L’escola va tenir lloc en el Centre Cívic Cotxeres de Sants i es va realitzar una setmana després de l’edició de Madrid, celebrada entre l’1 i el 3 de juliol a Navacerrada. Sota el lema de “Davant un sistema capitalista que només genera majors crisis i guerres: idees i debats per revolucionar el món”, en total es van realitzar més de 20 xerrades i tallers en un context signat per la guerra d’Ucraïna, una ofensiva imperialista sense precedents ratificada en la recent cimera de l’OTAN, una profunda crisi econòmica i social en embrió, majors tendències a la lluita de classes en diversos països, auge de l’extrema dreta, un govern “progressista” al capdavant de l’agenda imperialista i de l’IBEX35 i la fallida del neo-reformisme d’Unidas Podemos i el procés a Catalunya.

L’edició catalana va començar dijous amb una xerrada sobre Esquerra Diari i la Xarxa Internacional La Izquierda Diario, a càrrec de Cynthia Lub -mebre del Comitè de Redacció d’Esquerra Diari-, Alberta Nur - membre del Comitè de Redacció de Revolution Permanente- i Mariona Tasquer - militant de Contracorrent–, amb el títol “Periodisme des d’aquesta banda de la barricada”. En l’acte es va abordar el projecte dels diaris digitals impulsat pel CRT i el nostre corrent internacional, tant com una eina per a lligar-se als principals fenòmens de la lluita de classes, com per a l’emergència d’una esquerra revolucionària alternativa al neo-reformisme o la política de “mà estesa” a la burgesia catalana de la CUP a Catalunya, o al soberanisme d’esquerra de Melenchon o el Nou Partit Anticapitalista a França.

També van prendre la paraula Assumpta, de la Intersindical Alternativa de Catalunya, que va saludar el paper d’Esquerra Diari en la vaga d’interins i d’educació d’enguany, Rosa, de la comissió laboral de 8M, que va reivindicar el rol durant la lluita en el moviment feminista perquè aquest prengués la denúncia de la reforma laboral de Yolanda Díaz, i Sonia, part del grup de suport als encausats per l’Operació Judes, per agrair el paper del diari en la denúncia a la repressió contra l’independentisme per part del govern central i la Generalitat.

El divendres va seguir amb una taula sota el títol “Com revolucionar els sindicats per lluitar?”, en la que Ivan Brova, Verónica Landa, de CGT Lleure i Yassine, conductor d’autobús de la RATP de París, van abordar els principals reptes del moviment obrer en un context de crisi i inflació, reprenent algunes experiències recents com la vaga educativa catalana o la coordinació de les vagues de transport contra el “pensionazo” de Macron, fonamental per superar el bloqueig de la burocràcia sindical.

A la tarda va tenir lloc la taula rodona “Ucraïna i rearmament imperialista: una època de crisi, guerres i revolucions” amb Alberta Nur, de Revolution Permanente de França, Marius Maier, del grup RIO d’Alemanya, i Santiago Lupe, del CRT. Un diàleg en què es va explicar la perspectiva que defensem les i els socialistes revolucionaris davant la guerra a Ucraïna i l’escalada imperialista, es va denunciar el rol de l’imperialisme francès, alemany i espanyol en l’espoli dels pobles semicolonials i les criminals polítiques de frontera de la UE, i es va polemitzar amb altres posicions en l’esquerra que se subordinen a l’agenda de l’OTAN, blanquegen la reaccionària invasió russa o encoratgen il·lusions en una utòpica sortida diplomàtica.

El dissabte va començar amb dos tallers simultanis, un, a càrrec de Federico Grom, sota el títol “En defensa del comunisme: la lluita del trotskisme contra l’estalinisme”, i un altre, a càrrec de Santiago Lupe, “La revolució espanyola: prova de foc de l’anarquisme”, en els quals es van repassar algunes de les lliçons més importants de dues de les majors revolucions de la història i la seva vigència i actualització per pensar les del futur.

Li va seguir la xerrada de Pan y Rosas “Per un feminisme de classe, anticapitalista i antiimperialista”, a càrrec de Verónica Landa i Mariona Tasquer, en la qual es va exposar el feminisme que volem construir, en debat amb els corrents postmoderns i rojipardas del moviment feminista i l’esquerra.

L’escola la va tancar la xerrada a càrrec de Pablo Castilla i Santiago Lupe “Contra la distopia capitalista: la lluita per una societat socialista sense explotació ni opressió”. En ella Lupe va traçar un repàs a les principals fites de l’època de crisi, guerres i revolucions que es va inaugurar amb l’esclat de la I Guerra Mundial, posant èmfasi en les oportunitats revolucionàries que s’havien plantejat per superar el capitalisme, el rol de les direccions reformistes per evitar-ho i les tendències profundes que es venen desenvolupant des de la crisi del 2008 que reactualitzen els trets de l’època. Castilla va continuar debatent el sentit comú impost després de l’ofensiva neoliberal d’acceptació com a inevitable el capitalisme i les seves catàstrofes, demostrant la possibilitat i necessitat de lluitar per una altra societat en la qual es posi en el centre la satisfacció de les necessitats socials, per a això la lluita per expropiar als expropiadors i la construcció d’organitzacions revolucionàries són tasques ineludibles.

Moltes de les i els assistents a l’escola són part dels avanços del CRT entre la joventut, el moviment de dones i el moviment obrer, i coincidien que aquests espais d’intercanvi i reflexió serveixen per “esmolar les armes de la crítica” que necessitem per parar la maquinària guerrerista i destructiva dels capitalistes. Les xerrades, els tallers, les converses en els moments d’oci… van servir per donar majors fonaments per comprendre l’etapa que obre l’actual crisi, la guerra i l’escalada imperialistes i l’actualitat de lluitar per una societat socialista, i per a això fer el pas a militar i construir organitzacions revolucionàries.
Al llarg dels pròxims dies s’aniran publicant en aquest diari vídeos i articles sobre les xerrades i debats que van tenir lloc.