×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

França viu una nova jornada de vagues i mobilitzacions

Ferroviaris, treballadors de l'aeroport i refineries, estudiants de secundària i universitats protagonitzen una nova jornada de lluita contra la reforma de les pensions de Macron.

EsquerraDiari.cat

dijous 6 d’abril de 2023
Facebook Twitter

Amb piquets, talls d’autopista i bloquejos a l’aeroport Charles de Gaulle, aquest 6 d’abril començava una nova jornada de lluita i mobilització a França convocada per la Intersindical. Se sumen així més d’una desena de massives jornades des que va començar la lluita contra la reforma de les pensions fa ja dos mesos i mig.

En aquests dies, les direccions burocràtiques dels sindicats han mantingut reunions amb el govern, del qual han sortit, com era esperable, sense cap resultat favorable als treballadors. A l’únic que han afavorit aquestes “converses” és al govern de Macron, que ha muntat aquest teatre per mostrar-se predisposat al “diàleg” quan en realitat no pensa concedir res.

Des de l’aplicació del decret 49.3, la determinació dels vaguistes ha fet un salt que s’ha expressat en vagues dures en alguns sectors, així com l’entrada massiva del moviment estudiantil en la lluita. No obstant això, la intersindical continua situant les seves convocatòries en el marc del règim i promou la il·lusió que serà possible convèncer a les institucions més reaccionàries que siguin un punt de suport contra la reforma de pensions. Ara, fa una crida a confiar en la decisió del Consell Constitucional, esperant que sigui aquesta institució antidemocràtica la que es pronunciï contra la reforma, el pròxim 14 d’abril.

D’aquesta manera, intenta mantenir les mobilitzacions com a meres mesures de "pressió", convocant accions aïllades, i negant-se a radicalitzar la lluita mitjançant la vaga general renovable, com exigeixen diversos sectors.

És el cas de la Xarxa per la Vaga General que acaba de publicar una declaració signada per 250 activistes sindicals, vaguistes i intel·lectuals qüestionant l’estratègia de les direccions burocraticas agrupades en la Intersindical i van cridar a seguir la lluita.

En la prèvia de la jornada d’aquest dijous els treballadors de la refineria de Total a Normandia, la més gran de França, van obtenir una victòria significativa en aconseguir que la justícia frenés la políitca de requisicions del govern. Les requisicions són un instrument legal coercitiu pel qual el govern nacional o local pot obligar els treballadors en vaga a retornar als llocs de treball sota amenaça de presó o multes elevades. Això és el que havia fet el dilluns passat el prefecte del departament de Seine-Maritime, requisant als treballadors de la refineria de Normandia perquè tornin a treballar amb l’objectiu de tornar a despatxar combustible a la regió de Île de France i a la Vall del Loira just abans de les vacances, i evitar d’aquesta manera el desproveïment. Aquesta decisió acaba de ser anul·lada pel tribunal de Rouen, sota la pressió dels treballadors en vaga, aconseguint una important victòria.

Mobilitzacions en les principals ciutats


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna