×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Esquerra Diari presenta ’Encausades’ en una taula rodona sobre l’ofensiva repressiva amb nombrosos represaliats

Marcel Vivet, Carles Herèdia, Verónica Landa, Laura d'Arran i Pablo Castilla de Contracorrent participen en el Fòrum d'Esquerra Diari de la presentació de 'Encausades: veus contra la repressió' a la facultat de Comunicació de la Pompeu Fabra.

Redacció Esquerra Diari

dissabte 12 de febrer de 2022
Facebook Twitter
🔴 Presentació d'#Encausades: periodisme de l'altra banda de la barricada - YouTube

A poc de que es compleixi un any de la lluita i les protestes per la Llibertat de Pablo Hasél, des d’Esquerra Diari i l’agrupació juvenil Contracorrent es presentava la sèrie de vídeo-entrevistes ’Encausades: veus contra la repressió’, un projecte audiovisual que ve denunciant l’ofensiva repressiva que sembla no tenir fi d’ençà l’u d’octubre de 2017.

La presentació va tenir lloc aquest dijous 10 de febrer a la facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i es va poder donar un bon debat sobre la necessitat de no acatar ni rendir-se davant aquesta ofensiva que prentén que s’accepti el marc de precarietat i misèria creixent al qual els diferents governs, tant el “progressista” de Moncloa com el “republicà” de Palau, condemnen a tota una generació

D’aquest debat van poder participar diferents encausades que previament ja han passat per davant les càmeres d’Esquerra Diari com Marcel Vivet, militant de La Forja i recentment condemnat a cinc anys de presó. Carles Herèdia, periodista i politòleg, que s’enfronta a una petició de presó també per participar en una concentració contra un acte de Vox, o Verónica Landa, periodista d’Esquerra Diari i querellada per Sebastián Trapote, Cap Superior de la Policia Nacional a Catalunya durant l’u d’octubre.

També va participar la Laura, militant d’Arran, organització juvenil objecte d’una llarga llista d’acusacions i una constant campanya de criminalització des de la dreta i mitjans espanyolistes. I Pablo Castilla, portaveu de Contracorrent, va presentar i moderar el debat.

En una breu introducció, Castilla va explicar el projecte d’Encausades però també va voler donar a conèixer Esquerra Diari com a part de la xarxa internacional de La Izquierda Diario arreu del món, i impulsat a l’Estat espanyol des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores. Tot definint-lo com "un periodisme de l’altra banda de la barricada", una tasca militant autofinançada amb la qual va animar a conèixer-la, i a participar com a col·laboradores.

Acte seguit, en una primera ronda de debat del Fòrum entre les diferents encausades presents, es van exposar les diferents causes, així com el paper dels Mossos d’Esquadra i les demés les forces policials en la repressió. Però també, i aprofundint i polititzant més en la qüestió repressiva, es va destacar la responsabilitat política dels diferents governs, tant el de l’Estat espanyol, com també el del govern de la Generalitat, situant-se al capdavant de la criminalització a tants joves i activistes.

En una segona ronda, es va aprofundir en un marc de crisis generalitzades com les de l’habitatge, la laboral o l’educativa entre moltes altres i que peguen frontalment a la joventut, a les dones, el moviment LGTBI o a les persones racialitzades, entre altres sectors populars.

Arran d’això, es va plantejar el debat sobre quina és la relació entre la repressió i les polítiques dels diferents governs per combatre i disciplinar la protesta social. Així, es va fer menció al rol del govern del PSOE i Unidas Podemos enviant tanquetes antiavalots a reprimir als treballadors en vaga de Cadis i el mateix que revalida la reforma laboral del 2012 en lloc de derogar-la.

És el cas també del govern processista de Catalunya que es presenta com acusació en gairebé totes les causes judicials contra activistes independentistes o el mateix que ven les aspiracions del moviment democràtic català a canvi d’assolir la seva part dels Fons Europeus i finalitzar el retorn a l’autonomisme català.

Un debat que obria la port a discutir quina alternativa cal per fer front. Precissament, per a acabar, Pablo Castilla va tancar aquest segon torn plantejant que l’alternativa ha de passar per una esquerra amb un programa anticapitalista i de classe capaç de convèncer a la classe treballadora de prendre les regnes i situar-se al capdavant de la resta de sectors oprimits i explotats i que pugui donar una solució veritable a tants que lluiten pels seus drets i llibertats socials i democràtics.

El Fòrum de presentació d’Encausades i de debat sobre la repressió va finalitzar amb la participació també d’altres encausades que es van apropar per a explicar les seves situacions i amb ganes de formar una coordinació entre les diferents causes que pugui combatre efectivament la repressió i acabar amb les lleis lliberticides. A més, es va concloure amb la intenció de seguir amb aquests debats en altres facultats per part de Contracorrent i Esquerra Diari, la publicació de noves vídeo-entrevistes i convidar a totes les assistents a participar del diari.

Mira aquí les vídeo-entrevistes deEncausades

També pots llegir: Encausades: veus contra la repressió


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna