×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La CUP i la reforma d’allò irreformable

La comissió d'estudi policial que la CUP presidirà al Parlament neix morta. Aquesta té un objectiu que no és possible sota el capitalisme. Les forces policials, i més en concret, els Mossos d'Esquadra continuaran servint als interessos dels grans empresaris espanyols i catalans.

Guillermo Ferrari

dimarts 26 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Foto: Marta Pérez/EFE

Quatre agents de la policia local de Llinars de Vallés presos per col·laborar amb una banda de narcotraficants. Mossos d’Esquadra acusats d’extorsió i robatori. La comissaria de Les Corts denunciada en diverses ocasions per maltractaments als detinguts. Per suposat, la repressió contra els joves que van sortir a protestar contra la sentència del judici del procés i per la llibertat de Pablo Hasél. I també la brutal repressió als joves del moviment 15M. Quants ulls més s’han de perdre?

Les execusions de milers de desnonaments a la gent pobre i les sancions econòmiques als joves que intenten frenar-los. En aquests dies estan caient moltíssimes multes als activistes que defensen el dret de tenir un habitatge digne. Durant la pitjor epidèmia en cent anys els desnonaments han continuat com si res.

Un informe del “Comitè contra la Tortura del Consell d’Europa” (CPT) expressava l’any 2020 que les forces policials propinen “cops de porra al cap i al cos dels detinguts, normalment en el moment de la seva detenció”. La Guàrdia Urbana sota sospita d’haver participat en un incident amb un manter mort, a més d’altres centenars d’agressions i la criminalització als mateixos venedors ambulants. L’agressió al motorista de l’arrabassada, i per descomptat, el famós crim de la Guàrdia Urbana.

Aquesta llista no té final. Hi ha moltíssims casos més que vinculen a agents de diferents cossos repressius a bandes de narcotraficants, que “treballen” amb objectius foscos, molts agents que confraternitzen amb grups feixistes. El cos sencer s’afanya per desnonar i reprimir als que protesten. No són unes pomes podrides, és la institució.

Les forces de seguretat estan per protegir la propietat privada, però no qualsevol propietat. Ells protegeixen la propietat dels grans empresaris i dels poderosos. Per això, als barris pobres hi ha inseguretat i als rics tranquil·litat, opulència i pau. Centenars de cossos policials protegeixen diàriament al Rei, al President i als diferents càrrecs polítics de l’administració.

Els cossos de seguretat han de fer complir la constitució i les lleis. I com tothom sap, vivim en una societat capitalista. És a dir una societat, governada per les grans empreses de l’Ibex 35 que poden decidir cada dia (per exemple el canvi de la Constitució prioritzant el pagament als creditors davant dels serveis públics). En canvi, nosaltres podem votar cada quatre anys, però els governs sempre fan el que volen i les seves promeses se’n van amb el vent (derogació de tota la reforma laboral).

Tots els cossos policials (Guàrdia civil, Policía Nacional, Ertzaina o Mossos d’Esquadra, policies locals, etc) protegeixen al règim que els empara i els paga (mai es mossega la mà que et dona el menjar). La repressió i persecució a tota la dissidència política no és una novetat. Això té més anys que la regna d’Anglaterra. Fan contra-intel·ligència envers les organitzacions polítiques de l’esquerra i sindicals. És mentida això de la “neutralitat dels serveis públics”. No hi ha neutralitat. Hi ha els interessos dels grans empresaris, les grans fortunes i els poderosos. Hi ha la voluntat de que aquesta crisi l’acabem pagant els treballadors i el poble. I els cossos repressius són els encarregats de fer-ho realitat, si sortim al carrer a protestar.

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, deia durant el Dia de les Esquadres que "som una gran policia i sou uns grans policies", i emfatitzava més en dir que
"sou uns molt bons mossos i mosses, caporals, sergents, sotsinspectors, inspectors, intendents i comissaris". Si el cap dels Mossos diu això, la pregunta és, què podem reformar d’aquesta institució?

Et pot interessar: CUP: Fiscalització? el que cal és la dissolució dels cossos policials

La comissió que la CUP presidirà al Parlament neix morta. Té un objectiu que no és possible sota el capitalisme. La repressió continuarà més suau o més dura. Continuaran servint als interessos dels seus amos, els grans empresaris espanyols i catalans.

I si els dirigents de la CUP volen “reformar” la policia de debò, es difícil d’entendre que ho tractin de fer des de les mateixes institucions que són responsables de les retallades socials, de defensar aquesta democràcia per a rics. Des de la institució que no es va atrevir a declarar de manera efectiva la república catalana aquell octubre de 2017 i que ara només negocia les inversions que vindran des del poder central.

Els Mossos d’Esquadra no són reformables i molt menys des del Parlament català que, tot sigui dit, tampoc ho és. El capitalisme no admet cap reforma des de fa moltíssimes dècades. Una institució d’ordre públic que defensi als treballadors i el poble pobre, que gestioni el repartiment d’aliments i pisos per a la gent colpejada per a la crisi capitalista, només podrà sortir de les runes de l’estat capitalista i de les files de la classe treballadora.

També pot veure: Verónica Landa: "Per a enfrontar la repressió i exercir l’autodeterminació necessitem una esquerra de classe, anticapitalista i revolucionària"


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"