×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

En la batalla cultural a Tik Tok… també hi ha joves que es rebel·len per esquerra

dimecres 28 de juny de 2023
Facebook Twitter

Tik Tok, la xarxa on et pots arribar a passar hores lliscant la pantalla per veure un vídeo darrere l’altre. Lluny de ser un espai buit de política, l’extrema dreta ha entès perfectament el seu potencial per arribar a grans audiències, especialment en la joventut. Tots ens hem trobat amb algun podcast de “emprenedors” que t’animen a fer-te ric – a base de força de voluntat – i anar al gimnàs per convertir-te en un superhome. Els missatges de dreta inunden les xarxes amb el seu discurs contra el suposat "govern socialcomunista amic dels etarres, els independentistes i el lobby queer". La mateixa línia que repeteixen en el Congrés.

D’altra banda, els influencers del "progressisme" surten en defensa del seu govern. Entre ells està el politòleg i tiktoker Alan Barroso, habitual en tertúlies televisives i enèrgic capdavanter de l’acció del govern del PSOE i Unidas Podemos. Justifiquen o simplement es neguen a nomenar fets com la matança a Melilla, el guerrerisme de l’OTAN, el regal de milers de milions a les empreses amb els Fons Europeus o les xifres que donen compte que, després de 4 anys, avui els salaris són més baixos en poder de compra o l’habitatge s’ha disparat a nivells de la bombolla prèvia a la crisi del 2008.

En aquesta batalla pel relat entre conservadors i “progressistes” també es colen altres joves de la Generació Z disposats a oposar-se a la dreta de veritat sense resignar-se a la defensa d’aquesta "esquerra" de mentida.

En el compte de l’organització juvenil Contracorrent, diverses estudiants i joves precàries realitzen contingut en aquest sentit. Un d’ells és Pablo Castilla, un estudiant de la UPF de Barcelona, que també treballa com a guia històric.

En aquests dies ve traient una sèrie de vídeos comentant les entrevistes dels candidats a les eleccions. Primer va ser el torn de Pedro Sánchez amb Évole diumenge passat. Pocs minuts li van fer falta per acabar amb qualsevol dubte sobre si el president tenia o no quelcom d’esquerres: amic dels empresaris, repressor contra l’independentisme i defensor de l’OTAN.

@contracorriente_juv 🔴Si te perdiste la entrevista de Sánchez con Évole, aquí te lo resumimos. Amigo de las empresas, aliado con la dictadura de Mohammed VI contra el pueblo saharaui y los inmigrantes y reivindicando haber acabado con las protestas independentistas. Todo con la pintura "progresista" de Unidas Podemos con Pablo Iglesias y Yolanda Díaz. 🔴No se puede frenar a la derecha de verdad con una izquierda de mentira. Contra PP y Vox es inútil el mal menor. A los fachas los paramos desde la lucha de la clase obrera, las mujeres y la juventud. #anticapitalismo #anticapitalistas #yolandadiaz #sumar #psoe #up #unidaspodemos #lodepedro #lodeevole #lentejas #pedrosanchez #foryoupage #fypシ #foryou #parati #izquierda #elecciones2023 #23j #politica ♬ sonido original - Contracorriente Juvenil

També va analitzar el pas de Yolanda Díaz de Sumar, i el seu llegat com a vicepresidenta d’Unidas Podemos, per l’Objectiu d’Ana Pastor aquest dilluns. El jove desmuntava la reforma laboral i la pujada de l’SMI de les quals presumeix la ministra per demostrar com realment manté la precarietat de les i els treballadors, especialment dels joves i les dones, i s’ha produït una caiguda del poder adquisitiu històrica en aquesta última legislatura. Si a Sánchez li criticava la seva posició amb el Sàhara i aliança amb la dictadura de Mohammed VI, Yolanda Díaz rebia per la seva hipocresia respecte a aquest mateix tema. Sobre la qüestió catalana va parlar per denunciar l’oposició de SUMAR a l’autodeterminació de Catalunya.

@contracorriente_juv 🔴Hoy toca repasar la entrevista de Ana Pastor con Yolanda Díaz en #ElObjetivo. 🔴Hablamos de la realidad de la reforma laboral, el SMI y la posición de SUMAR sobre el Sáhara, la OTAN y Catalunya. 🔴Spoiler: los "progresistas" tienen más en común con la derecha de lo que les gusta reconocer a ambos. #comunismo #españa #juventud #parati #anticapitalismo #fyp #politica #23j #sumar #yolandadiaz #yolandadiazelobjetivo #fyp #smi #reformalaboral ♬ sonido original - Contracorriente Juvenil

Però a més de deixar en evidència el relat “progressista”, també li ha dedicat els seus vídeos per pegar-li a la dreta. Això deia sobre el creixement del PP i Vox: “La realitat és que Abascal, Ayuso i companyia han crescut gràcies al malestar deixat per un govern que, encara que es diu d’esquerres, ha assumit l’agenda de la dreta. Via lliure perquè els fatxes del PP i Vox llancin el seu discurs contra les dones, els immigrants, els independentistes, el col·lectiu LGTBI i despleguin les seves polítiques neoliberals”.

A la pregunta d’Esquerra Diari de com pensa seguir aquesta campanya, Pablo ens explica que "la idea és seguir amb les entrevistes de Feijóo, Abascal, com la que donarà el líder del PP en el Hormiguero aquest dimecres. Prefereixo analitzar les entrevistes que els fan periodistes amics, serveix per evidenciar tant les seves propostes i mentides, com el rol del periodisme del règim".

A més dels partits estatals, Pablo també espera poder analitzar a altres candidats com Rufian, d’ERC: "Fa falta que algú assenyali a figures com aquesta, que va de progre i super indepe, però després és la crossa del PSOE, a Catalunya governa per a les grans famílies i han estat el corresponsables de la desactivació del moviment pel dret a decidir".

El jove alerta de l’ofensiva conservadora i anti-drets que suposaria un govern PP-Vox. No obstant això, es plantava per defensar el vot nul en les pròximes eleccions parlant de donar una resposta política al malestar.

"Ells tenen els seus partits (“progressistes” i conservadors). Ens toca a la joventut, la classe treballadora i les dones organitzar la nostra força en una esquerra socialista i revolucionària amb independència de classe per a donar la batalla en cada centre de treball i d’estudi" – afirmava el portaveu de Contracorrent.

Esperem amb ganes el següent d’aquesta sèrie de vídeos perquè, entre tant discurs reaccionari o per defensar el mal menor, fa falta recuperar la rebel·lia de la joventut per a lluitar per una sortida anticapitalista.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones