×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Iowa i la farsa de la democràcia estatunidenca

Els resultats del Caucus de Iowa revelen un Partit Demòcrata en crisi i mostren que la democràcia és només una paraula buida per als demòcrates.

Tatiana Cozzarelli

dimecres 5 de febrer de 2020
Facebook Twitter

TOM BRENNER/GETTY IMAGES

Després de gairebé dos anys i mig de preparació per a la temporada de les Primàries Demòcrates, els votants de tot el país esperaven ansiosament els resultats de Iowa, que va ser seu del primer concurs de la temporada.
Però més d’un dia després que es tanquessin les assemblees electorals de Iowa, encara no s’ha declarat un guanyador final, la qual cosa ha deslligat el caos en el Partit Demòcrata i els ha posat en ridícul.

El dimarts a la tarda, el Partit Demòcrata de Iowa (IDP) finalment va publicar els resultats parcials de l’elecció, però només inclouen al voltant del 60% dels recintes.

Sorprenentment, malgrat la clara onada de suport a Sanders, el Partit Demòcrata d’Iowa informa que no és Sanders, sinó Pete Buttigieg el que està en el cim de la taula de classificació.

En el moment en el qual estem publicant aquest article, Bernie Sanders té un avantatge d’al voltant de 1.200 vots en el recompte de vots populars. No obstant això, d’alguna manera, l’IDP posa a Pete Buttigieg al capdavant dels delegats estatals, el factor que en última instància determinarà la carrera. A Buttigieg se li va assignar el 26,9 per cent dels delegats mentre que Sanders només el 25,1 per cent. Malgrat tota la protesta sobre la victòria d’Hillary Clinton en el vot popular sobre Donald Trump en 2016, els demòcrates han aconseguit crear un sistema a Iowa tan endarrerit i antidemocràtic com el menyspreat col·legi electoral.

A Iowa, s’ha posat en relleu una vegada més el caràcter profundament antidemocràtic del sistema electoral estatunidenc. Això es deu a un sistema de “caucus” (conclave, assemblea o reunió electoral) a Iowa que, similar al del col·legi electoral, representa en excés als districtes rurals i en menys proporció a les ciutats i pobles universitaris. Així que mentre Sanders va guanyar més vots en la primera i última ronda, va acabar amb menys delegats que Buttigieg. Encara que alguns en el Partit Demòcrata diuen que volen abolir el col·legi electoral, el seu propi sistema de primàries és igualment antidemocràtic. Aquest sistema és una estafa als votants que van passar més de dues hores del seu dia després del treball tractant de votar. Els principals mitjans de comunicació estan avalant l’estafa: el dimecres al matí els principals canals de notícies van anunciar a Buttigieg com el guanyador a Iowa, mentre que a penes mostraven el recompte de vots populars.

Una elecció almenys poc clara

Els resultats d’Iowa estan envoltats de dubtes. Després que les assemblees electorals van tancar, l’IDP misteriosament va deixar d’informar els resultats perquè volien fer "control de qualitat". Resulta que l’aplicació per a telèfons intel·ligents que Shadow Inc. va usar per a fer el recompte va resultar ser defectuosa i l’IDP es va veure obligat a fer un recompte manual. El misteri no acaba aquí. L’empresa matriu de Shadow Inc., Acronym, té diversos vincles amb l’establishment del Partit Demòcrata. La companyia va ser fundada per l’esposa de Michael Halle, un antic cap de campanya d’Hillary Clinton a Iowa. Halle ara serveix com a assessor de la campanya de Buttigieg. David Plouffe, ex director de campanya d’Obama, també és membre de la junta d’Acronym. L’empresa va rebre desenes de milers de dòlars de la campanya de Buttigieg per serveis de programari tan recentment com el mes de juliol passat.

Era altament sospitós llavors que amb el 0% dels recintes reportant a l’alcalde Pete Buttigieg s’anunciés "victoriós" en el Caucus d’Iowa. Amb les revelacions dels llaços entre la seva campanya i Shadow Inc. sortint a la llum, l’etiqueta #MayorCheat va començar a ser popular en Twitter. Més tard a la nit, la campanya de Sanders va publicar la seva pròpia enquesta interna que va col·locar a Sanders en el cim.

La suspensió de la publicació dels resultats del caucus es va produir després d’una onada d’informes inicials que mostraven a Sanders amb un rendiment superior i a Biden amb un rendiment inferior, la qual cosa va portar a acusacions d’elements fraudulents de les eleccions que circulaven per xarxes socials. Fins i tot els mitjans principals, com a CNN i NBC, van criticar durament l’IDP per espatllar el procés de l’elecció. Molts van començar a especular que Iowa ja no seria la primera contesa de la nació en futures primàries. Però el dimarts al matí, la CNN i MSNBC van dir que l’IDP era incompetent i que va ser Buttigieg, i no Sanders, el que es va veure privat de generar l’impacte necessari per a catapultar la seva candidatura. És clar que l’establishment demòcrata i els mitjans liberals busquen qualsevol alternativa que no sigui la de Sanders, particularment amb el declivi de Joe Biden.

Crisi en el Partit Demòcrata

Tot el que es refereix a l’elecció a Iowa, des dels resultats fins al procés, demostra la crisi en la qual es troba el Partit Demòcrata. De camí a Iowa, la carrera ha estat definida per un gran nombre de candidats competint d’una banda però un nombre bastant estable de nominals: Joe Biden i Bernie Sanders. Sanders i Biden eren tots dos figures polítiques "de marca" abans d’anunciar les seves campanyes i tots dos representen ales del partit Demòcrata - l’ala progressista i l’establishment, respectivament.

Durant la major part de la campanya, Biden havia liderat les enquestes però, en els dies previs a l’assemblea electoral d’Iowa, Sanders havia estat pujant constantment. Això es va deure, en gran part, als intents de la campanya de Warren d’apel·lar a l’establishment. Warren era l’única representant de l’ala progressista del partit en la carrera i dividia el vot amb Sanders. No obstant això, després que Warren va retirar la proposta de Medicare for All [segur d’atenció mèdica gratuïta, NdelT], els progressistes van començar a deixar el camp de Warren per Sanders. Una enquesta d’entrada realitzada per la CNN el dilluns a la nit va mostrar que tres de cada cinc votants de Iowa volien substituir l’assegurança mèdica privada per un pla gestionat pel govern.

Malgrat liderar les enquestes des que va anunciar la seva campanya, l’establishment demòcrata estava preocupat per la viabilitat de Biden. De fet, un dia abans de l’elecció del Caucus d’Iowa, John Kerry (seguidor de Biden i un dels líders de l’establishment) va ser enxampat en una cinta especulant sobre postular-se per a assegurar que Sanders no guanyés, un pla del qual després es va retractar. Hi havia, en camí a Iowa, un sentiment real entre molts que Biden era més feble del que semblava en el paper degut, en part, a la preponderància d’altres opcions moderades en l’elecció. El fet que la dreta del partit no havia trobat un sol candidat darrere del qual poguessin posar-se en línia va fer que el panorama pre-Iowa semblés positiu per a Sanders.

Sanders posa nerviós a tothom perquè pot guanyar les primàries democràtes

Els partidaris de Sanders estaran indignats pels resultats de les reunions del dilluns a Iowa. Segons tots els càlculs, va guanyar el vot popular... una història que s’està desenvolupant i que posteriorment serà enterrada mentre escrivim aquestes paraules. De fet, la desfeta d’Iowa pot acabar donant un impuls a la seva campanya, ja que animarà als partidaris a mobilitzar-se a Nou Hampshire, Nevada i més enllà. Però el que hauria de ser evident per a tots nosaltres és que el Partit Demòcrata no té intenció de respectar la voluntat democràtica dels electors.

Els resultats dels caucus d’Iowa són desastrosos per al camp de Biden i potser per a l’establiment del Partit Demòcrata. Biden, que va ser el favorit en les enquestes amb Sanders dies abans de la reunió, va arribar quart, darrere de Warren i a penes davant de Klobuchar. Aquesta és una humiliant derrota per a l’ex Vicepresident que va afirmar continuar el llegat de Barack Obama. Queda per veure si es tracta o no d’un sot en el camí inevitable de Biden per a reclamar la nominació o si es tracta d’un veritable col·lapse del principal candidat de l’establishment.

Buttigieg pot ser una estrella en ascens per a l’establishment del Partit Demòcrata, homogeneïtzant el sector "qualsevol menys Sanders" del partit. Al mateix temps, pot sortir d’Iowa amb una reputació entelada com #MayorCheat [#MayorCheat significa “l’alcalde és un trampós” i va ser l’etiqueta que es va tornar trending topic a les xarxes socials el dia d’ahir, NdelT] que va declarar la victòria abans que es fes públic qualsevol vot. No és clar encara si la seva victòria a Iowa és representativa d’un canvi d’orientació en el partit que s’allunya de Biden i es dirigeix cap a Buttigieg. Tampoc és clar encara si el seu acompliment a Iowa va ser només el producte de com funciona el sistema electoral local, la composició demogràfica d’Iowa o el fet que sigui un nadiu del Mitjà Oest.

Joe Biden es dirigeix a Nou Hampshire colpejat però no mort. La carrera per a ser l’opció de l’establishment demòcrata està lluny d’acabar i, mentre aquesta carrera continuï, Sanders està en una posició privilegiada per a capitalitzar les divisions dins de l’ala dreta del partit.

Al mateix temps, la campanya de Sanders compta no sols amb guanyar als votants tradicionals del Partit Demòcrata, sinó també amb una onada de nous i joves votants. Això no es va materialitzar a Iowa en la mesura que Sanders esperava. La participació es va mantenir relativament estable amb els números de 2016 i es va veure un descens en els votants *primerizos. Això suposa una gran decepció per al Partit Demòcrata en el seu conjunt, ja que esperaven que una "resistència" a Trump dinamitzarà la seva base i atragués nous votants. Si Iowa és un indici, això no està succeint, la qual cosa és un gran obstacle per a l’estratègia de la campanya "Qualsevol menys Trump" que el Partit Demòcrata ha estat implementant fins ara. També és una preocupació per a la campanya de Sanders a llarg termini que es basa a energitzar sectors que no són els típics votants. L’inusual sistema de votació d’Iowa - el sistema de caucus que consumeix més temps - i la demografia - és desproporcionadament blanca en comparació amb la resta del país - significa que aquests resultats no han de ser presos com necessàriament indicatius d’una tendència general.

No obstant això, si aquests números es mantenen a New Hampshire i després en la resta de les conteses, això representa un perill tant per a Sanders com per als demòcrates.

Crisi del règim

Les primàries d’Iowa han creat un gran qüestionament per esquerra sobre les institucions del règim americà. Això en el marc d’una crisi de les institucions de més llarg alè que ve des del 2016.

Des de la dreta, Donald Trump anima a la seva base d’America-First a qüestionar la legitimitat del FBI i la Cort Suprema, així com de procediments "sagrats" com el judici polític. El desvergonyiment de Trump i especialment els seus incòmodes tuits posen en dubte l’ “honor” de la Presidència, però els demòcrates s’han posicionat com tractant de mantenir-la, passant els últims tres anys parlant de la intromissió russa en les eleccions i més recentment, d’ "Ucraïna interferint en la democràcia americana". Els demòcrates diuen ser els defensors de la “democràcia” i s’estan situant com els garants de la constitució i de les institucions americanes.

Però Iowa, i tot el procés de les primàries, va en contra d’això. Els demòcrates no estan interessats en la democràcia. Certament no estan interessats a representar amb precisió la voluntat dels seus votants. Per a començar, tot el procés de primàries i caucus és antidemocràtic: un sistema en el qual un podria guanyar el recompte del vot popular i no el Caucus o les primàries. Aquest sistema electoral ha de ser abolit: no més col·legi electoral o super-delegats. Una persona, un vot. Totes les primàries han de ser en el mateix dia i no s’ha de donar preferència a dues dels estats més blancs del país [en referència a Iowa i New Hampshire que celebra les primàries l’11 de febrer, NdelT]. A més, la gent hauria de tenir el dia lliure per a votar, tots els majors de 14 anys haurien de poder votar, a més de la gent empresonada i els immigrants indocumentats.

Però més enllà dels aspectes antidemocràtics de les assemblees electorals d’Iowa, tot el procés està ara en dubte: Per què Buttigieg va donar diners a l’aplicació de Shadow Inc. que sona poc clara? Per què es va utilitzar? Per què no va funcionar? I per què, més de 24 hores després encara no sabem els resultats complets dels caucus d’Iowa? Cal assenyalar que inconsistències similars en països com Bolívia han estat la causa que l’Organització d’Estats Americans declarés "irregulars" les eleccions i demanés altres noves, i que els Estats Units qualificarà les eleccions de fraudulentes (quan serveix als interessos dels Estats Units, per descomptat). També val la pena assenyalar que en 2016, el DNC va intentar activament inclinar la balança a favor de Clinton, fent campanya bruta contra Sanders.

No sabem què està passant a Iowa. Tal vegada sigui només incompetència en unes primàries molt disputades. I tal vegada d’aquí a uns dies, Sanders surti victoriós. Però el mal ja està fet: Sanders, sembla haver guanyat el vot popular però no va aconseguir el seu "moment Iowa" en el moment en què tota la nació està en suspens. Els reformistes com Bashkar Sunkara diuen que l’esdevingut a Iowa no és gran cosa, que els partidaris de Sanders han de mantenir el rumb sense detenir-se a qüestionar profundament la falsa democràcia americana o l’estratègia de treballar dins d’un partit que representa els interessos del capital.

Però l’exemple d’Iowa no podria ser més clar: les regles del procés són profundament antidemocràtiques i estan fetes contra la classe obrera, les classes mitjanes i els sectors populars. Per això l’esquerra necessita deixar de tenir il·lusions en treballar dins del Partit Demòcrata. Per això la classe obrera no ha d’estar en el mateix partit que Michael Bloomberg, que està comprant el seu camí a l’elecció amb els seus bilions de dòlars. És per això que no hem d’abocar hores d’energia i recursos en el seu partit, o els seus candidats. Necessitem un partit socialista, de la classe obrera, independent dels capitalistes: un que sàpiga que el canvi real i durador que necessitem s’aconseguirà mitjançant la lluita de classes i la política revolucionària als carrers, els centres de treball i el parlament, un que lluiti incansablement per la classe obrera i els oprimits, i un que rebutgi l’imperialisme estatunidenc i bregui per la solidaritat internacional amb tota la classe obrera del món. Els demòcrates mai seran aquest partit i no podem perdre el nostre temps o recursos tractant de reformar-los.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"