×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

D'un costat desenes de furgons de la Policia Nacional, agents d'antidisturbis i una reguarda d'accés amb llargues cues perquè estudiants accedeixin a la Facultat de Ciències de la Informació. De l'altre, centenars d'estudiants, professors, sanitaris i pensionistes protestant contra el nomenament d'Isabel Díaz Ayuso com a “Alumni Il·lustre”, al crit de “Ayuso non grata en la UCM”, “Ayuso, pepera, les il·lustres estan fora” i “Visca la lluita de les sanitàries!”.

IzquierdaDiario.es

dimarts 24 de gener
Facebook Twitter

El nomenament d’Ayuso com a alumna il·lustre pel rector de la UCM en plena vaga dels metges i pediatres de l’Atenció Primària ha provocat un profund malestar. El rebuig a aquesta decisió ha estat unànime entre estudiants, docents i treballadors de la universitat, així com entre els sanitaris i organitzacions de pensionistes. Les seves queixes no han quedat en les xarxes socials.

L’ampli desplegament policial que, a comanda del Rector de la UCM Joaquín Goyache, ha estat posat en marxa des de primera hora del matí en els voltants de la Facultat de Ciències de la Informació de Madrid, no ha pogut impedir la protesta de centenars d’estudiants, professors, sanitaris -que es troben a la seva vegada en la segona de les tres jornades de vaga a Madrid-, jubilats i altres persones que s’han reunit per a protestar contra l’escandalós nomenament d’Isabel Díaz Ayuso com a “Alumni Il·lustre”.

La mobilització ha estat promoguda per Contracorrent, l’agrupació de dones Pan y Rosas, juntament amb CGT, el Moviment Assembleari de Treballadors Sanitaris (Mats) i el Sindicat d’Estudiants, entre altres que, reunits en una assemblea d’estudiants, personal de la universitat i sanitaris han convocat a la “jornada de lluita” amb els lemes "No en el nostre nom. Ayuso persona non grata. Visca la lluita de les sanitàries".

Militarització i “check point” policial

Malgrat ser una mobilització autoritzada, el rectorat ha permès l’entrada al campus de desenes d’agents antidisturbis i “lecheras” de la Policia Nacional que han col·lapsat l’accés a la facultat de Ciències de la Informació i han mantingut el campus militaritzat. Els estudiants de Ciències de la Informació que no portaven avui el carnet universitari no han pogut accedir a classe, així com nombrosos treballadors de la Facultat i estudiants d’intercanvi.

“És un escàndol que la universitat pública es militaritzi davant una protesta pacífica” i assenyala que “és gràcies a la Llei de Convivència Universitària, també coneguda com a Llei Mordassa Universitària, que va ser aprovada pel Govern suposadament progressista, que aquestes actuacions policials cada vegada són més comunes als nostres campus”, ha denunciat amb ràbia Natalia Lago, membre de Contracorrent i Pan y Rosas i representant estudiantil en la Facultat de Ciències Polítiques. “On s’ha vist que una universitat pública impedeixi l’accés als estudiants de la mateixa a classe? I tot això per a guardonar com a il·lustre a la gran liquidadora de la sanitat pública i la gestora per excel·lència dels negocis del capital”, ha agregat.

Un pensionista present en la manifestació va recordar a tots els presents una cosa molt important. Per a muntar semblant dispositiu policial contra els estudiants, per a blindar la Universitat, Díaz Ayuso va haver de comptar amb la col·laboració de la Delegació de Govern. És aquest organisme qui disposa quanta policia es mana, quantes unitats antidisturbis, etc. En efecte, des de Delegació del Govern han explicat a Europa Press que "hi ha hagut una estreta col·laboració entre la UCM i la Comunitat de Madrid". Precisament per això hi ha hagut no sols diverses denúncies contra el rector, Joaquín Goyache, sinó també contra el Govern del PSOE i Unides Podem, que és qui té les competències per a enviar a la Policia Nacional a militaritzar la universitat que ha succeït durant la jornada d’avui.

El desplegament policial, que es va iniciar diverses hores abans de la mobilització, ha provocat també que algunes classes es suspenguin perquè els seus docents no posseeixen carnet universitari i s’ha bloquejat l’entrada de mitjans de comunicació al centre. Alguns estudiants matriculats d’assignatures soltes i provinents d’altres facultats s’han perdut les classes d’aquest dilluns. Però la militarització i la forta presència policial no ha impedit la protesta en l’exterior de la facultat, on s’escoltaba el crit de “Ayuso i el rector la mateixa merda són”.

“Il·lustres són les sanitàries!”

Les organitzacions convocants de la jornada de lluita han plantejat que Ayuso és “la gran liquidadora de la sanitat pública i la gestora per excel·lència dels negocis del capital”. Així ho explicava Natalia Lago en declaracions a l’ANEU: “Per al rector és il·lustre la que diu que els joves no tenim cultura de l’esforç quan som els més explotats i la que va deixar morir a milers d’ancians en les residències durant la pandèmia. Per això avui estem aquí manifestant-nos en solidaritat amb les lluites de les sanitàries, per la unitat obrera estudiantil i contra aquesta universitat neoliberal al servei de les empreses”, assenyalava davant d’una immensa pancarta que deia “Visca la lluita de les sanitàries! Per una universitat al servei dels treballadors i el poble!”.

Els professors també han mostrat el seu total descontent amb el nomenament. El dimecres de la setmana passada van lliurar al rector més de 1200 signatures en les quals els docents i investigadors s’oposaven a la decisió de Goyache. El dijous estudiants i treballadors de la secció sindical de CGT es van concentrar enfront d’odontologia, on es trobava el rector. “La seva política és la de la creació contínua d’universitats privades, la de la precarització de la universitat pública i convertir-les en quiosquets” es deia a un vídeo la CGT. La mateixa setmana una enquesta online ha estat signada per altres 1500 persones que repudien el nomenament d’Ayuso com a alumna il·lustre.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Lucía Nistal, investigadora universitària i portaveu de la CRT. “La universitat pública es troba segrestada per empreses, bancs i els partits del règim, que tant des del Consell Social que governa les universitats i en el qual participen entitats com el Santander, fins al propi rectorat, contribueixen a perpetuar un model d’universitat antidemocràtic”, ha assegurat.

A la manifestació també han acudit membres d’altres col·lectius, com Hilario Montero, un pensionista de 76 anys, que ha decidit unir-se a la protesta al costat d’altres companys: “En la universitat hi ha més persones il·lustres que ella i no estem d’acord amb el nomenament”, es queixa Montero mentre subjecta una de les pancartes. “Damunt de les morts en residències li donen un reconeixement”, afegeix en declaracions a El País.

Assemblea oberta de sanitaris, treballadors, pensionistes i estudiants

En el mateix acte hi hagut també una assemblea i micro obert en la qual han pres la paraula treballadores de la sanitat, estudiants, docents de la facultat i pensionistes.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”