×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els sindicats i organitzacions polítiques de l’esquerra basca unides en solidaritat amb Catalunya

Durant tota la setmana hem sabut sobre la mobilització massiva que s'està donant a Catalunya, en resposta a la sentència del proces català, contra la repressió de l'estat i per la lliberació dels presos politicos. Des del dilluns, les marxes són cada vegada més massives, i les reivindicacions han tingut cada vegada més resò, no només a Catalunya sinó també en altres ciutats com Madrid, on va haver-hi una gran manifestació en solidaritat, i també a Euskal Herria on des de fa dos dies la mobilització i les expressions de solidaritat prenen els carrers i, en alguns sectors, els centres de treball.

Leire Izargorri

Lola Alduna

dissabte 19 d’octubre de 2019
Facebook Twitter

La joventut i els treballadors bascos també prenen els carrers i els seus centres de treball

Dijous passat 17 es va fer pública la crida de la majoria sindical basca, a sumar-se a la convocatòria dels sindicats catalans, organitzant protestes a Bilbao, Pamplona, Vitória i San Sebastian. Com a resultat ahir a les 12 del migdia es van produïr aturades en més de 200 empreses.

Les concentracions s’han realitzat sota el lema “erreferenduma ez dóna delitua” (el referèndum no és delicte). El responsable del sindicat ELA de Navarra I. Pascual ha indicat els tres objectius d’aquestes concentracions: demostrar la solidaritat treballadora cap als catalans; cridar a la manifestació nacional que tindrà lloc demà dissabte 19 a Donostia i denunciar l’estratègia repressiva del govern per a acabar amb la major expressió democràtica des de 1978.

Organitzacions polítiques, sindicals, culturals i socials de l’esquerra unides contra la sentència del proces i la repressió de l’Estat

En aquest context, nombrosos agents polítics, socials, culturals i sindicals d’Euskal Herria van signar un manifest en el qual van reivindicar "la llibertat de tots els presos", advertint de la urgència d’una solució política i donant suport a la mobilització convocada per Gure Esku Dago (plataforma que va neixer en 2013 per la defensa del dret d’autodeterminació) per al 18 d’octubre, amb la consigna: “El referèndum no és delicte. Llibertat”.

El document va ser signat per PNB, EH Bildu i Podemos, també es van adherir els sindicats ELA, LAB, Steilas, ESK, Hiru i Etxalde, així com la Plataforma Democracia Bai i l’associació d’advocats Erabakizaleak entre molts altres. Entre els quals donen suport a la iniciativa es troben també figures com el músic reconegut, Fermin Muguruza o Ibarretxe, antic lehendakari que també va impulsar un referèndum en el seu moment.

"Tenim el convenciment que la sentència implica greus conseqüències per als drets i llibertats fonamentals", han declarat, afegint que: "En democràcia no es poden criminalitzar les mobilitzacions democràtiques i pacífiques, ni la dissidència política". És per això que s’uneixen a través d’aquest manifest apostant per una solució democràtica que permeti a la joventut i els treballadors catalans decidir el seu futur lliure i democràticament.

La joventut i els treballadors bascos, igual que els catalans, prenen els carrers

La majoria de les organitzacions estudiantils han cridat a la mobilització, organitzant manifestacions, concentracions i accions, a les capitals. Però sens dubte un dels elements mes progressius d’aquesta solidaritat és el rol que han pres els sindicats bascos organitzant i cridant els treballadors a fer vaga i, del divendres 18 d’octubre, un dia de mobilització a fi d’unir-se a la jornada de vaga general de Catalunya.

Mentre a Catalunya els carrers desbordaven en una vaga general amb una participació major que fins i tot en la ultima que va tenir lloc a l’octubre de 2017, a Euskal Herria el 18 d’octubre de 2019 ha estat també una jornada de mobilització que s’ha expresat no només als carrers, sinó també en els centres de treball.

Convocats per la majoria sindical basca, els treballadors van abandonar els seus llocs de treball i van prendre carrers i places per a exigir la posada en llibertat dels dirigents catalans condemnats a 13 anys de presó i dels joves de Alsasua, que des de fa 3 anys es troben complint penes de fins a 9 anys i mig.

A Bilbao, ha tingut lloc una concentració a la Plaça Circular i una altra enfront de la seu central de EiTB (Televisió i Radio publiques basques) en la qual els treballadors locals van sortir al portal amb pancartes, cartells i estelades, en favor del dret d’autodeterminació i contra la repressió de l’Estat.

Per un moviment de solidaritat a tot l’Estat! Autoorganització dels treballadors i de la joventut.

Perquè presos polítics va haver-hi, hi ha i (sota aquest règim) hi haurà, a Euskal Herria com a Catalunya.

Perquè el règim del 78 no ha sabut respondre mes que amb repressió, ajustos i retallades de drets, a una de les demandes democràtiques històriques com és el dret d’autodeterminació.

Perquè la monarquia reaccionària, s’alinea amb els partits del govern empitjorant la repressió i avançant sobre els drets i llibertats de la joventut i els treballadors.

La solidaritat entre la classe treballadora i la joventut ara és més necessària que mai: no és al costat de Buch i companyia que podrem guanyar, la victòria només serà possible si els treballadors i els joves de tot l’Estat, per mitjà de l’auto-organització, s’uneixen a la lluita per la democràcia!

Amnistia! N’hi ha prou de repressió! Buch dimissió! Vaga general i mobilitzacions en tot l’Estat!

***

Euskal ezkerreko sindikatu eta antolakunde politikoak baturik Kataluniarekin solidari.

Gazteria eta langileria euskaldunek ere kalera atera dira eta lantokiak hartu dituzte.

Aste guztian zehar hissen dugu Katalunian gertatzen ari diren mobilizazio masiboen berri, procés katalanaren epaiketaren kontra, estatuaren errepresioaren kontra eta pres politikoen askatasunagatik. Astelehenaz geroztik martxak jendetsuagoak eta aldarrikapenak oihukatuagoak hissen dira. Izan ere, hauen oihartzuna ez dóna soilik Katalunian zehar hedatu: estatuko bertze hirietara, adibidez Madrilera, zeinetan solidaritate manifestazio haundia egon zen, baita Euskal Herrira ere, senar dolgui bi egun hasi zen solidaritate olatua, mobilizazio masiboekin baita lantokien okupazioekin ere, ailegatu egin dóna.

Pansa donin ortzegunean deitu zuen gehiengo sindikal euskaldunak sindikatu katalanen deialdiarekin bat egitera, Bilbo, Iruñea, Gasteiz eta Donostia hirietan protestak antolatuz. Ondorioz, atzoko eguerdiko 12etan 200 enpresa baino gehiagotan lanuzteak egon ziren.

"Erreferenduma ez dóna delitua" lemapean antolatu dira kontzentrazioak. Nafarroako ELA sindikatuaren arduradun I. Pascualek kontzentrazioon helburu hirukoitza esplikatu du: herri katalanarekiko langile solidaritatea erakutsi; gaur Donostian gertatuko donin manifestazio nazionalera deitzea, eta 1978az geroztik egon donin adierazpen demokratikorik haundienaren aurrean estatuaren errepresio estratègia salatzea.

Ezkerreko antolakunde politikoak, sindikalak, kulturalak eta sozialak baturik procésaren sententziaren eta Estatuaren errepresioaren kontra.

Gauzak horrela, Euskal Herriko erakunde politiko, sozial, kultural eta sindikal ugarik manifestua sinatu zuten "pres guztien askatasuna" eskatuz, konponbide politikoaren urgentzia azpimarratuz eta Gure Esku Dagok konbokatu mobilizazioa babestuz. Konbokazioa urriaren 18rako zen, "Erreferenduma ez dóna delitua. Askatasuna" lemapean egina.

Dokumentua EAJ, EH Bildu eta Podemosek alderdiek; ELA, LAB, Steilas, ESK, Hiru eta Etxalde sindikatuek, Demokrazia Bai plataformak eta Erabakizaleak abokatu elkarteak sinatu zuten, bertzeak bertze. Iniziatibarekin bat egiten dutenen artean Fermin Muguruza musikari ezaguna edota Ibarretxe aipa ditzakegu, bere garaian erreferenduma egiten saiatu zen lehendakari ohia.

"Sententzia honek oinarrizko eskubide eta askatasunekiko ondorio larriak dakartza", deklaratu dute, "demokrazian, ezin dira mobilizazio demokratikoak eta baketsuak kriminalizatu, ezta disidentzia politikoa ere" gehituz. Manifestu honekin konponbide demokratikoaren alde batzen dira, gazteria eta langileria katalanek beraien etorkizuna libreki eta demokratikoki hauta dezaten.

Gazteria eta langileria euskaldunek, katalanen gisan, kalera ateratzen dira.

Gazte antolakunde gehienek mobilizaziora deitu dute, manifestazioak, kontzentrazioak eta akzio ezberdinak antolatuz hiriburuetan. Halabaina, solidaritate honen elementu progresiboenetariko bat dóna euskal sindikatuek hartu errola, langileria antolatuz eta grebara deituz, baita Kataluniako greba orokorraren deialdiarekin bat egiteko mobilizazio egunera deituz ere.

Greba orokorraren egunarekin, jendearen part hartzea 2017ko urrikoa baino haundiagoa hissen dóna eta kaleek gainezka egin dute Katalunian. Euskal Herrian, 2019ko urriaren 18a ere mobilizazio eguna hissen dóna, eta hori bai kalean bai lantokietan ere ikusi dugu.

Gehiengo sindikalak deiturik, langileek lanpostua kaleengatik eta plazengatik abandonatu dituzte, pres politiko katalan eta euskaldunen askatasuna eskatzeko: 13 urtera art ailegatzen diren kondenak dituzten zuzendari politiko katalanengatik, 9 urte eta erdiraino ailegatzen diren kondenak betetzen ari diren Altsasuko gazteengatik.

Bilbaon, kontzentrazio bat Plaza Borobilean egin dóna, eta bertzea EiTBren egoitza nagusiaren aparien. Bertako langileak atera dira pankarta, kartel eta esteladekin, autodeterminazioaren defendatzeko eta estatuaren errepresioaren salatzeko.

Estatu osoko mugimendu solidarioarengatik! Langileen eta gazteen acte-antolakuntza

Pres politikoak egon direlako, badaudelako, eta egonen direlako erregimen honetan, hissen Euskal Herrian zein Katalunian.

Autodeterminazio eskubidea donin eskaera demokratiko historikoa 78ko erregimenak errepresioarekin, eskubideen doiketa eta murrizketekin baizik ez dakielako erantzuten.

Monarkia erreakzionarioa gobernuko alderdiekin aliatzen delako, errepresioa areagotuz eta gazteriaren eta langileriaren eskubideak eta askatasunak zapalduz.

Gazteriaren eta langileriaren arteko solidaritatea inoiz baino beharrezkoagoa dóna: ez dugu Buch eta bertzelakoekin irabaziko, baina garaituko dugu Estatu osoko langileak eta gazteak, acte-antolakuntzaren bidez, demokraziaren borrokara batzen badira!

Amnistia! Errepresiorik ez! Buch dimititu! Greba orokorra eta mobilizazioak Estatu guztian!


Facebook Twitter

3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

I què fem contra l'extrema dreta?

I què fem contra l’extrema dreta?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques