×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Felip VI is not welcome in Catalonia"

En el primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, milers de persones s'han solidaritzat amb les víctimes i familiars en un homenatge paral·lel a l'oficial que encapçalava Felip VI.

Arsen Sabaté

divendres 17 d’agost de 2018
Facebook Twitter

Foto: @CDRCatOficial

Aquest divendres es compleix el primer aniversari del 17A. Els atemptats yihadistes en La Rambla de Barcelona i Cambrils que van provocar la mort de 16 persones i 155 ferits.

Per a aquest matí l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat un acte homenatge cap a les víctimes que van perdre la vida en els atemptats i els seus familiars. Uns actes en els quals han participat, a més, diferents personalitats, polítics i el president del Govern, Pedro Sánchez. El Rei Felipe VI també ha assistit, una vegada que la Casa Real publiqués la seva presència fa dies.

Per la seva banda, nombrosos CDR (Comitès de Defensa de la República), així com també l’esquerra independentista de Catalunya, convocaven en paral·lel un altre homenatge a les víctimes del 17A enfront de la hipocresia que representa l’acte oficial, amb la presència de la mateixa Monarquia o el propi Govern que fan negoci amb la venda d’armes o les intervencions militars que després generen els mateixos reaccionaris atemptats del ISIS.

En un marxa que ha transcorregut en silenci com a homenatge a les víctimes, centenars de persones han avançat des del final de la Rambla fins al mosaic de Miró, just on es va parar la furgoneta de l’atemptat i on també s’ha realitzat una ofrena floral per part dels familiars.

Més enllà d’aquest punt neuràlgic la marxa no ha pogut avançar doncs un operatiu policial dels Mossos d’Esquadra impedia avançar i coincidir amb l’acte oficial presidit per Felip VI.

Així i tot, durant el transcurs de la marxa s’ha pogut presenciar novament un gran sentiment de rebot cap a la monarquia amb pancartes com “Felipe, qui vol la pau, no trafica amb armes”, “Felipe VI còmplice dels atemptats” o “La República catalana no té Rei. Fora el Borbó”. A més de nombroses pancartes contra la islamofóbia que ve augmentant per part de diferents grups de tall racista i xenòfob des que es produïssin els atemptats.

En el mateix sentit, en diferents punts estratègics del centre de Barcelona, i ja des de la nit abans, s’han pogut observar pancartes gegants denunciant la complicitat del Règim del 78 com la que assenyalava “Les vostres guerres, els nostres morts” o més directament contra la Monarquia “El Rei no és benvingut als Països Catalans”.

Una imatge que, sens dubte, recorda a la de fa just un any, dies quan després dels mateixos atemptats, Felip VI encapçalava una gran manifestació entre crits de fora i una gran pancarta amb visibilitat aèria que deia “Felipe VI i Govern espanyol, còmplices del comerç d’armes. No teniu vergonya”.

I és que és fart conegut que el Règim espanyol va vendre armes a Aràbia Saudita per 116 milions d’euros o 5 fragates per 2.000 milions entre altres operacions “comercials”, per parlar només dels exemples més recents. Armes que Aràbia Saudita no va dubtar a utilitzar en la seva invasió punitiva a Iemen. A més, al gener d’aquest mateix any, el país saudita va ser visitat pel propi Felip VI per tancar una altra operació de vendes d’armes.

Com també era coneguda l’amistat entre el Rei Juan Carlos i la casa Saudita, ja des de l’època de la mort del Rei Fahd, així com també la llarga relació amb els emirs de Qatar i de Kuwait. Aquesta “amistat” està fonamentada en negocis de milers de milions d’euros. Valgui com a botó de mostra el consorci espanyol que va guanyar la licitació de l’AVE de Medina a la Meca per més de 6.600 milions d’euros. La major obra espanyola en l’exterior.

No obstant això, si hi ha alguna cosa que ha acabat d’aprofundir a Catalunya aquest sentiment de rebot cap a la Monarquia és el discurs de Felip VI del “a por ellos”, pronunciat el 3 d’octubre, l’endemà passat de la celebració del referèndum de l’1-O i que va deixar més d’1.000 ferits. Aquella nit, el monarca va fer una crida a que es prenguessin totes les mesures necessàries per restablir la normalitat institucional. Amb aquelles paraules es donava llum verda al cop institucional del 155 contra el poble de Catalunya i les aspiracions de milions de persones.

Potser per això, ha estat necessari que, uns metres més amunt de la Rambla, just on se celebrava l’acte homenatge oficial, desenes de persones proferissin també crits de "Viva el Rey" o "Viva la Guardia Civil". Una autèntica vergonya que reforça encara més el caràcter reaccionari d’aquest Règim.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah