Món obrer

ACCIDENT LABORAL BARCELONA

Glovo: "La precarietat i l’explotació laboral maten"

Un jove treballador de Glovo mor a Barcelona en un accident laboral, mentre conduïa amb bicicleta amb el quadrat groc a l'esquena i una quotidiana precarietat laboral que finalment el va matar.

Cynthia Lub

Barcelona | @LubCynthia

dilluns 27 de maig de 2019| edició del dia

Eren les 23.15 hores entre els carrers Balmes i la Gran Via de les Corts Catalanes i un encreuament fatal entre un repartidor de l’empresa Glovo amb bicicleta i un camió del servei de neteja acaba amb la vida d’un jove treballador.

A les seves xarxes l’empresa Glovo ha dit que lamentava els fets i que “Estem col·laborant amb les autoritats per a determinar les causes d’aquest succés”.

No obstant això, més de cent treballadors i treballadores es van manifestar ahir explicant la ‘causa dels successos’ a la seu de l’empresa de Barcelona: “Volem denunciar públicament i fer responsable a Glovo de la mort del nostre company. I als polítics que s’han posat de perfil aquesta situació, que es posin a treballar perquè no hi hagi una mort més en les carreteres”.

Les treballadores i treballadores mostren així que les ‘causes dels fets’ comencen en el model de precarietat laboral de l’empresa, una més entre tantes impulsores de l’anomenat “capitalisme col·laboratiu”. Comencen i en aquest cas acaben amb la vida d’un treballador.

La joventut precària no va trigar a manifestar-se. Dani Gutièrrez, extreballador de Glovo i Deliveroo i portaveu de la plataforma Riders per Drets, va denunciar que: “Volem denunciar l’explotació a la qual Glovo ens té sotmesos, a la qual s’intenta cobrir amb la desregularització que precaritza les nostres vides, la pressió a la qual se’ns sotmet a l’hora de repartir, la carrega de volum excessiva, la rapidesa en les carreteres que ens porten a jugar-nos la vida sense cap mena de prevenció de riscos laborals, sense cap mena de material de seguretat viària. I així va acabar passant el que des de molt de temps hem dit que passaria, que és que algun sofriria la mort”.

Una mort que podria ocórrer-li a qualsevol d’ells. Davant la qual cosa la plataforma “Riders per Drets” han unit les seves bicicletes tallant els carrers i mirant un foc en el centre, entre silencis i crits de protesta, amb motxilles de Glovo cremades. I Així ho continuaran fent, tal com va anunciar el portaveu de ’riders’ cridant per a aquest dilluns a una altra cita, aquesta vegada a les 12 en la seu principal de Glovo a Barcelona, al carrer Pallars.

Empreses com Deliveroo, Glovo, Stuart i Ubereats entre altres, són les que garanteixen condicions de treball enormement precàries, sense cap dret, ni protecció mèdica, ja que no existeix cap contracte per a aquests (falsos) autònoms. Els repartidors en bicicletes estan exposats a una alta sinistralitat, ja que recorren 60 i 80 quilòmetres diaris i quan sofreixen algun tipus d’accident, no se’ls considera com un accident laboral sinó com a malaltia comuna.

Aquesta situació la sofreixen també sectors d’hostaleria com les cambreres d’hotels, tal com denuncien Las Kellys.

Una realitat que sofreix i viu la joventut precària a tot l’Estat i que ha provocat un brot de solidaritat i concentracions a ciutats com Madrid, Bilbao, entre altres, mostrant que si “la precarietat mata”, la joventut treballadora s’organitza.
temes relacionats

Glovo   /    Món obrer   /    Precarietat laboral   /    Món obrer Estat espanyol   /    Jovent

Comentaris

Comentar