El Consell de Seguretat de l’ONU (Nacions Unides) va aprovar aquest dilluns una resolució demanant un "alto el foc immediat" a la Franja de Gaza durant la resta del Ramadà, mes sagrat per als musulmans. L’aprovació va ser possible després que els Estats Units s’abstinguessin en la votació i es neguessin a vetar-la.

La resolució, que va ser recolzada per 14 països excepte els Estats Units, també va demanar la alliberació de tots els captius israelians retinguts a Gaza i "la necessitat urgent d’ampliar el flux" d’ajuda a la població de la Franja de Gaza que des de fa mesos pateix l’atac constant d’Israel.

Fins ara, els Estats Units s’havien oposat permanentment al terme "alto el foc" a les resolucions de l’ONU i havien bloquejat tres resolucions d’aquest tipus. Mentre els representants nord-americans bloquejaven les resolucions, l’ofensiva israeliana ha deixat fins ara 32.333 morts a la Franja de Gaza.

La votació a l’ONU va tenir lloc mentre els líders israelians continuaven reiterant la seva intenció de continuar amb una ofensiva terrestre a gran escala a Rafah, la ciutat fronterera sud on actualment es refugien al voltant d’1,5 milions de palestins.

L’aprovació d’aquest dilluns va ocórrer després que els Estats Units no poguessin fer prosperar un alto el foc condicionat pels interessos de l’administració del president Joe Biden i a la mesura d’Israel. La mateixa només exigia la alliberació dels ostatges capturats per Hamàs. Rússia i la Xina havien vetat el divendres aquesta iniciativa per no considerar-la duradora.

El canvi en la postura de Washington es llegeix com expressió de la pressió contra el suport a Israel d’una part de la població nord-americana en plena campanya electoral.

La resolució presa pel Consell de Seguretat de l’ONU pot quedar en una simple declaració si Israel encara compta amb el suport de les principals potències imperialistes. Tampoc resoldrà les brutals condicions a les quals es veu exposada la població palestina.

Les mobilitzacions als Estats Units, com en diversos països, importants sectors de la població d’origen jueu que rebutgen la política sionista, o a Orient Mitjà, milions de persones van desafiar els governs regionals còmplices i van sortir al carrer a l’Iraq, Síria, Iemen, Egipte, Aràbia Saudita i el Líban, mostren el camí per aturar el genocidi i defensar el poble palestí.