×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Israel anuncia la invasió imminent a Rafah on viuen més d’1,5 milions de palestins

Israel ha anunciat aquest divendres una invasió terrestre imminent sobre la zona de Rafah al sud de la Franja de Gaza on s'estima que es concentren actualment més d'1,5 milions de palestins molts d'ells desplaçats a aquesta zona per la guerra.

Clara Mallo

divendres 9 de febrer
Facebook Twitter

Netanyahu ha decidit portar les seves tropes per terra fins a Rafah, en l’extrem sud de Gaza i frontera amb Egipte, per acabar d’ocupar i destruir totalment la Franja de Gaza.

No és la primera vegada que s’anuncia aquest avanç dels militars aquesta setmana. Els atacs israelians contra Rafah s’han aguditzat en els últims dies, la qual cosa feia preveure una imminent ofensiva terrestre sobre una zona en la qual sobreviuen amuntegats 1,2 milions de palestins després que la zona nord i mitjana de la Franja quedés destruïda després de mesos d’atacs indiscriminats.

Els atacs sobre la zona sud i voltants de Rafah venen succeint-se en els últims dies. Almenys vuit persones, diverses d’una mateixa família, han mort aquest mateix divendres quan la seva casa va ser bombardegada, segons les autoritats sanitàries. Mentrestant, els militars segueixen desplegats en la veïna Jan Yunis, una desena de quilòmetres més al nord i principal escenari bèl·lic en les últimes setmanes.

Aquest divendres el màxim responsable de l’agència de Nacions Unides per als refugiats palestins (UNRWA, per les seves sigles en anglès), Philippe Lazzarini, ha denunciat que “La situació a Rafah és extraordinàriament preocupant i s’està tornant cada vegada més tibant i confusa. S’han intensificat els bombardejos prop d’on operem”, a Tel Al Sultan, un camp de refugiats al costat de la ciutat.

Com ja va ocórrer amb els atacs al nord i centre de la Franja a l’inici de la guerra d’Israel contra el poble palestí el Govern de Netanyahu ha sol·licitat l’evacuació de més d’1 milió de persones davant la invasió terrestre a la ciutat. No obstant això, Rafah és l’última ciutat al sud de Gaza, fronterera amb Egipte i a aquestes persones ja ho els queda més espai per fugir.

Actualment en la zona de Rafah es troba concentrada una part important de la població de Gaza que esperen desesperada l’entrada d’ajuda humanitària o la possibilitat de fugir de la franja si el pas fronterer amb Egipte arribés a obrir-se davant els bombardejos constatis i el bloqueig que té a la població gazatí privada d’allò més bàsic com a aliment, aigua i medicines.

En total des de l’inici dels atacs d’Israel a la Franja el 7 d’octubre, la població de la ciutat fronterera de Rafah s’ha quintuplicat. Però no es tracta només de la ciutat de Rafah sinó en tot la zona al sud de la Franja denominada amb el mateix nom, en total aquesta zona acolliria actualment la meitat de la població de la franja entre la ciutat i els camps de refugiat improvisats als voltants. En aquest moment UNICEF estima que hi ha més de 600.000 nens i nenes en aquesta zona.

Un veritable crim al qual Netanyahu té sotmesa a la població palestina. Una situació que no podria donar-se si Israel no comptés amb la complicitat de la comunitat internacional i potències imperialistes, especialment dels EUA, EU i tots els països de l’OTAN.

La superpablación que viu la ciutat i el fet que sigui l’últim refugi dels gazatís que no tenen cap altre lloc al qual fugir -recordem que la ciutat és fronterera amb Egipte-, fa que la imminent invasió vagi a implicar una escala encara major de la qual som testimonis la mort de la població palestina. Un veritable genocidi cap al poble palestí que compta amb la complicitat internacional. Recordem que ja han estat assassinats més de 28 mil des de l’inici del conflicte.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna