×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

I mentrestant el Govern “progressista” (en funcions) envia quatre tancs Leopard i altres blindats més a Ucraïna

Després de la intricada aritmètica parlamentària que ha resultat de les eleccions generals del 23J, la governabilitat està en l'aire. El Govern de coalició de Pedro Sánchez entra en funcions fins que prengui possessió el següent Executiu, ja sigui per un pacte o per noves eleccions. Però el militarisme imperialista continua.

EsquerraDiari.cat

dimarts 25 de juliol
Facebook Twitter

A primera hora d’aquest dilluns, embarcats en un vaixell civil de gran càrrega, una nova remesa d’ajuda militar espanyola per a la Ucraïna en guerra ha salpat de Santander amb destinació a un port polonès.

Segons ha confirmat el ministeri de Defensa, l’enviament inclou els altres quatre tancs Leopard que Pedro Sánchez va prometre el febrer passat al líder ucraïnès, Volodimir Zelensky. Una col·laboració militarista que el president del Govern va reconfirmar en la seva visita a Kíev el passat 1 de juliol.

Els carros que s’envien són del model Leopard 2A4, que estaven apartats en un magatzem de Saragossa i han estat reparats, posats a punt i reforçats en armament i comunicacions en la factoria sevillana de l’empresa Santa Bárbara.

El Ministeri de Defensa ha destinat uns 3,5 milions d’euros en aquestes tasques de reparació, segons consta en la licitació publicada al maig en la Plataforma de Contractació de l’Estat. Aquest import se suma als 5 milions d’euros pressupostats per al primer lot de sis exemplars, que ja estan operatius des de començaments de maig en el front ucraïnès, la qual cosa porta la factura total a uns 8,5 milions (amb impostos) o uns 850.000 euros per unitat. En el seu moment, l’adquisició d’aquests blindats (2005) va sortir a uns 140.000 euros per unitat.

L’enviament, que ja viatja cap al front, integra a més altres blindats: una remesa de 10 vehicles TOA M113 (transporti eruga cuirassat), model dels quals ja s’han enviat altres 20 en altres enviaments.

Amb aquest enviament, la contribució de l’Estat espanyol a la guerra a Ucraïna és ja de deu carros de combat, 30 transports blindats amb erugues produïts per l’empresa estatunidenca FMC Corporation i almenys dues desenes d’altres vehicles multipropòsit. A tot això cal sumar-li els paquets d’armament ja enviats, entre els quals s’inclou munició, projectils, artilleria, míssils i llançadors entre altres.

Tres d’aquests blindats TOA, segons ha fet públic Defensa, es lliuraran a la Guàrdia de Fronteres d’Ucraïna. Aquesta unitat també rebrà cinc camions de transport lleuger de l’Armada. La força naval espanyola ha donat també altres cinc camions per a l’exèrcit de Kíev.

L’enviament inclou a més un blindat multipropòsit de l’Exèrcit de Terra per a la Guàrdia de Fronteres. A més, un BMR (blindat mitjà sobre rodes) transformat en ambulància, i un lot de tres ambulàncies civils sense blindatge i una altra més blindada, aquesta última també per a la Guàrdia de Fronteres.

En el vaixell que ha sortit cap a Ucraïna no hi ha aquesta vegada, indiquen fonts militars, ni munició d’artilleria ni míssils per a la defensa antiaèria, material que sortirà cap a la zona de guerra en altres dates d’aquest estiu, segons té confirmat la ministra Margarita Robles.

El militarisme del Govern “més progressista de la història” no es deté ni tan sols quan es troba “en funcions”, com és la situació actual després dels resultats del 23J. La coalició del PSOE i Unidas Podemos continua així alimentant el militarisme, alineada amb la resta de les potències imperialistes en la intervenció en el conflicte entre Rússia i Ucraïna.

Entre el PSOE i l’ala neo reformista del Govern (Sumar/Podemos), no hi ha fissura quant al compromís imperialista de la coalició, ja sigui través de l’augment de la despesa militar -com es va aprovar en els últims Pressupostos Generals- o amb l’enviament d’armament pesant a Ucraïna. Progressisme imperialista. Business as usual.

Enfront del monstruós desenvolupament d’una guerra reaccionària com la d’Ucraïna i la participació de l’Estat espanyol com a part del bàndol de l’OTAN, l’únic camí favorable als interessos de la classe treballadora i els pobles continua sent la mobilització independent contra la invasió russa i contra la ingerència de l’imperialisme europeu i nord-americà.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"