Món obrer Estat espanyol

VAGA EIVISSA

Històrica vaga de Las Kellys a Eivissa al crit de “No som de ferro”

Un terç de les cambreres de pis d'Eivissa i Formentera es van sumar a la convocatòria de vaga de 48h per la reducció de càrrega de treball i la jubilació anticipada. Una protesta que se suma a les lluites de precàries i precaris d'aquest estiu.

dimarts 27 d’agost de 2019| edici� del dia

Aquest cap de setmana unes 2.000 cambreres de pis van secundar la vaga de dos dies convocada a Eivissa, un dels principals centres turístics de l’Estat espanyol pel sindicat de la “Asociación Kellys de Ibiza y Formentera” i la CGT. Una xifra que suposa un 30% del total de Kellys de l’illa i que és considerada per les treballadores com un autèntic èxit donada la campanya d’assetjament contra la vaga realitzada conjuntament tant per la patronal hotelera com per les direccions de CCOO i UGT.

La principal reivindicació de les dues jornades eren l’aplicació de la llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals per a una regulació dels temps de treball i millora de la tecnologia emprada en la neteja d’habitacions (llits elevadors, carros de tracció mecànica...) i l’accés a la jubilació anticipada. Las Kellys tornen a posar a la palestra la dura realitat del seu treball i les conseqüències físiques que implica, amb la generació de múltiples malalties laborals, sobretot muscular esquelètiques, les quals ni tan sols són reconegudes com a tal. El lema de la vaga no era un altre que un claríssim “No som de ferro”.

Les cambreres de pis van organitzar piquets informatius actius des de primera hora del matí del dissabte i van sortir de les Platja d’en Bossa, És Canar i Port des Torrent, en els quals van formar part més de 200 treballadores. Un d’ells va sofrir una agressió física contra una Kelly i una sindicalista per part d’un turista mentre recorrien els carrers del municipi de Sant Antoni.

Les dues jornades van culminar amb una gran manifestació pels carrers d’Eivissa el diumenge a la tarda. Prop d’un miler de persones s’han mobilitzat i en el tancament de l’acte s’han pogut escoltar tant les denúncies de la situació d’explotació que pateixen com les dirigides als sindicats majoritaris que mantenen en l’oblit i la indefensió cap a aquest col·lectiu, com a molts altres en situació de precarietat.

“Hem fet història! Durant 48 hores moltes de les nostres companyes han decidit no anar al seu treball per a demostrar que ja n’hi ha prou! No podem més amb la càrrega de treball que ens imposen”, així arrencava la seva portaveu Milagros Carreño. Sobre les direccions de CCOO i UGT han assenyalat que “és molt trist veure com després d’anys abanderant la defensa a ultrança de les nostres causes no hagin estat al nostre costat aquesta vegada, quan continuen reclamant a nivell estatal el mateix que nosaltres demanem”.

La mobilització ha comptat amb el suport de la CGT, l’únic sindicat que s’ha sumat a la convocatòria, col·lectius feministes de l’illa i la resta de l’Estat i altres organitzacions obreres i socials com el Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), a més, de la resta de col·lectius de Las Kellys d’altres ciutats.

Sens dubte tot el viscut als hotels de l’illa aquest cap de setmana és històric, mai abans les cambreres de pis havien protagonitzat una vaga amb un seguiment semblant, i se suma aquesta experiència a la de molts altres col·lectius de precàries i precaris que s’estan organitzant i sortint a lluitar, molts aquest mateix estiu com ara a Telepizza, els riders, els riggers (muntatge d’escenaris) o el personal de terra del Prat.
temes relacionats

Dones en lluita   /    Precarietat laboral   /    Vaga   /    Món obrer Estat espanyol   /    Las Kellys

Comentaris

Comentar