×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Gairebé 40 periodistes assassinats en el món en el que va de l’any

Almenys 38 periodistes han estat assassinats en 15 països en els tres primers mesos de l'any. La xifra no para de créixer cada any. Mèxic i Ucraïna entre els països amb més quantitat de casos, però no els únics.

EsquerraDiari.cat

dimarts 12 d’abril de 2022
Facebook Twitter

Ser periodista fa temps que és considerat una professió de risc, més encara quan s’incomoda als governs o poders fàctics de torn, incloent-hi els que operen en la foscor com el narco, el crim organitzat i les relacions que existeixen entre aquests, policies, paramilitars i empresaris.

La xifra ha anat creixent en els últims anys i les organitzacions de defensa de les i els periodistes han recopilat les dades i denunciant la persecució i assassinats.

Mèxic és un dels llocs més perillosos per a exercir l’ofici, però no és l’únic.

L’informe de l’ONG "Campaña Emblema de Prensa", publicat aquest dilluns assenyala que trenta-vuit periodistes van ser assassinats en 15 països en els tres primers mesos de l’any, la qual cosa representa tres comunicadors morts en circumstàncies violentes cada setmana.

Aquestes xifres són significativament superiors a les registrades en el mateix període de l’any passat, quan un total de quinze van ser assassinats.

L’agreujament de la situació de seguretat per als periodistes s’atribueix a la guerra d’Ucraïna i a la criminalitat a Mèxic, segons apunta l’ONG.

La guerra a Ucraïna ja s’ha cobrat la vida de nou periodistes i prop de vint han resultat ferits. A més, almenys altres deu han estat detinguts.

A Mèxic, la xifra dels periodistes morts des que va començar l’any pràcticament s’equipara al nombre total de morts de tot el 2021. La mateixa sort corren en aquest país els activistes per causes socials i en particular els ambientalistes.

El president de l’ONG, el periodista suís Blaise Lampen, va demanar a les parts del conflicte protegir el col·lectiu perquè compleixi amb la seva missió i que s’investigui independentment cada mort perquè els responsables responguin pels seus actes.

"Les autoritats han de lluitar amb molta més fermesa contra la impunitat i buscar més activament als responsables d’aquests assassinats i als seus patrocinadors", va continuar.

Altres països on van morir de manera violenta periodistes van ser Haití, l’Índia, el Pakistan, Iemen, el Brasil, Txad, els Estats Units, Filipines, Guatemala, Hondures, el Kazakhstan, Birmània i Turquia.

En el cas d’Ucraïna la situació dels periodistes es veu més afectada encara tenint en compte les polítiques tant de Rússia, com dels països de l’OTAN de prohibir canals i emissions, restringir el treball dels reporters o el que puguin dir (en el cas de Rússia) o habilitar els discursos rusofòbics i d’odi conta la població que pot incloure l’anomenat al seu assassinat directament (cosa que va permetre Mark Zuckerberg per a les seves plataformes Facebook i Instagram). Això no fa més que aprofundir la inseguretat de les i els periodistes, en particular els de guerra que operen sobre el terreny.


Facebook Twitter
Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light