×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Heu convertit el dolor en ràbia”, manifestacions a Bizkaia després de l’esfondrament de l’abocador de Zaldibar

Les manifestacions recorren diverses ciutats de Bizkaia enfront de la ràbia d'un desastre ecològic que compta amb dos treballadors desapareguts fa ja set dies.

EsquerraDiari.cat

dimarts 11 de febrer de 2020
Facebook Twitter

Dijous passat es va esfondrar l’abocador de Zaldibar (Bizkaia) sobre l’AP-8. El fet que els dos treballadors atrapats no hagin estat encara rescatats i les crítiques sobre les substàncies tòxiques emmagatzemades en el runam, han provocat mobilitzacions qüestionant al Govern Basc.

La ràbia ha esclatat quan l’organització ecologista Ekologistak Martxan ha fet pública la presència d’elements tòxics com el lindà, d’una banda, i per un altre, enfront de la columna de fum provocada per unes flames que no han pogut ser sufocades des del divendres.

Des d’aquest dilluns han començat a estendre’s les manifestacions a Ermua, Zaldibar, Eibar i Markina per a exigir aclariments sobre l’abocador i, de manera urgent, la localització dels treballadors soterrats des del dijous.

Les manifestacions són impulsades pel moviment “Zaldibar argitu orain!”, que apunta a denunciar que l’abocador “ha generat molta contaminació, posant en perill la salut i el medi ambient”. Exigeixen que “s’acabi amb el silenci, perquè tenim moltes preguntes i cap resposta” i apunten a les responsabilitats polítiques i la mala gestió realitzada fins al moment.

Des d’aquest dilluns s’han proposat recollir signatures amb un comunicat en el qual exigeixen al lehendakari Urkullu que comparegui per a donar detalls de la situació de l’abocador, “S’ha fet públic un informe que constata greus irregularitats en aquest, però que no va haver-hi cap actuació del seu govern sobre aquest tema. Finalment, la descoordinació, la imprudència i la desinformació després de l’incident és indignant. Mitjançant aquesta signatura li sol·licito que comparegui públicament com més aviat millor per a donar explicacions sobre per què l’abocador estava obert si el seu govern va constatar greus irregularitats i per què no es van aplicar les mesures necessàries per a garantir la salut dels treballadors, les persones afectades i el personal del rescat”.

Per part seva, també els sindicats han denunciat la situació. Així ho ha fet ELA, cridant als treballadors d’Euskal Herria a les mobilitzacions per a denunciar el que consideren una situació de sinistralitat laboral, i “que es formin i organitzin empresa a empresa per a posar fre a aquesta sagnia, davant la inoperància d’empresaris i Govern Basc”. Ha denunciat que la falta de prevenció i de control per part del Govern Basc ha exposat a treballadors de l’empresa i als treballadors que estan participant en les labors de rescat i desenrunament. Una exposició molt perillosa a les fibres d’amiant, sense les necessàries mesures de protecció.

La manifestació d’ahir va estar encapçalada per dues pancartes, “Zaldibar argitu orain!” (Treballadors, salut, responsabilitats). I una altra amb el lema de “Mina amorrua bilakatu duzue. Senideak gurekin nahi ditugu” (Heu convertit el dolor en ràbia. Volem als nostres familiars amb nosaltres). I entre els crits es podia escoltar, ”Barinaga errudun" (Barinaga culpable), en referència a l’amo de l’abocador, José Ignacio Barinaga, i "Arriola senar zaude?" (Arriola on estàs?), en al·lusió al exalcalde de la ciutat i conseller de Medi Ambient, Iñaki Arriola.

Les tasques de localització dels dos treballadors desapareguts des de dijous passat 6 de febrer s’han hagut de suspendre per tercera vegada ja que es van detectar riscos de possibles corriments, segons ha informat la consellera de Seguretat del Govern de Lakua, Estefanía Beltrán d’Heredia.


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent