×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Greta Thunberg: "El canvi no vindrà de la COP26, és aquí a fora"

L'activista ambiental sueca ha participat aquest setmana en una reunió denunciant que “aquesta COP26 és igual que les anteriors i no ens portarà a cap part” i que el canvi "no vindrà d'aquí” perquè el lideratge "és aquí a fora”. S'esperen marxen multitudinàries per aquest dissabte.

dijous 4 de novembre de 2021
Facebook Twitter

L’activista ambiental sueca Greta Thunberg ha participat aquesta setmana en una concentració del col·lectiu ecologista Fridays For Future (Divendres pel futur) enfront del centre de convencions on s’està desenvolupant la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26). Allà va dir que el “canvi no vindrà d’aquí dins” perquè el lideratge "és aquí fora, no dins de la COP26”.

“Diem no més ’bla, bla, bla’, no més explotació de les persones, la naturalesa i el planeta; no més el que sigui que facin aquí dins”, va sentenciar Thunberg en declaracions als mitjans a Festival Park, a la vora del riu Clyde, que discorre al costat de la COP26.

Thunberg va arribar a Glasgow diumenge passat amb tren i participarà en dues grans protestes a la ciutat a finals d’aquesta setmana, una el 5 de novembre organitzada per Fridays for Future i una altra el dia 6 en la que participaran diverses organitzacions ambientalistes britàniques de la denominada ’COP coalition’ (coalició COP).

L’activista sueca va dir que “aquesta COP26 és fins ara igual que les anteriors i no ens portarà a cap part” i va agregar que "són només polítics pretenent fer veure que es prenen de debò el nostre futur i el present de les persones que ja sofreixen els impactes de la crisi climàtica".

Posteriorment, s’esperava l’arribada de diversos activistes climàtics a bord del vaixell de Greenpeace conegut com ’Rainbow Warrior’, que va desafiar a les autoritats de Glasgow amb la seva intenció de navegar pel riu Clyde fins a la COP26 -tot i que en principi se li havia denegat l’accés-, encara que finalment no s’ha produit la seva arribada.

Tot i així, un nodrit grup d’activistes de l’organització ecologista Fridays For Future es va dirigir als mitjans reunits al costat del riu per a posar de manifest que “la premsa només busca imatges de Greta i no fa cas a la resta d’activistes”.

Allà també es va reunir un grup d’activistes del col·lectiu Latinas for Climate (Llatines pel Clima), una organització aliada amb Fridays For Future, per a posar de manifest "el model extractivista que finança tecnologia per a fer-li front al canvi climàtic, però que passa per sobre dels drets de les persones". Així ho va dir Karin Watson, activista xilena d’aquest col·lectiu ambientalista llatinoamericà.

"Aquest model roba, embruta i contamina les terres dels pobles originaris", va subratllar Watson en referència a l’extracció de liti, un metall estratègic que és fonamental per a la fabricació de les bateries que impulsen els vehicles elèctrics zero emissions.

Segons van informar diferents organitzacions defensores del medi ambient s’espera que almenys 100.000 manifestants participin en diferents manifestacions a Glasgow, durant la Conferència. Les més importants es realitzaran el dissabte, dia pel que està convocada una jornada d’acció Global.

Durant la primera jornada de la COP26 els líders mundials van fer moltes promeses i van fer discursos encesos sobre el punt límit en què es troba el planeta. No obstant, aquestes conferències han estat i continuen sent dominades per les grans corporacions capitalistes i els governs de les principals potències contaminants del planeta. Des del Protocol de Kyoto en 1997 s’han llançat a l’atmosfera el 50% de les emissions totals de CO₂ que han tingut lloc des de l’inici de l’era industrial (en 1750), i només en els últims set anys s’ha emès el 10%. Després de la Cimera de París (2015) es van registrar els majors increments en les emissions de CO₂ de la història del capitalisme. Aquests governs són impotents per a frenar la crisi climàtica perquè això significaria atacar fortament als guanys capitalistes.

Efectivament la solució no vindrà des de dins d’aquesta conferència, sinó que les mesures necessàries són part d’un programa anticapitalista, atès que el problema de fons està en el desequilibri que genera aquest sistema social.

Et pot interessar: El capitalisme i els seus governs destrueixen el planeta, destruïm el capitalisme!


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya