×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra desallotgen per segona volta la Residència d’Estudiants Autogestionada (REA)

Gran operatiu policial per a desallotjar la Residència d’Estudiants Autogestionada al barri del Raval, una iniciativa d’estudiants de la Universitat de Barcelona per a denunciar la precarietat juvenil i la gentrificació que pateix la ciutat.

Marta Clar

dimarts 9 de gener de 2018
Facebook Twitter

Foto: @La_Directa

Un gran operatiu policial format per agents d’antidisturbis de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han desallotjat durant el matí del dilluns la Residència d’Estudiants Autogestionada (REA), que es troba en el Passatge de Sant Bernat 9, al barri del Raval. L’edifici ja va ser desallotjat el passat 1 de desembre i reokupat posteriorment pel mateix col·lectiu.

Anteriorment l’edifici va ser una escola d’adults i va estar tancat i sense cap tipus d’ús des del 2008 fins l’any 2016, quan un grup d’estudiants de la Universitat de Barcelona van decidir ocupar-lo per a convertir-lo en una residència d’estudiants autogestionada, denunciant d’aquesta manera la precarietat juvenil i la gentrificació urbanística com a part de la Campanya de Simulacres de Democràcia Directa que impulsa la Federació Anarquista de Catalunya.

El desallotjament ha començat a les 8 del matí, quan un gran operatiu policial ha ocupat els carrers dels voltants. En aquest han participat membres dels antidisturbis de la Guàrdia Urbana, un cos policial que el consistori de Barcelona en Comú va prometre dissoldre, amb el suport dels Mossos d’Esquadra. Aproximadament una quinzena de persones es trobaven a l’interior de l’edifici, mentre vàries desenes continuaven concentrades als carrers propers sota la consigna “cap desallotjament sense resposta”.

L’Ajuntament afirma que el desallotjament perquè “la finca és un perill i no es poden realitzar activitats al seu interior”. Però el col·lectiu de la Residència d’Estudiants Autogestionada qüestiona el motiu del consistori i denúncia les vertaderes motivacions polítiques que es troben rere el desallotjament. Tal com expliquen al seu comunicat, des de la REA han refutat un a un mitjançant informes realitzats amb l’ajuda d’arquitectes i advocats la suposada inseguretat de l’edifici que l’Ajuntament va rebutjar.

No hi ha dubte de què en aquest cas, com en tants d’altres, es tracta simplement de perseguir i reprimir al moviment okupa que promou “l’alliberament d’espais”, convertint edificis tancats o sota les arpes dels especuladors immobiliaris en punts de trobada els que s’articulen moviments socials i veïnals, com en aquest cas, l’activisme de barri i el moviment estudiantil.

Per a David Cuadrado, membre del col·lectiu de la REA, “Gala Pin i per tant Barcelona en Comú i l’Ajuntament de conjunt, és responsable directe tant del desallotjament com de la brutalitat policial que s’ha dut a terme, tant en aquest com en l’anterior desallotjament en el qual diversos estudiants van necessitar atenció mèdica afectats pel gas pebre. Alguns d’ells, a més, van acabar amb el cap obert, un braç trencat i una cama trencada”.

Tal com els estudiants assenyalen, el que no se sosté per cap banda és que mentre l’Ajuntament posa com a pretext que l’immoble s’ha d’enderrocar per problemes estructurals de seguretat, al mateix temps la policia es dediqui a rompre amb “cops de maça” una paret mestra per a fer efectiu el desallotjament.

El cas de la REA és una clara mostra del carreró sense sortida que ha representat el govern de Barcelona en Comú per als que lluiten pel dret a la vivenda, contra la precarietat i la gentrificació urbana.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics