×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Israel bombardeja el camp de refugiats de Jabalia per segon dia i continua amb la seva ofensiva terrestre

L'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans diu que els atacs israelians contra el camp de refugiats de Jabalia a Gaza poden ser "atacs desproporcionats que podrien constituir crims de guerra".

Redacció internacional

dijous 2 de novembre
Facebook Twitter

El Ministeri de Salut palestí ha dit que l’exèrcit israelià ha matat i ferit desenes de persones en una nova "massacre" en l’abarrotat campament en el nord de Gaza, un dia després que atacs aeris matessin a 100 persones i ferir-ne 150.

Les imatges de vídeo van mostrar una gran devastació amb persones i equips de defensa civil desplaçant-se per un gran cràter per treure als ferits i els cossos sota els edificis residencials polvoritzats.

Es va veure a molts arrossegant-se entre els enderrocs a la recerca de supervivents, enmig de l’escassetat d’equips de rescat. "Aquesta és només l’última atrocitat que ha sofert el poble de Gaza, on els combats han entrat en una fase encara més aterridora, amb conseqüències humanitàries cada vegada més espantoses", va dir Martin Griffiths, cap humanitari de l’ONU.

L’atac al camp de refugiats ha provocat condemnes internacionals i regionals, Jordània va retirar al seu ambaixador a Israel i Bolívia va trencar relacions diplomàtiques en senyal de protesta.

Hamàs va dir que set ostatges, inclosos tres amb passaports estrangers, van morir en l’atemptat del dimarts. L’exèrcit israelià va dir que l’atac havia matat al comandant d’Hamàs, Ibrahim Biari, qui segons Israel era un dels comandants d’Hamàs responsables d’organitzar l’atac sense precedents contra Israel el 7 d’octubre, així com a desenes d’altres combatents.

Els atacs es produeixen mentre les forces israelianes continuen pressionant en la seva ofensiva terrestre, amb més tancs creuant cap al nord de Gaza i avançant cap als afores de la ciutat de Gaza.

El general de brigada Itzik Cohen, comandant de la Divisió 162 de l’exèrcit israelià, va dir que "les forces de la divisió estan en el profund de la Franja de Gaza, a les portes de la ciutat de Gaza", segons el periòdic israelià Haaretz.

"En els últims cinc dies hem desmantellat moltes capacitats d’Hamàs [i] atacat instal·lacions estratègiques", va afegir. En els últims dies s’han produït feroces batalles entre les forces terrestres israelianes i els combatents de Hamàs. Durant la nit, Gaza ha estat testimoni d’enfrontaments terrestres en les zones del nord, sud i est.

Israel va dir que 15 soldats van morir en combats terrestres a Gaza el dimarts, elevant a 330 el nombre de forces mortes des de l’inici de la guerra. El primer ministre Benjamín Netanyahu va dir que la guerra d’Israel contra Hamàs continuarà "fins a la victòria" malgrat les "pèrdues doloroses.

Israel va enviar les seves forces a Gaza a fins de la setmana passada després de setmanes d’atacs aeris, terrestres i marítims contra el territori assetjat en represàlia per l’atac de Hamàs, en el qual al voltant de 1.400 israelians van morir i almenys 220 van ser presos com a ostatges.

Almenys 8.796 palestins, entre ells 3.648 nens i 2.290 dones, han mort i més de 22.200 han resultat ferits a Gaza. Mentrestant, centenars de persones segueixen desaparegudes i es creu que la gran majoria estan mortes i enterrades sota els enderrocs.

Mentrestant, les xarxes telefòniques i d’Internet van caure en tota la Franja de Gaza, en la segona apagada d’aquest tipus en dies, va dir l’agència palestina de telecomunicacions Paltel. El monitor de xarxa global Netblocks va dir que la nova apagada significaria "una pèrdua total de telecomunicacions" per a la majoria dels 2,4 milions de residents de l’enclavament. Middle East Eye va perdre tot contacte amb tots els seus periodistes a Gaza el dimecres.


Estats Units qüestiona el futur polític de Netanyahu

Politico va informar el dimecres que el president estatunidenc Joe Biden i els seus assessors de la Casa Blanca han discutit la possibilitat que els dies del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu estiguin comptats. En declaracions a Politico, funcionaris estatunidencs actuals i anteriors van dir que la Casa Blanca ja està buscant compartir les lliçons apreses amb el successor de Netanyahu.

"El funcionari actual va dir que l’expectativa interna era que el primer ministre israelià probablement duraria uns mesos, o almenys fins que acabés la fase inicial de combat de la campanya militar d’Israel en la Franja de Gaza, encara que els quatre funcionaris van notar l’absoluta imprevisibilitat de la situació israeliana. política", informa el diari Politico.

L’informe es produeix abans de la visita del Secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, a Israel i Turquia, i d’un cor cada vegada major de veus, tant dins de l’administració com en el públic estatunidenc, que expressen la seva oposició a l’implacable bombardeig de Gaza per part d’Israel i exigeixen un alto-el-foc.

Els Estats Units va anunciar que els ciutadans estatunidencs podrien sortir de Gaza el dimecres. Hi ha al voltant de 400 ciutadans estatunidencs a Gaza amb les seves famílies, la qual cosa fa un total d’unes 1.000 persones.


Els estrangers

Enmig de la deterioració de la realitat per als civils a Gaza, un primer grup de persones, amb passaports estrangers, va creuar l’encreuament de Rafah en virtut d’un acord aconseguit entre Egipte, Israel i Hamàs. L’acord mediat per Qatar permetria que al voltant de 500 ciutadans estrangers i 90 persones greument ferides abandonessin Gaza.

Els hospitals de tota Gaza estan col·lapsats ​​pel gran nombre de ferits i lluiten per continuar funcionant enmig d’una greu escassetat de combustible, ja que Israel s’ha negat a permetre que els combois humanitaris ho lliurin.

Es pot veure a les ambulàncies transportant als ferits entrant a Egipte a través de l’encreuament de Rafah, mentre els metges egipcis realitzen el triatge abans de traslladar-los als hospitals. Hores més tard, desenes de famílies, entre elles dones, nens i ancians, també van creuar a Egipte.

Fins ara, el Caire s’ha negat a acceptar l’entrada de palestins que busquen fugir de la guerra, per temor al fet que Israel no els permeti tornar a Gaza.


Batudes a Cisjordània

També el dimecres, les forces israelianes van dur a terme un atac a gran escala contra el camp de refugiats de Jenin a l’alba, matant a tres palestins i ferint a diversos més, mentre les tensions continuaven augmentant a Cisjordània per la guerra d’Israel contra Gaza.

Les forces israelianes van irrompre en el campament secundades per vehicles blindats, topadores, helicòpters Apatxe i franctiradors en les teulades. Les tropes van disparar bales, magranes paralitzants i gasos lacrimògens tòxics contra els palestins i les seves llars, segons l’agència estatal de notícies palestina Wafa.

Diverses persones van ser arrestades, entre elles Jamal Haweel, professor de la Universitat Àrab Americana, i el secretari general de Fatah en Jenin, Atta Abu Rumaila, juntament amb el seu fill. Alguns carrers van ser arrasats i una rotonda prop de la seu del Ministeri de l’Interior de l’Autoritat Palestina va ser destruïda, juntament amb transformadors elèctrics, va informar Wafa.

Almenys 223 palestins han estat assassinats per les forces i colons israelians a Cisjordània des del començament de la guerra.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?