Junta d’Andalusia ha acordat amb sindicats i patronal un paquet d’ajuda a empreses afectades per la pandèmia per valor de 732 milions d’euros, dels quals 585 milions aniran als sectors més castigats com el comerç, el turisme i l’hostaleria i uns 107 estaran destinats a prestacions socials per a persones en situació de pobresa extrema. Un pla que es va anunciar a so de bombo i platerets i que avui ha hagut de matisar-se el fet que el 49% del seu pressupost queda apartat perquè no se sap si és compatible amb els plans d’ajuda del govern central. La Junta afirma que té els diners, però que fins no saber com funcionaran les ajudes del Govern, no pot garantir la compatibilitat d’aquestes amb les propostes per l’Executiu andalús.

Segons s’anunciava el dilluns, amb aquest paquet d’ajudes es buscaria evitar els acomiadaments en els sectors que més han sofert la crisi de la Covid-19 com l’hostaleria, el taxi, les agències de viatge o el sector cultural, amb pèrdues d’ingressos superiors al 30%. A les empreses beneficiàries d’aquestes ajudes se’ls exigeix que mantinguin almenys al 65% de la plantilla si volen beneficiar-se de les ajudes al manteniment d’ocupació assalariada, per valor de 270 milions d’euros.
En concret es donaria 505 euros mensuals per cada treballador a temps complet, durant quatre mesos, a aquelles empreses que tinguin menys de vint empleats. A canvi el patró haurà de mantenir al 65% de la seva plantilla si té entre un i cinc assalariats i al 75% si arriba als 20 treballadors en plantilla. És a dir, una vènia per a l’acomiadament del 35% al 25% de les plantilles.

Es preveu que 30.000 empreses s’hi acullin, la majoria pimes que es troben en ERTO d’entre les 235.163 empreses inscrites en la Seguretat Social a Andalusia. D’altra banda, l’acord també 88,6 milions d’euros destinats a ajudes a autònoms.

L’acord inclou ajudes a empreses d’hostaleria i comerç que acreditin un enfonsament del 20% de les vendes l’any passat i que tanquessin el 2019 sense pèrdues. També s’han acordat ajudes per 6,5 milions a agències de viatge, un sector sense activitat des de fa un any. També es preveu ajudes a hotels segons el nombre de places; a empreses dedicades a apartaments turístics; per a empreses de turisme actiu i acadèmies especialitzades en turisme d’idiomes. L’oci nocturn també optarà a ajudes.

A més, es preveuen prestacions socials que inclouen un complement de 210 euros als diners que el SEPE concedeix als treballadors en ERTO. Es calcula que beneficiarà a 330.000 treballadors que segueixin en ERTO entre març i abril de 2021. També es preveu una subvenció de 210 euros per a empleats fixos discontinus, que serien 23.000 beneficiats.

El rescat d’un model productiu desastrós

L’acció de la Junta d’Andalusia amb el suport de sindicats i patronal demostra que la burgesia andalusa no té interès a variar el model productiu a pesar que aquest, en primer lloc, abans de la crisi de la Covid-19, ja es demostrava híper explotador i precaritzant, i des de la pandèmia a més accentua el caràcter dependent d’Andalusia. Una terra que destrueix el seu patrimoni mediambiental amb cada bombolla del maó i que expulsa als seus habitants de les seves ciutats amb la proliferació de pisos turístics que encara a la meitat d’una pandèmia global es continuen construint.

En definitiva, un model que prioritza el benefici d’una minoria de senyorets (siguin andalusos o estrangers), que cada vegada genera més pobresa entre la població andalusa, on els aturats ja es compten per un milió i on els ERTO mantenen un fi equilibri que portarà a la catàstrofe d’aquí poc. Enfront d’això l’acció de partits com Unidas Podemos sembla ser alegrar-se de la construcció de bases militars en la nostra terra, com si l’alternativa anés entre ocupacions precàries o treballar per a la indústria de la guerra i la mort en altres països.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones