×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Israel aixeca l’ús de mascaretes a l’aire lliure mentre els palestins esperen per vacunes

Enmig d'una crisi de Govern, el considerat reeixit pla de vacunació israeliana va encoratjar al fet que s'aixequin les restriccions d'ús de mascaretes en la via pública. Més de la meitat de la població va ser inoculada, però no és el cas dels palestins.

Salvador Soler

dimecres 21 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Animat pel seu recent èxit en la lluita contra el coronavirus, Israel va aixecar el seu mandat de mascaretes a l’aire lliure el diumenge, mentre que les escoles van reobrir per complet per primera vegada des de setembre.

El país ha tornat ràpidament a la normalitat arran de la seva campanya de vacunació líder en el món i la caiguda de les taxes d’infecció. Al voltant del 56% de la població israeliana ha estat completament vacunada, segons una base de dades del New York Times.

No obstant això, encara hi ha sectors del Govern que tenen dubtes sobre la nova mesura. El ministre de salut d’Israel, Yuli Edelstein, va instar les persones a continuar portant màscares per a ingressar als espais públics interiors.

Les noves infeccions diàries per coronavirus a Israel han caigut d’un màxim de 10.000 al gener al voltant de 100 en els últims dies. Com a part de la transició, Israel ha introduït un sistema de “pas verd” que permet a les persones vacunades o recuperades sopar a l’interior dels restaurants, allotjar-se en hotels i assistir a grans reunions culturals, esportives i religioses.

Però existeix una nova preocupació després que diversos casos d’una variant del virus amb una doble mutació detectada per primera vegada a l’Índia (la B.1.617) fossin identificats a Israel la setmana passada. El professor Nachman Ash, va dir el diumenge al lloc de notícies hebreu Ynet que la variant podria tenir algunes característiques que podrien fer que els qui hagin estat vacunats siguin vulnerables a la infecció.

Què passa amb els palestins?

Mentre que més de 5 milions d’israelians van ser vacunats amb totes dues dosis requerides per a la immunització efectiva, els territoris ocupats de per l’Estat d’Israel a la Franja de Gaza i Cisjordània a penes van rebre 100.000 dosis. Les mateixes són per a vacunar als palestins que treballen a Israel.

D’altra banda, durant el mes del Ramadan (dejuni en àrab, respectat per tots els musulmans) l’Estat d’Israel ha impedit l’accés a milers de palestins que van intentar ingressar als principals centres religiosos a Jerusalem. Durant diversos dies hi ha hagut enfrontaments on els soldats israelians fins i tot han irromput en mesquites durant els resos.

Fins ara, dels 5,2 milions de palestins que viuen a Cisjordània i Gaza, uns 80.000 han estat vacunats contra coronavirus amb la primera dosi i un 7.600 amb ambdues, segons un comunicat del Ministeri de Sanitat.

Israel continua cometent crims contra el poble palestí. A més de destruir la seva infraestructura sanitària amb bombardejos i mantenir un bloqueig econòmic en Franja de Gaza, ni tan sols compleix amb el Conveni de Ginebra, que regula el dret internacional humanitari, on s’estipula que la potencia ocupant ha de garantir subministraments mèdics i prevenir i controlar les epidèmies en els territoris que ocupa.

Mentre que la seva campanya de vacunació és una de les més ràpides i eficaces del món, Israel diu que ha vacunat a més de 100.000 treballadors palestins amb permís de treball per a entrar al país o als assentaments jueus de Cisjordània, però apunta al fet que l’Autoritat Nacional Palestina té la responsabilitat de vacunar en les seves zones, d’acord amb els Acords d’Oslo. Encara que aquest punt és controvertit, perquè l’acord també insta totes dues parts a col·laborar en situacions com una pandèmia. En qualsevol cas, el Conveni de Ginebra també estableix que cap acord entre les parts pot extingir les responsabilitats de la potència ocupant.

Si bé diversos països, entre ells els Estats Units, i institucions internacionals com l’ONU, han criticat l’actitud d’Israel, però cap ha emès algun tipus de sancions.

Paradoxalment el lliurament de vacunes no respon a una acció humanitària per part d’Israel, sinó per un problema objectiu i reclams de la població israeliana perquè milers de treballadors palestins de Cisjordània creuen cada dia a Israel. Això ha generat queixes entre la població, ja que els palestins poden contagiar-se a Cisjordània i introduir el virus en territori israelià. Per això, el Govern de Netanyahu ha decidit vacunar també a aquests treballadors.

En aquest sentit les referències a l’èxit de vacunacions israelià és falsa mentre milions de palestins estiguin sota amenaça de contagi. El pla no és més que una rèplica de l’estat d’apartheid al país hebreu que continua tractant als palestins com a ciutadans de segona, no sols negant, i usurpant, l’accés als seus propis territoris, sinó també a la salut i una vacuna per a enfrontar la pandèmia que ja es va cobrar la vida de milions de persones en el món.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid